Türkiye’de on binlerce vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) çift maaş alıyor. Sosyal güvenlik sisteminde bazı koşulların yerine getirilmesi durumunda vatandaşlara ve özellikle kadınlara çift maaş hakkı tanınıyor. SGK tarafından ödenen çift maaşlar sadece emekli vatandaşlara değil aynı zamanda dul ve yetimlere de sağlanan bir hak olarak öne çıkıyor. Dul kavramı günümüzde her ne kadar kadınlar için kullanılsa da bu kapsamda çift maaş hakkından erkekler de yararlanabiliyor. Geçim derdine düşen çoğu vatandaşımız, aldığı maaşın kesilebileceğinden endişe duyduğu için ya da bu konuda detaylı bilgi sahibi olmadığı için hak sahibi olsa dahi SGK’dan ikinci hatta üçüncü maaş hakkını aramıyor. Emekli vatandaşlar SSK, Bağkur veya Emekli Sandığı fark etmeksizin hangi sigortalılık sistemine tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alma hakkına sahip oluyor. Örnekle açıklamak gerekirse SSK’dan emekli olan bir kadın, eşi vefat etmiş Bağkur emeklisi ise kurumdan dul aylığı alabiliyor. Vefat eden eş SSK veya Bağkurlu ise dul emekli eş, maaş tutarının yüzde 50’sini, eş eğer Emekli Sandığı’na tabi memur ise bu durumda maaş tutarının yüzde 75’ini ikinci maaş olarak alabiliyor.

SGK’dan Üç Maaş Hakkınızı Değerlendirin

Sosyal güvenlik sistemimize göre bazı özel şartlar altında emekli kadının üç farklı emekli maaşı alma hakkı doğuyor. Bu kapsamda vatandaş kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, aynı zamanda vefat eden Bağkur emeklisi kocasının ölümünden sonra dl aylığının yanı sıra Emekli Sandığı’ndan emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Dolayısıyla ilgili kanunlar kapsamında bu şartları taşıyan kadının SGK’dan 3 farklı maaş alması mümkün oluyor. Emekli Sandığı Kanunu kapsamında dul – yetim aylığının eş ve çocuklara nasıl bağlandığı da kurallara göre belirleniyor. Eş yüzde 75 oranında maaş alırken çalışan ya da emekli aylığı alan eşe yüzde 50 oranında dul ve yetim aylığı bağlanıyor. Eş, 1 yetim yüzde 60, yüzde 30 eş, 2 yetim yüzde 50, yüzde 25-25 oranında aylık bağlanıyor.

Bu Tarihlere Dikkat Edin

Anne ve babanın ölüm tarihinin 30 Eylül 2008 tarihinden sonra olması durumunda her iki vatandaşın da SSK’lı olması şartıyla yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın da yarısı bağlanıyor. Eğer vefat eden anne ve babanın her ikisi de Bağkurlu ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın da yarısı ödeniyor. Öte yandan her ikisi de Emekli Sandığı’na tabi ise bu durumda yalnızca yüksek olan maaş bağlanıyor. Her ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden önce memur olan eski memursa yüksek olan maaş, her ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden sonra memur olmuşsa yüksek maaşın tamamı, düşük olanın ise yarısı hak sahibine bağlanıyor. Anne babadan biri Bağkurlu ya da SSK’lı diğeri Emekli Sandığı’na tabi ise bu durumda yetim olan hak sahibi her iki maaşı da tam alma hakkına sahip oluyor. Ölümlerden biri 1 Ekim 2008 öncesi ise, ikisi SSK’lıysa yüksek maaş tam, düşük olan maaş ise yarım olacak şekilde hak sahibine ödeniyor. Vefat eden anne ve babanın her ikisi de Bağkurlu ise hak sahibi yetime sadece yüksek tutarda olan maaş bağlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen yetim maaşlarında her iki anne ve babanın da memur olması durumunda hak sahibinin tercih ettiği aylık bağlanıyor. Sigorta statüleri farklı ise tam maaş ödeniyor.
Editör: TE Bilisim