Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) aylık alan vatandaşları yakından ilgilendiren emsal niteliğinde karar Yargıtay’dan geldi! Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) davacı olduğu boşandığı kocası 1.5 yıl başka kadınla evli kaldığı halde sonradan kocasıyla birlikte yaşadığı iddia edilen kadına babasından bağlanan yetim aylığı iptal edildi. SGK ayrıca mevcut zamana kadar bu şahsa ödenen aylıkların da geri ödenmesini istedi. Yüksek Mahkeme’nin emsal niteliğindeki söz konusu eski kocasıyla birlikte yaşadığı tespit edilen kadının emekli aylığının iptal edilmesini ve 1 Ekim 2008 tarihinden sonra aldığı yetim aylığını da iade etmesi kararı, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) tüm yetim aylığı alan vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri ve SGK’dan yetim aylığı alma koşullarını haberimizde bulabilirsiniz. Türkiye’de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında belirli şartları taşıyan hak sahibi vatandaşlara Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yetim aylığı bağlanıyor. Kanuna göre, bir işte çalışmayan ya da kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı olmayan bekar veya evli olup da boşanan kadınlar, vefat eden sigortalı anne babalarından dolayı yetim aylığı alabiliyor. Devlet tarafından tanınan bu haktan yararlanabilmek için bazı vatandaşların zaman zaman kuralları suistimal ettikleri görülebiliyor. En sık rastlanan yöntem ise resmi olarak boşanıp kocasıyla birlikte yaşayan kadınların ölünceye kadar yetim aylığı alabilme taktiği oluyor.

Yetim Aylığı Alma Hakkında Yargıtay’dan Emsal Karar

2008 yılında yapılan yasa değişikliği uyarınca, muvazaalı boşanıp yetim aylığı bağlatan kadınların ayrıldıkları eşleriyle fiilen birlikte yaşadıkları tespit edilirse aldıkları yetim aylıkları iptal edilip, tespit süresine kadar geçen sürede ödenen paralar da geri isteniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri bu şekilde faaliyette bulunduğunu tespit ettiği kişilere karşı dava açıyor. Yüksek Mahkeme’nin konuyla ilgili olarak verdiği son kararda ise aldatma gerekçesiyle boşandığı kocası bir süre başka bir kadınla resmi nikahlı olarak yaşadığı halde, yıllar sonra eski kocasıyla fiilen birlikte yaşamaya başladıkları iddia edilen kadının yetim aylığı iptal edildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, ihbar üzerine yapılan denetimde, 2000 yılında boşandığı kocasıyla aynı evde yaşadığı iddia edilen kadına babasından bağlanan ölüm aylığını iptal ederek, ödenmiş ölüm aylıklarının iadesini istedi. Mahkemede savunma yapan davalı kadın, kocasının 2000 yılında kendisini aldatması üzerine boşandığını ve iki çocuğuyla birlikte yaşamaya başladığını, boşandığı eşinin ise başka bir kadınla evlendiğini ve yıllarca çocukları için ödemesi gereken nafakayı ödemediğini, daha sonra bir ev satın alarak nafakaya karşılık çocukları ile bu evde oturmasını istediğini, boşandığı eski kocasının da zaman zaman çocuklarını görmek için eve geldiğini söyledi.

Yüksek Mahkeme İmzalanan Tutanağı Delil Kabul Etti

Dava araştırmasın, kocanın başka bir kadınla 2001-2002 yıllarında 1.5 yıl evli kaldığı tespit edildi. Yerel mahkeme, kadının savunmasını yeterli bularak ölüm aylığının yeniden bağlanmasını ve kesilen döneme ait paranın faiziyle ödenmesini kararlaştırdı. SGK avukatlarının temyiz itirazı sonrasında dosya Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’ne geldi. 10. Daire’nin kararında, SGK’nın denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca düzenlenen ve tarafların ihtirazı kayıt koymaksızın imzaladığı tutanakların, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli olduğu, aksinin ancak yazılı delil ile kanıtlanabileceği belirtildi. SGK memurları tarafından hazırlanıp imzalanan tutanakta, apartman yönetici yardımcısı ve apartman görevlisinin beyanında yetim aylığı almakta olan kadının boşandığı eşi ile birlikte aynı adreste yaşadıkları, muhtarlıkta aynı adrese sahip oldukları, aidatların kocanın tarafından ödendiği belirtilerek, yerel mahkemenin verdiği karar bozuldu.

Kimler 1000 TL Sosyal Yardım Başvurusunda Bulunabilir, Şartları Neler ?

ING Bankasından Borç Yapılandırma Kredisi Kampanyası

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından Erzak Yardımı Nasıl Alınır?

Editör: TE Bilisim