Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) hak sahiplerine verdiği maaş ödemeleri hakkında yeni dönem başlıyor. Türkiye'de milyonlarca sigortalıyı yakından ilgilendiren karar TBMM'de görüşüldü. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin 22. maddesi daha yapılan görüşmelerin ardından oy çokluğu ile kabul edildi. Bu kapsamda SGK'dan çift maaş alabilecek vatandaşlar da belli oldu. Yapılan yeni düzenleme hakkında tüm detayları öğrenmek için haberimizden yararlanabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kendilerine aylık bağlanan hak sahibi maluller ve harp malullerinden çalışma hayatına devam eden sigortalılara en az 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim ödeme şartıyla yaşlılık aylığı da bağlanabilecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından dernekler, altı ay içinde üyeliği devam edenlerin adını, soyadını, doğum tarihini ve T.C. kimlik numarasını mülki idare amirliğine bildirecek. Bu sayede SGK'dan aylık alan maluller ve harp malulleri kurum bünyesinden çift maaş alma hakkına sahip olabilecek.

SGK'dan Çift Maaş Alma Şartları Değişti!

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) çift maaş alma şartlarında değişikliğe gidildi. Bu kapsamda yapılan yeni düzenlemeyle birlikte ölen anne, baba veya eşinin maaşını almak isteyen kadınlar için 1 Ekim 2008 tarihi önemli bir kriter haline geldi. Geçmişten gelen standart ayrılığı bugün için giderilmiş olsa da geçmişte elde edilen haklar korunduğu için SGK'dan çift maaş alımında eşitsizlik söz konusu oluyor. Bu eşitsizlik en çok ölüm aylıklarında ortaya çıkıyor. Vefat eden sigortalının hak sahiplerine SGK tarafından ölüm aylığı bağlanması aşamasında ölümün gerçekleştiği tarihteki yasalar ele alınıyor. Bu yüzden hak sahibi dul ve yetimler, sigortalının ölüm tarihine göre ya tek maaş ya da çift maaş alma imkanına sahip olabiliyor. Vefat eden eşin ya da anne - babanın sigorta statüsü aynı ise iki maaş yerine tercih edilen tek maaş ödeniyor. Dolayısıyla eşi SSK, babası SSK veya eşi Bağkur, babası Bağkur ya da eşi Emekli Sandığı, babası Emekli Sandığı olan dul ve yetim kadınlar SGK'dan yalnızca tek maaş alabiliyor. Fakat ölen eşin ve anne babanın SGK statüsü birbirinden farklı ise bu sefer ölüm tarihleri ele alınarak çift maaş ya da tek maaş ödenmesi söz konusu olabiliyor. Sigortalılık statüsü birbirinden farklı olan eş ve anne - babanın ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden önce ölmüşse hak sahibi kişiye SGK tarafından çift maaş bağlanıyor.

1 Ekim 2008 Tarihine Dikkat Ediliyor

Eş ya da anne - babadan biri 1 Ekim 2008 tarihinden önce, diğeri 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ölmüşse hak sahibi vatandaşa yine çift maaş ödemesi yapılıyor. Ancak her iki sigortalının da ölümü 1 Ekim 2008 tarihinden önce gerçekleşmişse bu durumda vatandaşa sadece tek bir maaş ödeniyor. Ayrıca ölümlerin ikisi de bu tarihten sonra olsa bile sigorta statüsü farklı olması koşuluyla istisnai olarak memur kızı veya memur eşi de SGK'dan çift maaş alabilme hakkına sahip olabiliyor.

SGK'dan Çift Maaş Alma Hakkı

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) malulluk aylığı alıp yeniden çalışanlara çift maaş veriliyor. Bunun yanı sıra ölüm aylıklarında da belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde hak sahibine çift maaş ödemesi yapılıyor. Örnekle eşi memur emeklisi, babası SSK emeklisi olan kadınlar için eşin ve babanın ölüm tarihine bakılmaksızın her iki halde de çift maaş alma hakkı bulunuyor.
Editör: TE Bilisim