SGK Bildirgesi ile Muhtasar Beyannamenin Birleştirilmesi İşlemleri
6728 Sayılı Kanun Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 09.08.2016 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu torba kanun ile Vergi dairelerine verilen Muhtasar Beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen aylık prim ve hizmet belgeleri birleştirilerek tek belge halinde verilecek.
Bilindiği üzere sigortalıların çalışmaları ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumuna her ay aylık prim ve hizmet belgesi verilmekte, yine bu çalışmalarla ilgili ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığına da Muhtasar Beyanname verilmekte. Hal böyle olunca işverenler iki ayrı işlem yapmak zorunda kalmakta bu da zaman ve emek kaybı yaşanmasına sebep olmakta.
Peki Muhtasar Beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Nasıl birleştirilecek? Tek bir belge olarak nasıl verilecek? İşte detaylar:
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile Muhtasar Beyannamenin Birleşmesi
Muhtasar Beyanname ile Aylık Prim Belgesinin birleştirileceği Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi adında yeni bir belge türü oluşturulacak. Sistem alt yapısı oluşturulduktan sonra işverenler muhtasar beyanname ile SGK bildirgesi için ayrı ayrı belge verme zorunluluğundan kurtulmuş olacaklar. Sistemin ve yeni belge türünün kullanımı ile ilgili daha sonra sayfamızdan bilgi edinebilirsiniz.
Uygulama Hangi İşyerlerini Kapsayacak?
Uygulama kapsamına girecek işyerleri:
-Gayrisafi iş hasılatları,
-Çalıştırılan personel sayısı,
-İşverenlerin gelir unsurları,
-İşyerinin bulunduğu il ve ilçe sınırları,
Kriterleri göz önünde bulundurularak Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek.
Uygulama kapsamına girmeyen işyerleri mevcut uygulamaya göre hareket edecek ve Muhtasar Beyanname ile Aylık Prim ve Hizmet Belgesini ayrı ayrı bildirecek.
Yeni Düzenlemeyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na Verilen Bilgi ve Belgelerden İşverenle Birlikte Muhasebeci de Sorumlu Olacak
5510 sayılı Kanun gereği internet, elektronik ve benzeri ortamda Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilecek her türlü belge, bilgi ile muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin kayıtlara ve bu kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmamasından işverenlerle birlikte yazılı sözleşme ile yetki verilmiş serbest muhasebeci, serbest muhasebeci malî müşavir ve yeminli malî müşavirler de müştereken ve müteselsilen sorumlu olacak. Yani Maliye’de olduğu gibi muhasebe meslek mensupları Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen bilgi ve belgelerle ilgili olarak işverenle birlikte sorumlu olacak.
Ödemeler Nasıl Yapılacak?
Tek beyannameye geçilmesi halinde ödemelerde bir değişiklik olmayacak. Muhtasar Beyannamelerden doğan tahakkukların ödemesi Gelir İdaresi Başkanlığına, Aylık Prim ve Hizmet Belgesinden doğan tahakkukların ödemesi de Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmaya devam edilecek.
BİNA İNŞAATI YAPAN FİRMAMIZIN MERKEZ ADRESİ HARİCİNDE İNŞAAT DOSYALARININ ADRESİ MALİYE SİTESİNDE GÖRÜNMÜYOR. DOLAYISIYLA BU DOSYALARIN KAYDINI YAPAMADIK. NE YAPMAIZ GEREKİYOR.
Merhaba;Maliye ile görüşün lütfen
mükellefiyetli ve mükellefiyetsiz şube ayrımı neye gore ayrılıyo
Merhaba;Gelir vergisi mükellefi ise verecek.
dernek olarak internet kullanıcı sifresi aldık .sisteme giris yaptık fakat aylık hizmet bildirimiyle ilgili bir ibare görünmüyor.sigorta sicil ve vergi no esleştrilmesini nasıl yapıldıgına dair birseyde yok bilgi alabilirmiyim.herhangi muhasebeci veya mali müsavirle calısmıyoruz.
Merhaba;uygulama 01.01.2018 itibariyle başlayacağından dolayı;şu an göremezsiniz.
Vergi mükelleyim. Ancak çalışan yok. sgk dosyası hiç açılmamış. neyin birleştirilmesi yapılacak.
Merhaba ileride sigortalı çalıştırabilirsiniz o yüzden işlem yapılacak
vergi mükellefi olduğu halde, yanında sigortalı işçi çalıştırmayan ve hiç sgk dosyası açmamış bulunanlar da birleştirme yapacak mı. teşekkürlerimle
Merhaba.Gelir vergisi mükellefi ise verecek. Değilse vermeyecek.
BİRDEN FAZLA SİGORTA DOSYASI OLAN ŞİRKETLERİN (İNŞAAT YADA SERVİS İŞLETMELERİ) MERKEZ VE ŞUBEDEN BAŞKA GİRİŞ YIPILMIYOR . ÖRNEĞİN ON TANE TESCİLLİ DOSYA VAR NASIL GİRİŞ YAPILACAK
Merhaba. Her işyeri için ayrı ayrı giriş yapılması gerekiyor sanırım.
Mehmet bey,
Şöyle bir durum var. Gelir vergisinden tabiki de muaf. Ticari bir kuruluş değil. gib e ait herhangi bir şifre yok . sadece e-beyanname ile tahakkuk ettirip ödemesi yapılıyor…Yani benim bir yerde çiftiğim olduğunu düşünün, bahçivan ilgileniyor .. sgk sını yaptım , e beyanname ile tahakkuk ettirip ödemesini yapıyorum.
Anladım. Eşleştirme yapmanıza gerek yok. Ama size yine de Vergi Dairesine sorun lütfen.
dernekler i de kapsıyor mu
dernekler de bu birleştirmeyi yapacak mı
Merhaba.Gelir vergisi mükellefi ise verecek. Değilse vermeyecek. Vergi dairesinden bilgi alın lütfen.
işverenimizin bir çiftliği var. 1 tane personeli bulunan.. Bu personel için e- bildirge yoluyla pek tutarları gönderip ödemesi yapılıyor , muhtasar beyanname verme zorunluluğu da yok.
Sgk ve muhtasarın birleştirilmesi işlemleri için yapılması gereken işlem nedir bu durumda?
Merhaba. Gelir vergisinden muaf değil sanırım bahsettiğiniz işyeri. Dolayısıyla eşleştirme işleminin yapılması gerekli.
merhaba,ünite kodu ve işyeri sıra numarası ne demek?
Merhaba. Ünite kodu kısmına 01-01 yazın. İşyeri sıra numarası da işveren ssk 4a sicil numaranızda yer alan ve 01 01 den sonra gelen 7 haneli rakam olacak.
Merhaba
Ben kamu kurumunda çalışıyorum.Bildirge doldururken Alt işveren numarası satırına takıldık buraya ne yazabilriz
Merhaba. Kamu kurumları muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermeyecek bildiğim kadarıyla. Alt işveren numarasını 000 şeklinde girin eğer alt işveren yoksa.
ÇALIŞMAYAN SİGORTA DOSYALARI İÇİN EŞLEŞTİRME YAPILACAKMIDIR
Merhaba.tabi ki yapmanız gerekiyor. Bu altyapıyı hazırlama amaçlı. Uygulama 01.01.2018 tarihinde başlayacak.
Birden fazla SGK işyeri sicil numarası olan firmalarımız ( inşaat firmaları gibi ) için bu birleştirme işlemini nasıl yapacağız? Sadece merkez için yapınca diğerlerini de almış olacak mı otomatikmen?
Merkezi İstanbul dışında olup, İstanbul’da da atölyesi bulunanlar için de durum bu şekilde mi?
Merhaba. Her işyeri sicil numarası için ayrı ayrı eşleştirme işlemi yapılması gerekir.
kamu kurumlarındaki 4b statüsünde sözleşmeli çalışanlar ve 657 tabi çalışan memurlar nasıl beyan edilecek
Merhaba. 657’ye tabi devlet memurları ve kamu kurumlarındaki 4b statüsündeki personel bu uygulamaya dahil edilmeyecek. Herhangi bir eşleştirme yapmanız gerekmez.
internet vergi dairesinden başvurumu yapmamız gerekiyor ? eğer Gerekiyorsa ekranın bulamadım yardımcı olurmusunuz ?
Merhaba. Evet internet vergi dairesinden sgk işyeri sicil numarası ve vergi kimlik numarası eşleştirmeniz gerekiyor. İnternet vergi dairesinde Diğer Bildirim ve Vergi işleri kısmından ek8 belgesi doldurup göndermemiz gerekir
Eksik günüde versek ya bunların içinde
09/2016 bildirgesi ve 3.dönem muhtasar bu kapsamda mı verilecek?
Uygulama 01.01.2018 tarihinden itibaren tüm illerde başlayacak.
Merhabalar ,
Bu uygulama bu ay ki muhtasar ve sgk beyanlarında geçerli mi ?
Merhabalar ,
Bu bildirimi hangi siteden yapacağız ? Ve hangi formata göre düzeleyeceğimiz ile ilgili bilgi bulamadım . Konuyla ilgili yardımcı olursanız sevinirim.
Değerli Okurumuz;
Henüz bununla ilgili sistem oluşturulmadı. Oluşturulduğunda sayfamızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Saygılarımızla.