Para kazandıran tarım projeleri ile birlikte doğru yatırım yaparak maddi açıdan önemli kazançlar elde edebilirsiniz. Türkiye, tarıma en elverişli olan ülkelerden birisi olması sebebiyle, pek çok bitki türünü yetiştirmeye de uygunluk göstermektedir. Bu bakımdan yeni bir iş alanı yaratmak ya da ek gelir elde etmek isteyenlere Türkiye’de tarımcılık büyük yararlar sağlayabilmektedir.

Ceviz Bahçesi Tesisi Yatırım Projesi

Ceviz bahçesi kurmak Türkiye’de yapılabilecek son derece kâr oranı yüksek tarım alanlarının başında geliyor. Özellikle sadece kurulum aşamasında zorluk çıkaran ve daha sonra uzun yıllar kolay bakımları ile her zaman büyük kâr marjına sahip olan ceviz bahçeleri, tarıma yönelmek ve her zaman topraklarının başında olmak istemeyenler için de önemli bir avantaj yaratıyor. Özellikle ceviz bahçesi kurmak için özel ağaçlandırma desteği de sunulmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen destekler kapsamında da kuruluş maliyetlerini düşürmek olanaklı olmaktadır. Buna göre örnek bir proje fiyatlandırması yapılacak olursa;
  • Kurulum alanı; 1000 dekar
  • Yatırım tutarı; 2.500.000 TL
  • Yıllık işletme gideri; 1.700.000 TL
  • Yıllık işletme geliri: 7.550.000 TL
  • Net Nakit Akışı: 171.112.000 TL
  • Karlılık oranı: yüzde 27,3
  • Yatırım geri ödeme süresi: 8 yıl
Bu örnek hesaplama ile birlikte ceviz bahçesi kurmak büyük kâr sağlamaktadır. Özellikle yıllar geçtikçe yapılan masraf da azaldığı için bahçeden alınacak olan kâr çok daha yüksek bir seviyeye gelmektedir. Bunun yanında devlet tarafından ceviz bahçesine verilen destekler de söz konusudur. 2020 devlet destekleri kapsamında 19 lira mazot, 20 – 40 lira organik tarım desteği, 15 – 30 lira iyi tarım desteği, 100 – 280 lira arasında sertifikalı fidan kullanım desteği de yine ceviz bahçesi kurmak isteyenler için sağlanan desteklerdir. Ceviz ağacının yetiştirileceği toprak için başlangıçta fidanların temini, dikimleri, herek bedeli, çukur açımı, sulama, dikim yeri işaretleme gibi noktalarda masraf olacaktır. Ancak fidanların ömrü uzun oldukları için daha sonraki yıllarda yapılan masrafın karşılığını fazlasıyla verecektir.

Topraksız Tarım Yatırım Projeleri

Topraksız tarım projeleri de en karlı tarımsal yatırımlar arasında görülmektedir. Özellikle son yıllarda büyük bir rağbet almaktadır, bunun nedeni ise kış aylarında da tarımsal faaliyetlerden kazanç elde etmektir. Tohumların su içinde büyüdüğü bu sistem, arazi masrafını ortadan kaldırdığı için oldukça uygun bir çözüm sunmaktadır. Bu yöntemi denemek isteyenler için seranın kurulacağı bir alan seçerek topraksız tarım yapmaya uygun olacak seranın inşa edilmesi gerekmektedir. Biraz teknik bir konu olduğu için sera kurulumu için bu işi yapan firmalar ile anlaşmak daha büyük bir yarar sağlayacaktır. Topraksız tarımda yetiştirilecekler ise alışılmış tarım ürünlerinden biraz farklıdır. Kaya yünü, kokopit, perlit gibi bitkiler bu şekilde yetişmektedir. Ancak az bulunan ve kısıtlı sayıda tarımı yapıldığı için bu türden bitkilerin satışlarındaki fiyatlar oldukça yüksektir. Özellikle yurtdışında İsrail, Fransa, İspanya gibi ülkeler bu bitkilere talep göstermektedirler ve satışların döviz üzerinden yapılması halinde işletme büyük bir kâr oranı yakalayabilecektir. Bunun yanında domates ya da yeşil saha çimi de yine topraksız yetişen bitkiler arasında yer almaktadır.

Organik Tarım Tohumu Projesi

Tarımsal yatırımlar için organik tarım çeşitleri; organik sera, organik tohum ve organik meyve sebze yetiştiriciliği yüksek kâr marjına sahiptir. Son zamanlarda organik tarıma yönelik ilginin artması ve çoğunluğun organik ürünler tüketme ihtiyacından hareketle organik tarım fikri ile her zaman kazanabilirsiniz. Organik tarım seralarında tarımsal faaliyetler kış aylarında da devam edebilir ve böylece herhangi bir gelir kaybı yaşanmamaktadır. Özellikle tohum yetiştiriciliği de karşılığının yüksek olduğu alanlar arasında yer almaktadır. Tohum satışları her zaman geçerli olduğu ve bu alanda ihtiyaç bulunduğu için tohum yetiştiriciliği yaparak, büyük kârlar elde edebilirsiniz. Bunun yanında doğrudan organik olan meyve ve sebze üreticiliği yaparak da yine tarımsal faaliyetlerinizden önemli ölçüde kâr sağlamanız mümkün olmaktadır.

Sermaye Gerektirmeyen Yatırımlar

Sermaye gerektirmeyen tarımsal projeler de mümkündür. Bunun için çok kısıtlı bir alanda doğru ürünleri yetiştirerek masraflarınızın çoğundan kurtulabilirsiniz. Örnek olarak oturmakta olduğunuz evinizin bahçesi bulunuyorsa burada meyve ya da sebze yetiştirerek ve bunları daha sonra yakın çevrenize ya da mahalle pazarında satışını yaparak kazanç elde etmeniz mümkündür. Diğer bir yöntem de taze çiçekler her zaman beğenilmekte ve karşılık görmektedir. Süs bitkisi yetiştiriciliğini bahçenizde yaparak bu alandan da önemli yatırımlar kazanabilirsiniz. Bu noktaları göz önünde tutarak kâr marjı en yüksek tarımsal faaliyetler içerisinde olabilirsiniz. Tarım alanı hiçbir zaman eskimeyecek ve gözden çıkarılmayacak bir alandır. Her zaman tarımsal ürünlere ihtiyaç duyulacak ve talep olacaktır. Önemli olan doğru yatırımlar yaparak sürdürülebilir ve tarımsal anlayışını benimsemektir. Tarımdan anlamayan ya da pek bilgisi olmayan kimselerin alışılmış tarımsal ürünlere yatırım yapmaları sonucunda zarar edebildikleri doğrudur. Ancak piyasayı iyi araştırmak ve en çok kâr sağlayan ürünlerin bulunması tarımdan yüksek getiri almanızı sağlayacak.
Editör: TE Bilisim