Koronavirüs salgını etkisini artarak göstermeye devam ederken iş yaşamında pek çok kişi bu durumdan etkileniyor. Etkilenenlerin başında işverenler ve çalışanlar geliyor olsa da staj yapmak isteyenler için de bu süreç oldukça önemli. Stajların nasıl yapılacağı hakkında ise açıklamalar yapıldı.

Salgın Sürecinde Staj

Koronavirüs salgını ekonomi başta olmak üzere yaşamın her alanında etkili olmaya devam ederken, özellikle staj yapması zorunlu olan kimseler için de soru işaretleri yaratıyor. Salgın süresince staj bilindiği gibi Eylül 2020 tarihine kadar ertelenmişti. Ancak Eylül ayının da sonuna gelinmesinden sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından bir açıklama yapıldı ve uzaktan eğitim döneminde işyerlerinde mesleki eğitimin yani stajın nasıl yapılacağına dair bilgilendirme geldi. İlgili açıklama göz önüne alındığında işyerlerin iş yoğunlukları dikkate alınarak öğrenci – çırak öğrencilerden sorumlu olan asgari sayıda usta öğretici – eğitici personelin de olması kaydıyla, sınırlı sayıda öğrenci, dönüşümlü olarak işyerlerinde beceri eğitimlerine ya da stajlarına başlayabilecekti. Bu kapsamda rahatsızlığı olmayanların ise işletmeye gelmesine ihtiyaç olduğunun işyeri tarafından talep edilmesi, velinin ve stajyer öğrencinin de bu talebi kabul ettiğini belirtmesi gerekiyordu. Başka bir deyişle staj yapacaklar için üç taraflı bir sözleşme söz konusu oluyor; işverenin çağrı talebi, öğrencinin kendisinin velinin rızası ile staj işyerinde mümkün oluyordu.

Stajlar Ertelendi

Her ne kadar yakın zamana kadar staj için durum bu şekilde olsa da 18 Eylül 2020 tarihli, Milli Eğitim Bakanlığı esas sayılı yazısında, salgının artış gösterdiği göz önünde tutularak, yüz yüze eğitim başlayıncaya kadar stajyerlerin işletmelerde her ne gerekçe ile olursa olsun eğitim faaliyetlerine katılmaları yasaklandı. Daha doğrusu işletmelerden yüz yüze iş yapmaları için stajyerlerin çağrılmamaları gerektiği ifade edildi. Buna göre işletmelerde beceri eğitimine ya da staja gitmesi gereken öğrenciler, sözleşmeleri imzalanmış olanlar da dahil olmak üzere, yüz yüze eğitimin başlayacağı tarihe kadar işyerlerine gitmeleri ertelendi. Böylece 21 Eylül 2020 tarihinden başlamış şekilde öğrencilerin sigorta bildirimleri de başlamayacak ve yüz yüze eğitimin başlayacağı tarihe kadar “0” olarak bildirilecek. Sigorta bildirimlerinin önceden yapılması emeklilik için esasında büyük önem taşıyor. Çünkü ileride staj dönemleri emeklilik yaş günlerini düşürmek için kullanılabiliyor. Ama işyerine giderek yüz yüze staj yapılmadığı için tıpkı ücretsiz izinde olan çalışanlarda uygulandığı gibi stajyerler için de bildirim yapılmayacak. İstek kapsamında dahi stajyer olarak işyerinde bulunmak mümkün olmayacağı için yüz yüze eğitim başlangıç tarihine kadar staj işlemleri yapılamayacak.

Belirsizlik Sürüyor

Öte yandan yüz yüze eğitim başlayıncaya kadar stajyerlerin ilgili eğitim faaliyetleri kısıtlanmış olsa da konuyla ilgili bakanlıktan stajyerlerin Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki yükümlülüklerine herhangi bir açıklama gelmedi. Başka bir ifade ile stajyerler işyerine gitmedikleri sürede nasıl eğitim almış sayılacaklar ya da nasıl eğitim alacaklarına yönelik bir açıklama söz konusu değil. Daha büyük bir nokta ise ifade edildiği gibi stajyerlerin sigorta bildirimleri yapılmayacağı için bu durum da ileride pek çok kişiye mağduriyet yaratabilecektir. Bu yüzden staj faaliyetlerinde herhangi bir düzenleme yokken acele olarak bu konuda bir düzenlemenin yapılması ve staj faaliyetlerinin de uzaktan eğitim kapsamında yapılması daha yararlı olacaktır. Staj uzaktan eğitim ile yapıldığında hem stajyerlerin beklemesine gerek kalmayacak, hem bildirimleri yapılacak ve hak kayıpları önlenecek hem de işletmeler için de yararlı bir durum oluşabilecektir. Bu doğrultuda yakın zamanda stajyer ile ilgili kapsamlı bir düzenleme gündeme gelebilecektir.
Editör: TE Bilisim