Özellikle son zamanlardaki koronavirüs salgını yüzünden sağlık çalışanları için yıpranma payı ile ne zaman emekli olabilecekleri konuşuluyor. Sayılarının 350 bini bulduğu sağlık çalışanları için virüs yüzünden henüz yapılmış bir erken emeklilik çalışması bulunmasa da mevcut duruma göre fiili hizmet süresi zammı elde ettikleri için 3600 gün prim süresini doldurduktan sonra erken emeklilik elde edebilecekler.

Sağlık Çalışanlarına Erken Emeklilik

Sağlık çalışanlarının meslekleri yüzünden bekledikleri yıpranma payı mevcut durumda Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği listede yer alan çalışanlara; insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde bulunmak kaydıyla, bu kapsam içinde yer alan ve geçen sürelerinin her 360 günü kapsamında 60 gün fiili hizmet süresi zammı elde ediyorlar. Fiili hizmet süresi zammı iki türlü fayda sağlıyor. Elde edilen fiili hizmet süresi zammının beş yıllık kısmı, toplam prim ödeme gün sayılarına ilave edilmesi halinde prim günleri de artış gösterecek. Bu bakımdan 25 yıl çalışan bir kişinin normal şartlar altında prim gün sayısının 9000 olmasına karşın, sağlık çalışanlarında her yıl 60 gün üzerinden, toplamda ise 1500 gün daha eklenerek ve emeklilikleri 10 bin 500 prim günü üzerinden hesaplanacak ve bu durum emekli aylıklarına yansıyacak. Bir diğer fayda ise emeklilik yaşında görülüyor. Fiili hizmet süresi zammının yarısı emeklilik yaş haddinde kullanılacak. Buna göre toplam 1500 gün fiili hizmet süresi zammı elde eden kişi, emeklilik yaşını da 750 gün öne çekmiş olacak.

Yaş Haddi İçin 3600 Gün Şartı

Ancak yaş haddinden indirim uygulanması için ilgili yasa kapsamında 3600 gün çalışmak gerekiyor. 3600 gün hesabında ise sağlık çalışanlarının 3 Ağustos 2018 tarihinden sonraki hizmetleri temel alınacak. Böylece 3600 prim gün sayısını tamamlamayanlar sadece prim günlerindeki ilavelerden yararlanarak erken emekli olamayacaklar. Başka bir deyişle, sağlık çalışanları için getirilmiş yıpranma hakkı sayesinde mevcut durumda fiilen erken emeklilik 3 Ağustos 2028 yılından önce söz konusu olmayacak. Ayrıca erken emeklilik için de sağlık çalışanlarının; insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde çalışmaları gerekiyor. Fiili hizmet süresi zammında tatiller ya da hafta sonu süreleri dahil edilmiyor. Bu bakımdan ayda 30 gün çalışan kişi, fiili hizmet süresi zammı kapsamında 26 gün bildirim yapılıyor. Kalan dört gün ise normal çalışma süresi olarak kabul ediliyor. Zam kapsamında toplam prim ödeme gün sayısına ilave edilen gün sayısı da fiilen çalışan günlerin toplamından hesaplanıyor. Bir yılda bildirimi yapılabilecek hizmet süresi de izin kullanmayan kimseler için 312 günü geçmiyor. Fakat yaş haddi indiriminden yararlanmak için şart koşulan 3600 günün tespitinde ise ay içinde geçen tüm çalışma süreleri yani 26 + 4 gün olarak dikkate alınıyor. Fiili hizmet süresi zammı kapsamında her 360 güne karşılık elde edilen 60 günün yarısı kadar süre ise yaş haddinden indiriliyor. Bu bakımdan hiç izin kullanmayan çalışan, mesleğini yapmaya devam ettiği süreçte her yıla yönelik 26 gün erken emekli olma hakkı elde ediyor. Yıllık izin süreleri de bu hesaplamaya dahil edildiğinde ortalama 15 yıllık bir çalışmaya 1 yıl, 30 yıl çalışmaya 2 yıl, 37,5 yıl çalışma için de 2,5 yıl erken emeklilik süresi elde ediliyor. Bunun dışında ağız, diş ve çene radyolojisi uzmanları da radyoaktif kapsamına alınarak yılda 90 gün yıpranma haklarından son düzenlemelere göre yararlanabiliyorlar. Böylece radyoaktif ile uğraşan tüm sağlık çalışanlarının yıpranma süreleri 90 güne çıkarıldı.

4/A, 4/B ve 4/C Emekli Tarihine Göre Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

SGK Erken Emekli Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir ?

Emeklilik Yaş Tablosu Kadın / Erkek Tüm Detayları

Editör: TE Bilisim