Türkiye’de bu sene Ramazan Bayramı, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağı dolayısıyla evlerde kutlanıyor. Ancak buna rağmen 4 günlük bayram sürecinde çalışanların sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Yüz binlerce çalışan, Ramazan Bayramı tatil döneminde çalışmalarından dolayı mesai ücretlerini nasıl alacaklarını araştırıyor. İş Kanunu’na göre bayram tatillerinde çalışanların mesai ücretleri nasıl hesaplanır? Koronavirüs salgını dolayısıyla mücbir sebepten ötürü İŞKUR kısa çalışma ödeneğine müracaat eden iş yerlerindeki çalışanlara bayram tatili döneminde ödeme yapılacak mı? Bu soruların yanıtlarını ve Ramazan Bayramı tatilinde kısa çalışma ödeneği uygulaması hakkında bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Ülkemizde iş akdine bağlı olarak çalışan milyonlarca işçi ve beyaz yakalının çalışma koşulları uygulamada olan 4857 sayılı İş Kanunu’nun ilgili maddelerinde hükme bağlanmıştır. Nitekim İş Kanunu’nun 44. maddesinde yer alan hükümlere göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde iş yerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Çalışanın iş akdinde bu konuyla ilgili herhangi bir hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gerekiyor. İşçinin onayı, iş sözleşmesi kurulurken alınabileceği gibi daha sonra da alınabiliyor. Kanuna göre çalışandan alınan bu onayın resmi tatil günlerinde çalışılabileceğine yönelik olması ve işçinin kanunla tanınan haklarına aykırı hüküm içermemesi gerekiyor.

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti (UGBT) Hesaplaması

UGBT konusunda ilgili kanunda yer alan hükümlere göre, herhangi bir ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışılmaması halinde işveren o güne ait ücreti tam olarak öder. Bunun yanı sıra ulusal bayram ve genel tatil dönemlerinde işçinin çalışma yapması durumunda ise, işçiye çalıştığı her gün için ilave bir yevmiye daha verilmesi gerekiyor. Kanunda yer alan bu hükümler yeni tip koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen iş yerlerinde mücbir sebeple faaliyetlerin durdurulmasının ardından İŞKUR kısa çalışma ödeneğine başvuruda bulunan işletmelerde çalışanlar için de geçerli sayılıyor.

Ramazan Bayramı Tatilinde Kısa Çalışma Ödeneği Verilir Mi?

Türkiye’de yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla binlerce çalışan koronavirüs salgını nedeniyle çalıştıkları iş yerlerinde üretim ve hizmet faaliyetlerinin durdurulması sonucu, aylıklarını Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR) kısa çalışma ödeneği kapsamında almaya devam ediyor. Kısa çalışma ödeneği alan çalışana bayram tatilinde de ödeme yapılıp yapılmayacağı da bu dönemde en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. İlgili mevzuatlar göre İş yeri faaliyetini mücbir sebepten dolayı tamamen durdurmuşsa ve İŞKUR’dan kısa çalışma ödeneğine müracaat etmişse, bu kapsamda da çalışan ödenek almaya hak kazanmışsa, çalışana bayram tatili de olsa kısa çalışma ödeneği verilir.
  • Brüt Ücreti 2 bin 622 TL olan işçinin alacağı kısa çalışma ödeneği bin 561 TL
  • Brüt Ücreti 3 bin TL olan işçinin alacağı kısa çalışma ödeneği bin 752 TL
  • Brüt Ücreti 3 bin 250 TL olan işçinin alacağı kısa çalışma ödeneği bin 935 TL
  • Brüt Ücreti 3 bin 500 TL olan işçinin alacağı kısa çalışma ödeneği 2 bin 084 TL
  • Brüt Ücreti 3 bin 750 TL olan işçinin alacağı kısa çalışma ödeneği 2 bin 233 TL
  • Brüt Ücreti 4 bin 250 TL olan işçinin alacağı kısa çalışma ödeneği 2 bin 531 TL
  • Brüt Ücreti 4 bin 750 TL olan işçinin alacağı kısa çalışma ödeneği 2 bin 828 TL
  • Brüt Ücreti 5 bin 250 TL olan işçinin alacağı kısa çalışma ödeneği 3 bin 126 TL
  • Brüt Ücreti 5 bin 750 TL olan işçinin alacağı kısa çalışma ödeneği 3 bin 424 TL
  • Brüt Ücreti 6 bin 250 TL olan işçinin alacağı kısa çalışma ödeneği 3 bin 573 TL

İstihdamı Korumak Amacıyla Kısa Çalışma Ödeneği Alabilme Şartları Esnetildi

Kısa Çalışma Ödeneği Yatmayanlar Ne Yapacak? İŞKUR IBAN Kayıt İşlemi

Ücretsiz İzin Maaş Başvurusu Nasıl Yapılıyor? Kimler Başvuruda Bulunabilir?

Editör: TE Bilisim