Bilim insanları yeni Koronavirüs varyantlarının daha yüksek derecede ölümcül olduğuna dair bulguların, henüz ispatlanmamış olduğunu ve bulguları doğru olarak kabul etmek için ise erken olduğunu belirttiler. Dünyayı bir yıldan fazla süredir etkisi altında tutan Koronavirüs ile ilgili her geçen gün yeni bir gelişme ortaya çıkıyor. Geride bıraktığımız haftalarda İngiltere’de Koronavirüs’ün yeni bir mutasyonu ortaya çıkmış ve aniden birçok ülkeye yayılmaya başlamıştı. Uzmanlar bu yeni mutasyonlu Koronavirüs’ün daha tehlikeli olduğunu belirtmişlerdi. Bazı bilim adamları ise 2021 Ocak ayı içinde bu konuya ilişkin yeni iddialar ortaya atıyorlar.

Açıklamalar

Prof Graham Medley, BBC Radio 4’e yaptığı açıklama kapsamında ‘’ Ölüm oranına bakıldığında mutasyonlu virüsün daha tehlikeli olup olmadığı hakkında bilgi vermek mümkün değil.’’ ifadesini kullandı. Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’nda bulaşıcı hastalıkları modelleme profesörü olan Medley ‘’ Durumun daha da kötü olmasını sağlayacak kadar ezber bozan bir virüs ile karşı karşıya değiliz sadece biraz daha kötü olarak tanımlama yapılabilir.’’ sözlerini kullandı.

İngiltere Cephesi

Diğer yandan İngiltere Halk Sağlığı Tıbbi Direktörü Dr. Yvonne Doyle ise yeni varyantın orjinalinden daha ölümcül olduğunun söylemeyi doğru bulmadığını belirtti. Doyle virüsün bu halinin daha güçlü olduğu yönünde bazı kanıtların olduğunu ancak ölümcüllük açısından üstünlük olduğunu belirtmek için çok erken olduğunu ve bu yönde gerekli verilerin elde bulunmadığını belirtti. Bu açıklama ardından ünlü bir Bilim Danışmanı olan Sir Patrick Vallance ise mutasyonlu virüsün etrafında ve tanımlanmasında çok yüksek belirsizlik olduğunu, ancak onların aldıkları ilk kanıtlara göre öldürücülük oranının %30 daha yüksek saptandığını açıkladı. Bu iki farklı analiz sonucu ve bilim dünyasının bu konu hakkında ikiye bölünmesi ise direk olarak kamuoyunda net bir fikrin oluşamamasına yol açtı.

Ölüm Sayısı Düşüşü

2021 Ocak ayı başı ile birlikte salgın trendinde elde edilen verilere göre 60 yaşında olan 1000 adet hastadan tahmini olarak 10’unda ölüm meydana gelebileceği belirtilmişti. Bu korkutucu rakam ise hala risklerin geçmediğini açıklıyor. Ocak ayı ortasından gündeme gelen yeni mutasyon ve ardından yapılan kısıtlama uygulamaları ile yeniden ölçüm yapıldığında ise 60 yaşından 1000 adet hasta arasında sadece 15 ila 17 arası ölüm sayısı beklendiği açıklandı. 2021 Ocak ayının ortasında yapılan ve Ocak ayı sonunu ilgilendiren bu istatistik tahmin ise kısıtlama uygulamalarının devam etmesi halinde vaka sayılarında büyük düşüş yaşanacağını gündeme getiriyor. Kamuoyunu etkileyen verileri dikkate alan birden fazla ülke ise kısıtlama sürelerini uzatmaya karar verdi. Diğer yandan Çin’de şehirlerarası seyahat yapan vatandaşlara yönelik karantina süresi ise 7’den 14 güne yükseltildi. Bu tip yeni uygulamalar ile bulaş riskini en aza indirmeyi planlayan ülkeler, aşılama işlemlerinin ikinci periyotlarına yaklaşılması ile birlikte tedarik koşullarının nasıl en iyi şekilde gerçekleştirilebileceğini tartışıyorlar. ABD ise aşı tedariki hakkında sıkıntılar yaşıyor. Öte yandan ABD için artan vaka sayısı ise korku uyandırıyor.

Sonuçlar Neler?

Verilere bakıldığında bilim insanlarının görüşlerinin doğruluk payı olduğu hakkında yorumlar yapılmaya başlandı. Aslında mutasyonlu tipin ölümcüllük oranını yükseltme konusunda o kadar da başarılı olmadığını, başarılı olduğu alanın bulaş hızı olduğunu ifade eden bilim adamları, veriler sonunda bir nebze haklı çıktılar. Diğer yandan belirli bir kesim ise mutasyon geçiren virüs üzerinde yapılan çalışmalar ardından %20 ila %30 oranında ölümcüllük seviyesinin arttığını, sadece hasta sayılarına ilişkin verilere bakılarak analiz yapılamayacağını dile getiriyorlar.
Editör: TE Bilisim