Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) çift maaş alma hakkını değerlendirmeyen on binlerce vatandaş, kuruma gerekli başvuruyu yapmadığı için bu hakkını kullanmaktan mahrum kalıyor. Milyonlarca sigortalı vatandaşı yakından ilgilendiren uygulamaya göre 4A (eski adıyla SSK), 4B (eski adıyla Bağkur) ve 4C (eski adıyla Emekli Sandığı) sigorta kolları kapsamında emekliliğe hak kazanan kişilerin yaşamını yitirmesi durumunda, hak sahipleri SGK’dan çift maaş alabiliyor. Pek çok kişi halihazırda aldığı emekli maaşı yanmasın diye korkularından kuruma ikinci emeklilik başvurusu yapmaya çekiniyor. Fakat bu durumda olan vatandaşların mevzuatta belirtilen şartlara uyun olması halinde kendi maaşlarından kesinti yapılmadan; dul, yetim ya da ölüm aylığı ödemesi ek olarak yapılabiliyor. SGK’dan çift maaş alma şartları ve bu uygulamadan kimlerin yararlanabileceğini haberimizin içeriğinde bulabilirisiniz.

SGK’dan Çift Emeklilik Maaşı Alabilirsiniz

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) çift maaşı alma hakkı, ilgili mevzuatlarda açık bir şekilde belirtiliyor. Resmi nikahlı eşi vefat eden kadın ya da erkekler yeni bir evlilik yapana kadar kurumdan dul aylığı ödemesi yapabiliyor. Sanılanın aksine dul aylığından sadece kadınlar yararlanmıyor. Erkekler de kuruma başvuruda bulunmaları halinde eğer başvuru şartlarını taşıyorlarsa bu haktan faydalanarak çift maaş alabiliyor. Anne ya da babası vefat eden ve yetim aylığı almak isteyen erkek çocuklarının da herhangi bir öğretim kurumunda eğitim almıyorlarsa 18 yaşına, ortaöğretim kurumunda (lise çağında ise) okumaya devam ediyorsa 20 yaşına, yükseköğrenim eğitim alıyorsa 25 yaşına kadar bu aylıktan faydalanabilmesi mümkün olabiliyor. Erkek çocuklarının çalışmasına engel olacak malullük durumunun olması halinde ise herhangi bir yaş şartına bakılmaksızın hak sahibi erkek çoğuna ömür boyu yetim aylığı alma hakkı tanınıyor.

Kız Çocuklarında Yetim Aylığından Yararlanma Şartları

Anne ya da babası vefat eden ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuruda bulunarak yetim aylığı almak isteyen kız çocuklarında ise erkeklerden farklı olarak yaş şartı aranmıyor. Ancak yine de kız çocuklarına bağlanacak yetim aylığı için de bazı koşullara dikkat edilmesi gerekiyor. Kız çocukları kanunda yer alan hükümlere göre yalnızca evlilik yapana veya sigortalı bir işe girene kadar bu maaşı alabiliyorlar. Kız çocuğunun boşanması ya da işten ayrılması durumunda kesilen aylık hak sahibi kişiye yeniden bağlanıyor. Bunun için de kuruma dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. Vefat eden sigortalının anne ya da babası da ölüm aylığı talep etme hakkına sahiptir. Fakat bu durumun uygulamaya geçirilebilmesi için anne veya babanın mal varlıklarının olmaması, hiçbir sosyal güvence veya gelirinin bulunmaması, sigortalı kişinin ölmeden önce bakmakla yükümlü olduğu eşi veya çocuğunun bulunmaması gerekiyor.

Genel Olarak Yetim Aylığından Yararlanma Şartları

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) ikinci bir maaş olarak yetim aylığı alabilmek için hak sahibinin bekar, dul veya boşanmış olması şartı bulunuyor. Bununla birlikte yetim aylığı alan kişinin herhangi bir işyerinde sigortalı olarak çalışmıyor olması da talep edilen şartlar arasında öne çıkıyor. Yetim aylığı alınacak anne ya da baba ile çocuklarının aynı sigorta kolundan emekli olmamasına da dikkat ediliyor. Dolayısıyla vefat eden anne ya da babanın emekli sandığından (4C) emekli olması durumunda yetim aylığı alacak işinin SSK (4A) veya Bağkur’dan (4B) emekli olması gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan dul ve yetim aylığı alabilmek için hak sahibinin dilekçe ile kuruma resmi talepte bulunması şarttır. Ölüm aylığı talep belgesi ile kişilerin ikamet adreslerinin bulunduğu il veya ilçelerde bulunan Sigorta Müdürlüklerine başvuru yapılabiliyor.

SGK İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgesi Verme

Muhtaç Aylığı (Maaşı) Ne Kadar, Kimler Alabilir?

SSK, SGK, Bağ-Kur Rapor Parası Hesaplama

Editör: TE Bilisim