Türkiye’de milyonlarca asgari ücretli çalışanı yakından ilgilendiren teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geldi. Asgari ücret tutarına zam yapılması ve gelir vergisinden muaf tutulması için kanun teklifi TBMM gündeminde görüşülecek. Kanun teklifinin tam metni ve asgari ücret için talep edilen yeni tutarın detayları haberimizde bulabilirsiniz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’na dikkat çeken bir kanun teklifi geldi. Geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığı’na gelen ve buradan Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilen kanun teklifi metni bugün kamuoyuna yayınlandı. Türkiye’de milyonlarca asgari ücretliyi yakından ilgilendiren yeni kanun teklifinde CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun imzası bulunduğu görüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi planlanan kanun teklifinde 2020 yılı için belirlenen asgari ücret tutarının 2 bin 500 TL’ye çıkarılması ve bu maaşların gelir vergisinden muaf tutulması talep edildi.

Asgari Ücret 2 Bin 500 TL Olsun

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi gündemde olan kanun teklifinin gerekçesi için şu ifadelere yer verildiği görüldü: “Ülkemizde asgari ücretle çalışan sayısı oldukça yüksek düzeydedir. SGK 2016 yılı istatistik yıllığı verilerine göre asgari ücretle çalışan işçi sayısı 5 milyon 640 bin 940 kişidir. Kayıt ışı çalışan işçilerin de katılması ile birlikte bu sayı 8 milyona yakındır.” Mevcut asgari ücretin geçiş ücretinin çok altında olduğu vurgulanan kanun teklifinde uluslararası alanda işçinin ve ailesinin geçimini sağlamaya yönelik olarak belirlenen asgari ücret kavramının ülkemizde geçimlik ücret olmaktan çıktığı vurgulandı. Asgari ücrete zam yapılmasını öngören kanun teklifi metininin devamında “Halihazırdaki asgari ücret brüt 2 bin 943 TL , brüt 2 bin 314, 71 TL dir. Bu ücret ise bir ailenin geçimini sağlayamayacağı düzeydedir. Bu nedenle bu ücretin en azından geçimlik seviyesine çıkarılması gerekmektedir.” ifadeleri kullanıldığı görüldü. Mevcut asgari ücretin 4 kişilik bir ailenin sadece asgari gıda ihtiyacını bile karşılamaktan uzaklaştığı vurgulanırken bu çerçevede asgari ücretin en azından geçimlik ücret seviyesine çıkartılması gerektiği ifade edildi.

Asgari Ücret 2 bin 500 TL Olacak Mı?

Tüm dünyada asgari ücret uygulanan ülkelerde asgari ücretli çalışanların pek çok mekanizma ile korunma altına alındığına dikkat çekilen kanun teklifinde aile ve çocuk yardımları, işsizlik sigortası, negatif gelir vergisi ve gelir vergisi kredilerinin bu uygulamaların başında geldiği belirtildi. Türkiye’de ise mevcut kanunlar altında asgari ücretli vatandaşların korunduğu herhangi bir sistemin bulunmadığına dikkat çekildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan yeni kanun teklifinin devamında şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye’de en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun gelirden aldığı pay yüzde 47.6 iken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik gurubun aldığı pay ise yüzde 6.1’dir. Bu durumda Türkiye’deki 806 bin Kurumlar Vergisi mükellefinin yanında çalıştırdığı asgari ücretlinin bir yılda ödediği vergi kadar bile vergi ödemediği görülmektedir. Kanun teklifi ile işçi ve ailesinin asgari geçimini sağlayacak asgari ücretin 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere net asgari ücretin aylık 2 bin 500 TL olması ve çalışanın insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmesini sağlayacak düzeyde ücret alması ilkesinden hareketle asgari ücret üzerindeki ergi yükünün de kaldırılması amaçlanmaktadır.” Söz konusu kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Eğer kanun teklifi komisyonda onaylanırsa Meclis Genel Kurulu’na sevk edilecek. Burada yapılacak onaylamadan da geçerse 2020 yılında asgari ücretlinin maaşı 2 bin 500 TL olacak.
Editör: TE Bilisim