Ziraat Bankası ve Tarım Kooperatifleri tarafından yeni iş kurmak ya da mevcut işlerini büyütmek isteyenlere meyve bahçesi kredisi veriliyor. Yıl sonuna kadar belirtilen şartlar ile sağlanan meyve kredisinde faiz oranlarında da yüzde yüz faiz indirimi uygulanabiliyor.

Meyve Bahçesi Kredisi Detayları

Meyve bahçesi kurmak isteyenler için Ziraat Bankası tarafından önemli bir kredi desteği sağlanıyor. Buna göre meyve yetiştiriciliği ve bağcılık üzerine bankadan kullanılacak olan kredi 10.000.000 TL’yi buluyor. Ziraat Bankası meyve yetiştiriciliği ve bağcılık için uygulanmakta olan yüzde 75 indirim oranı da ek şartların da sağlanması halinde faiz oranında yüzde yüz indirimi bulabilmektedir. Bu kapsamda meyve yetiştiriciliği ve bağcılık için uygulanmakta olan yüzde 75 yatırım kredisine ek olarak verilen indirim tutarları şu şekilde;
  • Yurt içi belgeli tohum, fide ve fidanların kullanımında ilave yüzde 20 indirim,
  • Genç çiftçi ve girişimci olarak 40 yaş altı olarak başvuru halinde yüzde 10 indirim,
  • Meyve bahçeciliği yapacak olan kadın olması halinde ilave yüzde 10 indirim uygulanacaktır.
İşletme kredisi kullanımında da üreticiye sunulan yüzde 75 indirim oranına ek olarak;
  • Modern basınçlı sulama sistemlerinin kullanılması halinde yüzde 10 indirim,
  • Yurt içi sertifikalı tohum, fide ve fidan kullanımı halinde yüzde 20 indirim,
  • Sözleşmeli üretim yapılacak ise yüzde 20 indirim,
  • Organik ve iyi tarım uygulamaları kapsamında yüzde 10 indirim,
  • Genç çiftçi, 40 yaş altı olunması halinde yüzde 10 indirim,
  • Meyve yetiştiricisinin kadın olması durumunda yüzde 10 indirim uygulanmaktadır.

Meyve Bahçesi Kredisi Şartları Neler?

Meyve bahçesi kredisi şartları krediyi çekmek için sağlanması gerekmektedir. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından verilen düşük faizli yatırım ve işletme kredisinin kullanılması için gerekli şartları sağlayan adaylar başvuru yapabilmektedir. Krediden yararlanmak isteyenlerin aynı parsel ya da bitişik olması koşulu ile en az on dekar ve üzerinde üzüm, meyveler için de en az 25 dekar ve üzerinde araziye sahip olmaları gerekmektedir. Bunun yanında meyve bahçesi ve bağcılık için söz edilen şartların ve kredi oranlarının belirlenmesinde yatırım kredileri için fidan alımı, don, gölgeleme ve doluları önlemek adına yapılacak harcamalar, arazinin tamamlanması ve drenajı ile ilgili olarak altyapı çalışmaları belirlenmiş şartlar dahilinde harcama yapılması amacıyla kullanılacaktır. Meyve bahçesi kredisi için gereken belgeler ise şu şekilde;
  • T.C. kimlik kartı,
  • Başvuru yapanın çiftçi olduğuna dair ÇKS kaydı,
  • İşletmeye ait kira kontratı ya da tapu belgesi,
  • Üreticinin gelirini sağlayacak teminat gösterecek gelirleri,
  • İşletme halihazırda bulunuyorsa, son 3 yılı içeren bilanço ve gelir tablosu ile başvuru yapılacaktır.

Sulama Sistemlerinde İndirim Oranı

Meyve bahçesi ve bağcılık kredisi çekmek isteyenlerin özellikle modern basınçlı sulama sistemlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Meyve ağaçlarının yetişmesi için sulama büyük öneme sahip olduğu için bu alanda sunulan faiz indirimi imkânlarından yararlanmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bunun yanında elektrik temini, kuyu açılışı ve kuyu teçhizatı gibi konular da kredinin kullanımı kapsamında yer almaktadırlar. Bunların yanında damla ve yüzey altı damla çalışmaları, yağmurlama sulama sistemlerinin kurulması, akıllı sulama sistemleri, tamburlu sistemin kurulması, akıllı otomasyon sistemleri, mikro yağmurlama sistemlerinin kurulması, doğrusal hareketli sulama makineleri gibi teçhizat alımları indirim oranına yansımaktadır. Buradaki amaç üreticinin tamamen modern sulama yöntemleri ile tarım yapmasını sağlamaktır. Aynı zamanda önemli bir indirim kalemi de yurt içi sertifikalı tohum, fide ve fidan üretimi konusunda görülüyor. Bu indirimden yararlanmak isteyenler hibrit tohum dahil olmak üzere sebze fidesi, çilek fidesi, tohumluk patates, meyve fidanı, asma fidanı yapılması amacıyla geçerli olmaktadır. Tohumluk üretimi dahilinde ilgili üretim sonunda tohumu alım, çıkarma, işleme, temizleme, ilaçlama, belgelendirme, paketleme, depolama gibi konular üzerine yatırım yapacak olan işletmeler bu indirim oranından yararlanabilmektedirler. Aynı zamanda makine alımlarında da bu alandaki tarımsal üreticiler için herhangi bir deney rapor şartı da aranmamaktadır.

Meyve Bahçesi Nasıl Kurulur?

Meyve bahçesi kurmak için öncelikle en az 25 dekar bir alana ihtiyaç vardır. Meyve ağaçları özellikle uzun vadede oldukça kârlı olabilmektedirler. Diğer bitkiler gibi her sene ekim gerektirmedikleri için tek bir ekim – dikim ile yıllarca ürün almak mümkün olmaktadır. Ancak ağaçların olgunluğa erişmeleri ve meyve verecek hale gelmelerini beklemek için türüne göre 2 – 8 yıl beklemek gerekebilmektedir. Bu yüzden ilk başlarda sabırlı olunmalıdır ve daha sonraki dönemler için hazırlık yapılmalıdır. Meyve bahçesi kurulumu için en önemli nokta hangi ağaçların tercih edileceğidir. Bunun için pazarı her zaman bulunan, tüketiciler tarafından sevilen meyveleri tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda bulunduğunuz bölgenin iklim şartlarını da göz önünde tutmanız büyük bir yardım sağlayacaktır. Buna karar verdikten sonra gerekli olan fidanlar temin edilir ve meyve ağacının yapısına göre belirli aralıklar ile tarlaya dikilir. Yine ağacın özelliklerine göre sulama ve diğer koşullara dikkat ederek meyve bahçesini hayata geçirebilirsiniz.

Devlet Çiftçilere Mazot Parası Yerine Elektrikli Traktör Desteği Sağlayacak

İpek Böceği Yetiştiriciliği İçin Verilen Devlet Destekleri

Editör: TE Bilisim