Bugünlerde çoğu kurumda yer değiştirme suretiyle atanma, eş durumu ile atanma, kurumlar arası geçiş ile atanma, özür durumundan atanma ya da ilk defa Kpss ya da açıktan atanma ile bir çok memur yeni görev yerlerinde işe başlayacaktır.Bu nedenle memurlar için göreve başlama süreleri büyük önem arz etmektedir.Biz de bu yazımızda İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle atanan memurların göreve başlama süreleri ile ilgili merak edilen sorulara yanıt bulalım istedik.İşte atanma işlemleri ile ilgili tüm soruların cevapları:

1-Aynı yere atanan devlet memurları için göreve başlama süresi kaç gündür?

Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.

2-Başka yere atanan devlet memurları için göreve başlama süresi kaç gündür?

Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.

3-Yukarıda belirtilen durumlar için göreve başlamada istisnai durumlar nelerdir?

[caption id="attachment_5566" align="aligncenter" width="438"] memurların ilk defa atama ve yer değiştirmelerde göreve başlama süreleri[/caption]

          Yukarıdaki süreler;

 - Kanuni izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan memurlar için iznin veya geçici görevin bitimi,

- Hesaplarını, yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için devrin sona ermesi,

- Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği,

 tarihinde başlar.

4-Yer değiştirme suretiyle atanan memurlara yollukları nasıl ödenir?

Yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda memurlara atama emirleri tebliğ edilince yollukları, ödeme emri aranmaksızın, saymanlıklarca derhal ödenir. Memurun izinli ve raporlu olması tebligata engel olmamakla birlikte yukarıdaki süreler süreler izin ve rapor müddetinin bitmesinde başlar. 

5-Yukarıda belirtilen sürelerde göreve başlamayan devlet memurları hakkında nasıl bir işlem uygulanır?

 Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın yukarıda belirtilen süreler içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemezler. Bunların belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde atama işlemi atamaya yetkili makamlarca iptal edilir.

Başka yerdeki bir göreve atananlardan yukarıda belirtilen süreler içinde hareket ederek belli yol süresi sonunda yeni görevlerine başlamayanlara, eski görevlerinden ayrılış ve yeni görevlerine başlayış tarihleri arasında aylık verilmemek şartı ile 10 günlük bir süre daha verilebilir. Belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süre sonunda da yeni görevlerinde işe başlamayanlar memuriyetten çekilmiş sayılırlar.

Editör: TE Bilisim