Maksimum kredi limitinizi kullanmak için öncelikle bazı şartları taşımanız gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde listelenebilmektedir:
  • Kredi notunuzun yüksek olması gerekmektedir.
  • Talep ettiğiniz miktarın aylık gelirinizle orantılı olması gerekmektedir.
Bununla birlikte unutulmamalıdır ki, kredi başvuruları bankaların yasal politikaları çerçevesinde değerlendirilmektedir. Yani tüm koşulları taşımanız  halinde dahi bankadan kredi kullanamama ihtimaliniz bulunmaktadır.

Kredi Miktarı Nasıl Belirlenmektedir?

Kredi miktarınız belirlenirken dikkate alınan ilk husus gelirinizdir. Neredeyse tüm bankalar, kredi miktarınızı belirlerken aylık taksitlerin gelirinizin %50'sini aşmamasına dikkat etmektedir. Yani aylık geliri 5 bin TL olan bir kişinin aylık taksit tutarı 3 bin TL olacak miktarda ve vade süresinde kredi kullanımına izin verilmemektedir. Bununla birlikte aylık gelirinizin 10 bin TL olması halinde, aylık taksit tutarı 5 bin TL olan bir krediyi muhakkak çekebileceğinizin garantisi yoktur. Bankalar kredi tutarı belirlemelerinde başta kredi notu olmak üzere birçok parametreyi değerlendirmektedir.

Maaşımın Kaç Katı Kredi Alabilirim?

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi, maaşınızın kaç katı kredi alabileceğiniz kredinin aylık tutarına bağlıdır. Bu kapsamda kredi limitinizin belirlenmesinde aylık taksit tutarı ve vade süresi göz önünde bulundurulacaktır. Bankalar maaşın belli bir katı kadar kredi verdiği kampanyalar düzenleyebilmektedir. Ancak bu kampanyaların genellikle hitap ettiği kesim memurlardır. Kullanılabilecek maksimum kredi limiti genellikle maaşın 15 katı civarında olabilmektedir.

Ne Kadar Konut Kredisi Çekebilirim?

Konut kredileri uzun vadeli olarak çekilebilmektedir. Bu kredi seçeneğinde vade süresi genellikle 120 ay olarak belirlenmektedir. Bununla birlikte 360 aya kadar vadelerle konut kredisi kullanılabilmektedir. Vade süresinin uzun olması kredi miktarlarının da çok daha yüksek belirlenebilmesini sağlamaktadır. Çekebileceğiniz konut kredisi hesaplaması için aylık gelirinizi ikiye bölüp, çıkan tutarı 120 ay ile çarpmanız gerekmektedir. Bununla birlikte kredi tahsis ücretleri ve faiz oranları da ekleneceği için kullanabileceğiniz kredi miktarı bu hesaplamayla ancak yaklaşık olarak belirlenebilmektedir. Kullanabileceğiniz kredi miktarını net bir şekilde hesaplayabilmek için muhakkak bir kredi hesaplama aracı kullanmanız gerekmektedir. Bankaların tamamı resmi internet sitelerinde kredi hesaplama hizmeti vermektedir.

Asgari Ücretle Ne Kadar Kredi Çekilebilir?

Asgari ücretli bir kişinin geliri 2020 TL'dir. Temel giderlerini karşılayabilmesi adına gelirin %50'sini aşmayacak şekilde kredi verilecektir. Buna göre asgari ücretle çalışan bir kişinin ödeyebileceği maksimum aylık taksit tutarı 1010 TL'dir. Kredi puanı yüksek olan asgari ücretli çalışanların vade sürelerine göre kullanabileceği kredi miktarı ise şu şekildedir:
  • 12 ay vade: 11.158 TL
  • 24 ay vade: 20.718 TL
  • 36 ay vade: 28.910 TL
  • 48 ay vade: 35.929 TL
Bu hesaplamalar %1,08 oranlı ihtiyaç kredisi üzerinden yapılmıştır.

Aylık Gelir Nasıl Belirlenir?

Bankaların aylık gelir belirlemesinde dikkate aldığı gelirler, düzenli ve kesintisiz olan belgelenebilir gelirlerdir. Yani tarafınıza ait bir gelir, düzenli ve sürekli olsa dahi belgelenemiyorsa dikkate alınmamaktadır. Düzenli gelirlerin her ay yatması gerekmektedir. 3 aylık periyotlarla gelen bir gelir de süreklilik arz ettiği müddetçe gelir olarak kabul edilmektedir. Gelir belirlemesi kişiye özel olarak yapılmaktadır. Yani hanenizde yaşayan kişilerin gelirleri dikkate alınmayacaktır.

Kredi Kullanmak İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

Kredi kullanmak için talep edilecek evraklar gelir durumunuza ve kredi notunuza göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak bankaların talep ettiği evraklar şu şekildedir:
  • Kimlik belgesi
  • İkametgah belgesi
  • Gelir durumunu gösteren belge
  • Talep edilmesi halinde teminata ilişkin belgeler

Kredi Türlerine Göre Vade Süreleri Nelerdir?

Kredi seçeneklerinin kullanabileceği maksimum vade süreleri şu şekildedir:
  • İhtiyaç Kredisi: 60 Ay
  • Taşıt Kredisi: 60 Ay
  • Konut Kredisi: 360 Ay (Konut kredisi vade süresi için belirlenen maksimum süre 360 ay olsa da bankalar genellikle 120 ay vade ile kullandırmaktadır. )

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu, kişinin finansal geçmişi dikkate alınarak Kredi Kayıt Bürosu tarafından hazırlanmaktadır. Kurumun kredi notu hesaplamasında ihtiyaç duyacağı bilgiler ise bankalar tarafından sağlanmaktadır. Kurum bu verileri analiz ederek kredi puanını oluşturmaktadır. Kredi puanı 1- 1900 arasında tespit edilmektedir. Kredi puanı, bankaların risk analizi yapabilmesini sağlamaktadır. Bu analiz sonucunda kişinin ödeme düzeni öngörülerek bankacılık ürünlerini kullanıp kullanamayacağı tespit edilmektedir. Kredi puanı risk grupları için bir derecelendirme sistemi bulunmaktadır. Bu sistemde "İyi" ve "Çok İyi" grubunda olan kişiler kredi kullanabilmektedir. Diğer gruplardaki kişilerin ise risk oranı yüksek olduğu için bankacılık ürünlerini kullanabilme ihtimali oldukça düşüktür. Kredi puanı aralıklarına göre risk grupları şu şekildedir:
  • 1-699: En Riskli
  • 700-1099: Orta Riskli
  • 1100-1499: Az Riskli
  • 1500-1699: İyi
  • 1700-1900: Çok İyi

Kredi Notu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Kredi notu sorgulaması yapılabilecek ilk kanal KKB bünyesinde hizmet veren Findeks platformudur. https://www.findeks.com/urunler/findeks-kredi-notu linkine tıklandıktan sonra kredi notu hizmeti satın alınarak sorgulama işlemi yapılabilmektedir. 5,5 TL ücreti bulunmaktadır. Kredi notu sorgulaması yapılabilecek bir diğer kanal ise bankalardır. Bankaların tamamı belirli bir ücret karşılığında kredi notu sorgulama hizmeti verebilmektedir. Hizmetten faydalanmak için şubelere gitmenize gerek bulunmamaktadır. Bankaların internet bankacılığı seçenekleri kullanılarak kredi notu sorgulaması yapılabilmektedir. Son olarak SMS ile kredi notu öğrenebilmektedir. T.C. kimlik numaranızı yazıp bir boşluk bırakıp doğum yılınızı yazarak 1122'ye mesaj göndererek sorgulama yapabilmeniz mümkündür.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Kredi notu düşük olan kişilere çoğu banka kredi kullandırmamaktadır. Kullanılabilecek kredilerin faiz oranlarıysa kredi notu yüksek olan kişilerden daha yüksek belirlenmektedir. Bu sebeple yüksek miktarlı ve düşük faiz oranlı kredi çekebilmek için kredi notunuzun yüksek olması gerekmektedir. Kredi notunuzu yükseltmek için kullanabileceğiniz yöntemler ise şu şekildedir:
  • Ödemelerinizi düzenli yapmanız gerekmektedir. Ödemelerde sıkıntı yaşıyorsanız yapılandırma yoluna gidebilirsiniz.
  • Otomatik ödeme talimatı vermek kredi notunuzu yükseltecektir.
  • Hesaplarınızda nakit bulundurmak kredi notunuzu yükseltecektir.
  • Bankacılık ürünlerini kullanmaya devam etmelisiniz. Yani borcunu ödediğiniz kredi kartını kapatmak yerine, kullanmaya ve düzenli bir şekilde ödemelerini yapmaya devam etmelisiniz.

İpotekli Kredi Nedir?

İpotekli kredi, karşılığında teminat verilen kredi seçeneğidir. Kredi kullanılırken zaten teminat verileceği için bankalar kredi notuna çok fazla dikkat etmemektedir. Bu nedenle kredi notu düşük olan kişilerin tercih edebileceği bir kredi seçeneği olarak bilinmektedir. İpotekli kredi seçeneğinde verilecek olan teminat mutlaka tapuda mesken olarak geçen bir konut olmalıdır. Bankalar krediye konu olan konut üzerinde ipotek hakkı tesis etmektedir. Bu nedenle ipotekli kredi olarak adlandırılmaktadır.

Yüksek Limitli Kredi Veren Bankalar Hangileridir?

Aylık geliriniz ne kadar yüksek olursa olsun, kredi puanınız düşük ise bankalardan yüksek limitli kredi çekmeniz oldukça zor olmaktadır. Ayrıca bankaların belirlemiş olduğu kredi limitleri de maksimum kredi limiti kadar kredi kullanılmasına engel olabilmektedir. Örneğin ihtiyaç kredileri bankalar tarafından maksimum 100 bin TL'ye kadar kullanılabilmektedir. Yüksek limitli ihtiyaç kredisi veren bankalar ise şu şekilde listelenebilmektedir:
  • Akbank
  • Ziraat Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Türk Ekonomi Bankası
Garanti BBVA Bankası
Editör: TE Bilisim