Koronavirüs sebebiyle kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerinin ikinci bir açıklamaya kadar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıklamasıyla tatil edildiği belirtildi. Okullar da bir hafta tatil edilirken ikinci haftadan itibaren uzaktan eğitim yapılacağı duyuruldu. Kamuda çalışan anne ve babaların çocuklarına bakabilmesi için izinli sayılması yönünde bir karar alınması gündeme geldi. Kamuda durum bu şekildeyken özel sektörde çalışan ebeveynler ne yapabilir? Türkiye’yi etkisi altında alan koronavirüsle mücadele kapsamında karantina tedbirleriyle birlikte işverenler işçileri ücretsiz izne çıkarabilir mi? Karantina altında çalışanların izin hakları hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Tüm dünyadan sonra ülkemizde de görülmeye başlayan yeni tip koronavirüs salgınına karşı geniş kapsamlı önemler devreye alındı. İlköğretim ve ortaöğretim çapındaki öğrencilerin iki hafta süreyle okula gitmeyecekleri belirtildi. Okul öncesi çocuklar ise ikinci bir açıklamaya kadar kapatılan kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerine gönderilemeyecekler. Bu durumda her ikisi de çalışan ve çocukları ile ilgilenecek bir yakını bulunmayan anne ve babalar, çocuklarına bakmak için yeni yöntemler arayışına girdi. Kamuda görev yapan ebeveynlere çocuklarına bakmak için idari izinli sayılmaları kapsamında bir kararname yayımlanması beklenirken, özel sektör çalışanları da alternatif çözümler arıyor.

İşçi Koronavirüs Sebebiyle Ücretsiz İzne Ayrılabilir Mi?

Birçok ülkede uygulanan evden çalışmanın gündeme gelmesinin yanı sıra bazı işyerlerinin de çalışanlarına ücretsiz izin verme kararı aldığı biliniyor. Çocuğuna evde bakmak zorunda kalan işçinin ücretsiz izin kullanabilme hakkı için işverenin onayı gerekiyor. Normal şartlar altında işçinin ücretsiz izin alabileceği sürelerin kanunda sınırlandırıldığı açıktır. Örnek olarak doğum yapan kadın çalışanlar, 16 haftalık analık izninin bitiminden itibaren çocuğuna bakmak üzere 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabilme hakkına sahip oluyor. Yıllık izninin çalıştığı yerden başka bir yerde geçirecek olan işçi gidiş ve dönüşlerde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere toplam 4 güne kadar ücretsiz izin alabilir. Bu sürelerin dışında ücretsiz izin için işverenin onayı gerekiyor.

Çocuğa Bakma Amacıyla Mazeret İzni Kullanılabilir Mi?

İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisini düzenleyen 4857 sayılı İş Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan hükümlere göre mazeret izni işçinin evlenmesi, anne veya babası, eş, kardeşi ya da çocuklarının ölümü gibi hallerde verilmektedir. Mazeret izninin süresi kanunda 3 gün ile sınırlandırılmıştır. Bu tür koşulların dışındaki mazeret izinleri yalnızca işverenin inisyatifine bağlı olarak verilebilmektedir.

İşveren Ücretsiz İzne Çıkarabilir Mi?

İş Kanunu’nda ücretsiz izin kapsamında bir düzenleme bulunmasa da bu uygulama pratikte çok yaygın bir şekilde uygulanıyor. Yargıtay kararlarına göre şekillendirilen bu kurallar kapsamında işveren, bireysel veya toplu iş sözleşmesinde herhangi bir hüküm yoksa, işçinin rızasını almadan çalışanlarını ücretsiz izne çıkartamaz. İşçilerin tek taraflı olarak ücretsiz izne çıkarma hakkı söz konusu değildir. Fakat işçi ile işveren arasında anlaşma yapılması ve belirli bir süreyle sınırlı olması kaydıyla ücretsiz izne çıkılması mümkün olabiliyor. Bu dönemde işveren işçisine herhangi bir ücret ödemez ve işçinin sigorta primini de yatırmaz. İş sözleşmesi bu süre zarfında askıya alınmaktadır. Ayrıca işveren 1 Nisan’dan 31 Ekim tarihine kadar olan dönemde çalışanlarının tümünü veya bir kısmını kapsayacak şekilde toplu izin verebilme hakkına sahiptir. İşveren faaliyetlerini durdurursa, sigortalı çalışanların SGK İşsizlik Fonu’ndan ödenek alması mümkün olabilir. Kanuna göre işveren, sektörel veya bölgesel kriz ya da zorlayıcı sebeplerle haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltmak zorunda kalırsa işçilere İşsizlik Sigortası Fonu’ndan üç ay süreyle kısa çalışma ödeneği verilir.
Editör: TE Bilisim