Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını iş yaşamını da olumsuz etkiledi. Türkiye’de pek çok sektörde koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirler dolayısıyla üretim ve hizmet faaliyetleri durma noktasına gelirken, çalışanları yakından ilgilendiren gelişmeler de yaşanmaya devam ediyor. Normalleşme sürecine giriş yapan Türkiye’de bazı sektörlerde üretim ve hizmet faaliyetleri hız kazanmaya başlarken, iş yerinde koronavirüs salgınına yakalanan işçinin bu hastalığı iş kazası olarak gösterip gösteremeyeceği merak ediliyordu. Konuyla ilgili olarak Eskişehir Sanayi Odası Hukuk Birimi, tarafından hazırlanan koronavirüs salgınına yakalanan kişilerin hukuki durumu konusunda bir değerlendirme raporu hazırladı. Koronavirüs pozitif vakasının iş kazası olup olmadığı hakkında detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Eskişehir Sanayi Odası Hukuk Birimi, yeni tip koronavirüs salgınına yakalanan çalışanların hukuki durumu konusunda bir değerlendirme raporu hazırladı. Hazırlanan raporda, iş yerinde veya iş yeri dışında yeni tip koronavirüs salgınına yakalanan işçilerin hukuki durumu konusunda çeşitli tartışmaların yapıldığı, konunun ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamına göre değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek yasanın içeriğine dair çok önemli bilgilere yer verildi. Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2020/12 sayılı koronavirüs hastalığı (Covid-19) Hakkında Genelgesi’nin göz önünde bulundurulması gerektiğinin altı çizildi.

İş Kazası veya Meslek Hastalığı Olarak Bildirim Yapılabilir Mi?

Eskişehir Sanayi Odası Hukuk Birimi’nin hazırladığı yeni tip koronavirüs salgını değerlendirme raporunda, farklı hukuki görüşlerin öne sürülmesi sonrası, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 2020/12 sayılı koronavirüs (Covid-19) Hakkında Genelgesi ile konuya açıklık getirildiği bildirildi. Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan yeni tip koronavirüsü Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SGK) genelgesi ile salgın hastalık statüsünde kabul edildiğinin altı çizilerek, şu ifadelere yer verildi: “Genelgeye göre, Covid-19 virüsünün bulaşıcı bir hastalık olduğu ve söz konusu salgına maruz kalan ve sağlık hizmet sunucularına müracaat eden sigortalılara hastalık kapsamından provizyon alınması gerektiği vurgulanmıştır. Yani Covid-19 iş kazası veya meslek hastalığı değil hastalık olarak kabul edilmiştir. İş yerinde veya iş yeri dışında salgına yakalanıp yakalanmadığına bakılmaksızın hiçbir Covid-19 pozitif vakasının SGK'ya iş kazası veya meslek hastalığı olarak bildirilmesine gerek yoktur denilmiştir.”

Provizyon Şartına Dikkat Edilmeli

Koronavirüs salgını riskine karşı işçilerin hukuki durumu konusunda belirtilmesinde yarar görülen bir diğer durumun ise, “Provizyon” kavramı olduğu hazırlanan raporda belirtildi. Ayrıca Eskişehir Sanayi Odası Hukuk Birimi’nin hazırladığı raporda, önemli bir rolü bulunan provizyonun tanımı da yapıldı. Provizyonun, Genel Sağlık Sigortası kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık yardımlarından yararlanacak kişinin, sağlık hizmet sunucularına (hastane, eczane gibi) başvurduğunda SGK sağlık yardımları almaya müstahak olduğunun anlaşılabilmesi anlamına geldiği bildirildi. İş yerinde koronavirüs salgınından etkilenen kişinin, SGK yardımlarından faydalanabilmesi için dikkat etmesi gereken noktalar şu şekilde ifade edildi: “Bir kişinin sağlık provizyonu alınabilmesi için kurum sistemi üzerinden aktive edilmesine (aktif hale getirilmesi) provizyon alma denir. Provizyon tarihi olan yerde bugünün tarihini seçerek sorgulama yaptığınızda kişinin karşısına açılacak sayfada sağlık bilgileri yer almaktadır. Sonuç kısmında yazması gereken “Müstahaktır Provizyon Alabilir” ifadesidir. Bu durumda ilgili kişinin sağlık sigortasının olduğu ve istenildiği zaman faydalanabileceği anlamına gelir.” Dolayısıyla raporda, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2020/12 sayılı koronavirüsü (Covid-19) Hakkında Genelgesi kapsamında koronavirüs salgınının bulaşıcı hastalık kabul edildiği belirtilerek, "İş yerinde veya iş yeri dışında salgına yakalanıp yakalanmadığına bakılmaksızın hiçbir Covid-19 pozitif vakasının SGK’ya iş kazası veya meslek hastalığı olarak bildirilmesine gerek yoktur.” açıklamasında bulunuldu.

Kısa Çalışma ve Ücretsiz İzin Döneminde Doğum İznine Ne Zaman Çıkılabilir?

SGK Sisteminde Yeni Düzenleme Yapılıyor! Detaylar Belli Oldu

Bakanlık Açıkladı: Ücretsiz İzin Maaş Başvuruları Başladı!

Editör: TE Bilisim