Türkiye’de koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında başlatılan tedbirler doğrultusunda faaliyetlerine ara veren bazı işletmeler ve fabrikalar, yeniden çalışmaya başladı. Sağlık Bakanlığı tarafından mayıs ayı sonlarına doğru normalleşme sürecinde ilerleme kaydedileceği açıklanırken, otomotiv sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde bulunan fabrikalarda iş başı yapıldı. Giderek daha fazla işletmenin koronavirüs salgını döneminde üretim ve hizmet faaliyetlerine başlayacağı biliniyor. Bu dönemde işveren gerekli önlemleri almaz ve işçilerini yeterli maske, siperlik gibi ekipmanları temin etmeden çalıştırırsa, işçiler açısından kıdem tazminatını alarak işten ayrılma hakkı doğuyor. Öte yandan iş yerinde maskesiz çalışanlar da tazminat ödemeden işten çıkarılabiliyor. İşçi ve işverenlerin koronavirüs salgını döneminde mutlaka dikkat etmeleri gereken yükümlülükleri hakkında detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla karantina ve sosyal izolasyon tedbirlerinin uygulandığı dönemde fırın, market ve sağlık sektörü ile kargo şirketleri başta olmak üzere bazı sektörlerdeki işçiler hiç ara vermeksizin çalışma hayatlarına devam ettiler. Geçtiğimiz hafta başından itibaren otomotiv sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde yeniden iş başı yapıldı. Fabrikalarda genellikle risksiz grupta olan çalışanlara işbaşı yaptırılmaya başlandı. Bu doğrultuda Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü personeli yoğun bir mesai harcayarak karantina döneminde iş yerlerinde uygulanması gereken tedbirleri sektörler itibarıyla belirledi.

İşyerinde Risk Değerlendirilmesi Yapılmalı

İşçi ve işverenlerin, bakanlık tarafından kamuoyuna duyurulan söz konusu çalışma tedbirlerine uymaları her zamankinden çok daha büyük önem taşıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yer alan hükümlere göre, işbaşı yapan ya da ara vermeksizin koronavirüs salgını döneminde faaliyetlerine devam eden işletmelerde, virüs ile ilgili tehlikelerin belirlenerek ayrı bir risk değerlendirilmesi yapılması gerekiyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, risk değerlendirmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken temel ilkeleri şöyle belirledi:
  • İşyerinde çalışanların nerede ve hangi koşullarda koronavirüse maruz kalabileceği değerlendirilmeli
  • İşyerinde işin özelliği nedeniyle yüksek risk altındaki çalışanlar belirlenmeli
  • İş süreçleri ve çalışma şekilleri yeniden planlanmalı
  • İşyerinde aynı anda bulunan çalışan sayısının asgari oranda tutulması için uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma, çalışma süresinin organizasyonu gibi planlamalar yapılmalı
  • Özellikle yemekhane ve dinlenme alanlarında, sosyal mesafenin artırılmasına ilişkin önlemler belirlenmeli
  • Koronavirüs bulaşmasının önlenmesi için alınması gereken temel önlemler belirlenmeli
  • İşyerinde çalışanlara verilmek üzere koronavirüse karşı koruma sağlamaya uygun ve yeterli sayıda kişisel koruyucu donanım tedarik edilmeli

İşyerini İzinsiz Çalıştıran İşverene Hapis Cezası

Şikayet doğrultusunda veya re’sen teftişe çıkan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı müfettişleri, bir işyerindeki çalışma yöntem ve şekillerinde veya iş ekipmanlarında çalışanlar için hayati tehlike oluşturan hususu tespit etmeleri durumunda, tehlikenin ortadan kaldırılınca kadar işyerinin bir ölümünde veya tamamında işi durdurma kararı verebiliyor. İşyerinde faaliyetlerin durdurulduğu işlerde izinsiz çalışma yaptıran işverene 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanır.

Tedbirlere Uymayan İşçi Tazminatsız İşten Atılabilir

İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatlarına göre çalışanlar kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşüremezler. Bu sebeple çalışanlar özelikle işverenin sağladığı maske, siperlik gibi ekipmanları kurallara uygun şekilde kullanmak zorundadır. Örnek olarak; işyeri servisinde veya kapalı mekanda kullanması gerektiği halde maske kullanmayan işçi, uyarılara rağmen maske kullanmamaya devam ettiği takdirde diğer işçilerin sağlığını tehlikeye attığı gerekçesiyle tazminatsız işten çıkartılabilir.

İşverenler Dikkat: SGK Prim Teşvik Süresi Uzatıldı!

SGK İlişiksizlik Başvurusu Nasıl Yapılır, Nasıl Alınır ?

E-Bildirge Nedir? E-Bildirge Şifresi Nasıl Alınır?

Editör: TE Bilisim