Tüm dünyada pandemiye dönüşen yeni tip koronavirüs salgını, Türkiye’de de hızla yayılmaya devam ediyor. Devlet kurumları ve hükümet koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında hem ekonomik hem de sosyal açıdan çok sayıda erken önlem almanın faydalarını görmeye başlarken, bir yandan da bu süreçte Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kasasına ne kadar yük bineceği de vatandaşlar tarafından merak konusu haline geliyor. Son olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, koronavirüs salgını sebebiyle mücbir nedenden dolayı işyerlerini kapatma kararı alan işverenler ve çalışanları için kısa çalışma ödeneği verileceğini müjdelemişti. Kısa çalışma ödeneği kapsamında vatandaşlara verilecek olan tutarın Hazine’ye toplam maliyeti adeta dudak uçuklatıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın başlattığı kısa çalışma ödeneğinin devletin kasasına aylık maliyet hesaplamasını haberimizde bulabilirsiniz. Koronavirüs salgını sebebiyle işyerlerini kapatmak durumunda olan işverenler ile çalışanları, gözlerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan gelecek ekonomik destek ve ödeneklere çevirdi. Bakanlık tarafından mücbir sebeple çalışma hayatına devam edemeyen vatandaşlara kısa çalışma ödeneği kapsamında maddi destek yapılacağı açıklanmıştı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un kamuoyuna sunduğu son bilgilere göre, bakanlığın verdiği kısa çalışma ödeneği için müracaat eden işveren sayısının 268 bin 717, işçi sayısının ise 3 milyon 44 bin 424 olduğu ifade edildi. Bu rakamlar üzerinden kabaca bir hesaplama yapıldığında bile Hazine’nin aylık olarak ne kadar kapsamlı bir yük altında olduğu dikkatleri çekiyor.

Kısa Çalışma Ödeneğinin Hazine’ye Maliyeti Ne Kadar?

İlk etapta 3 milyon 44 bin 424 kişiye kısa çalışma ödeneği verilecek. Bu yüke ek olarak söz konusu işçilerden ve işverenlerden kesilen işsizlik ve sigorta primleri ile vergiler de Hazine kaybı olarak değerlendirilecek. Dolayısıyla Hazine’nin ciddi bir maddi yük altında olduğu görülebiliyor. Kısa çalışma ödeneği çalışanın aldığı maaşın brüt tutarına göre, değişkenlik gösterebiliyor. Açıklanan bildiriye göre kısa çalışma ödeneği, vatandaşlara en az bin 152 TL ile en fazla 4 bin 381 TL şeklinde verilecek. Bu kapsamda asgari ücretli bir çalışan bin 752 TL kısa çalışma ödeneği alacak. Bu rakam üzerinden hesaplama yapıldığında 3.044.424 * 1752 = 5.333.830.848 TL. Asgari ücretli çalışan bir kişinin ücretinden her ay işçi ve işveren olarak Hazineye yapılan ödeme tutarı; 1.133 TL'dir. 3.044.424 * 1.133 = 3.449.332.392 TL'dir. Dolayısıyla kısa çalışma ödeneği programından yararlanan asgari ücretli işçi sebebiyle Hazine’nin üstlendiği toplam yük 5.333.830.848 TL + 3.449.332.392 TL = 8.783.163.240 TL olarak hesaplanmaktadır. Sonuç itibarıyla Bakan Selçuk’un açıkladığı sadece 3 milyon 44 bin 424 asgari ücretli çalışanın kısa çalışma ödeneği dolayısıyla Hazine’nin aylık katlanacağı yük bu kadar yapmaktadır. Bir de kısa çalışma ödeneğinden faydalanan yüksek ücretliler hesaba katıldığında Hazinenin aylık katlanacağı yük daha fazla olacaktır.

Ücretsiz İzne Ayrılanlara Da Ödeme Yapılacak

Bilindiği üzere koronavirüs salgını kapsamında Hazine’nin üzerine binen aylık ödeme yükü sadece kısa çalışma ödeneğinden ibaret değildir. Aylıksız yani ücretsiz izne ayrılan vatandaşlara da belirli oranda ücret desteği ödemesi yapılacak. Bu ödemeler de dikkate alındığında Hazine’nin karşı karşıya olduğu yükün hacmi daha da artacak. 15 Mart sonrası işten çıkarılanlardan işsizlik sigortası alamayanlara Çalışma Bakanlığı tarafından ücret desteği sağlanacak. Bu durumda olan vatandaşlara, günlük 39 lira 24 kuruş (toplamda bin 170 TL) ücretsiz izin maaş desteği verilecek. Bakan Selçuk henüz ücret desteğinden yararlanacak vatandaşların sayısı hakkında bir bilgi paylaşmadığı için bu ödemelerin Hazine’ye getireceği yük kesinlik kazanmadı.

ING Bankasından Borç Yapılandırma Kredisi Kampanyası

Yapı Kredi ve Ford İşbirliğiyle Sıfır Faizli Taşıt Kredisi Kampanyası

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından Erzak Yardımı Nasıl Alınır?

Editör: TE Bilisim