2017 yılında kira geliriniz Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen istisna tutarı üzerinde ise GMSİ beyannamesi vermeniz gerekiyor. Kira beyannamesi 2018 başlıklı yazımızda konu hakkında ayrıntılı bilgi vermiştik. Eğer kira geliriniz konutlar için belirlenen 3900 liralık istisna bedelinin üzerinde ise beyanname vermek zorundasınız. Peki GMSİ beyannamesi son veriliş tarihi ne zaman?  Kira beyanı veriliş son tarihi 2018 2017 yılında elde edilen kira gelirlerinin beyan edilmesi işlemlerine 01 Mart 2018 tarihinden itibaren başlandı. Kira beyanı verme işlemleri için son tarih normalde her yıl Mart ayının 25'idir. Bu sene 25 Mart 2018 tarihi Pazar gününe denk geldiğinden kira beyanı son veriliş tarihi bir sonraki iş günü sonuna kadar uzatılıyor. Bu durumda beyanname veriliş son tarihi 26 Mart 2018.  2018 Kira beyan vergisi son ödeme tarihleri ne zaman? GMSİ beyannamesini verdikten sonra tahakkuk eden vergi tutarını iki eşit taksit ile ödeyebilirsiniz. Birinci taksit için son ödeme tarihi 02 Nisan 2018 iken ikinci taksit için ise son ödeme tarihi 31 Temmuz 2018 olacak. Kira beyanı 2018 nasıl ve nereden verilir? Beyannameyi vermek için birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlar;
  • Beyanname formunu doldurarak elden bağlı bulunduğunuz vergi dairesine verebilirsiniz.
  • İnternet vergi dairesinden giriş yaparak hazır beyan sistemi ile beyannameyi gönderebilirsiniz.
  • 2018 yılında yeni başlayan uygulama ile artık beyannameyi cep telefonundan ya da tabletten de kolayca gönderebiliyorsunuz. Google store ya da APP storedan Hazır Beyan Sistemi uygulamasını indirerek sisteme kolayca giriş yapabilir ve gerekli bilgileri doldurduktan sonra cep telefonundan kolayca beyanname gönderebilirsiniz. Cep telefonu ile kira beyanı gönderme başlıklı yazımızdan nasıl olduğu konusunda ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
  • Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığının beyanname ile ilgili önemli diğer bir hizmeti de var. Evden de beyanname verilebilmekte. Eğer beyanname verecek kişi rahatsız ise ve vergi dairesine gidebilecek ya da online beyanname dolduracak durumda değilse vergi uzmanları gelip beyanı evden de alabilmekte. Bu işlem için bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden yardım talebinde bulunabilirsiniz.
Kira gelir vergisi borcu nasıl ödenir? Beyannameyi verdikten sonra ödeyeceğiniz vergi borcu tahakkuk etmiş olacaktır. Tahakkuk eden bu vergiyi;
  • Vergi dairesi ile anlaşmalı tüm bankalardan,
  • Bağlı olduğunuz vergi dairesi veznesinden,
  • İnternet vergi dairesinden kredi kartı ile ödeyebilirsiniz. Detaylı bilgi için: kredi kartı ile kira vergisi ödeme
Kira vergisi hesaplaması nasıl yapılıyor? Her beyanname için 2018 yılında 58 lira damga vergisi alınacağı öncelikle belirtelim. Kira geliri hesaplaması için iki farklı yöntem bulunmakta. Bunlardan birisi götürü gider yöntemi ile hesaplama diğeri ise gerçek gider yöntemi ile hesaplama Götürü gider yönteminde toplam kira gelirinden istisna tutarı düşülür. Kalan tutar 2017 yılı için kaçıncı vergi dilimine isabet ediyorsa o  oranda vergilendirme yapılır. Gerçek gider yönteminde ise toplam kira gelirinden kiraya verilen mülk için yapılan harcamalar düşüldükten sonra kalan kısım kaçıncı vergi dilimine isabet ediyorsa ona göre vergilendirme yapılıyor.
Editör: TE Bilisim