Bilindiği üzere haftalık normal çalışma saatleri üzerindeki çalışma 4857 sayılı İş Kanunu'na göre fazla mesai olarak değerlendirilir. 4857 Sayılı İş Kanunu' nda günlük çalışma süresi 7,5 saat haftalık çalışma süresi ise 45 saattir. Bunun üzerinde yapılan çalışmalara fazla mesaili çalışma olarak kabul edilir.

4857 Sayılı İş Kanunu'nda fazla mesaiye bırakılamayacak ve normal çalışma sürelerinin üzerinde bir süreyle çalıştırılamayacak kişiler açık olarak belirtilmiştir. Peki kimlere fazla mesai yaptırılamaz. İşte detaylar:

2016 BRÜT NET ASGARİ ÜCRET VE AGİ TUTARLARI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

Fazla Mesaiye Bırakılamayacak İşçiler

İşveren tarafından aşağıda sayılan sigortalılara fazla mesai yaptırılamaz: -18 yaşını tamamlamamış sigortalılar, -Hamile, yeni doğum yapan ve emziren kişiler, -Yarı zamanlı (Part Time) çalışan sigortalılar, -Günde 7,5 saatten az çalışan sigortalılar. -Gece çalışan sigortalılar, -Yer altında maden işlerinde çalışan sigortalılar, -Maden ocaklarında, kablo döşeme işlerinde, kanalizasyon yapılmasında ve tünel yapılması gibi işlerde çalışan sigortalılara da fazla mesai yaptırılamaz. Fazla Mesai İçin Sigortalının Onayı Şart mı?

Zorunlu nedenler ve olağanüstü durumlar hariç sigortalılara fazla mesai yaptırılacaksa işçinin onayının alınması gerekmektedir.Onayı alınmayan sigortalılara fazla mesai yaptırılamaz. Fazla mesai için işçinin onayı olmadan fazla mesai yaptıran işverenlere idari para cezası uygulanır.

Yıllık En Fazla Kaç Saat Fazla Mesai Yapılabilir?

Fazla mesai süresi yılda 270 saati geçemez.

Hangi İşlerde Gece Çalışmalarında Fazla Mesai Yaptırılabilir?

4857 Sayılı iş kanununa göre gece çalışan sigortalılara fazla mesai yaptırılamaz. Ancak bunun istisnası var. Turizm, sağlık hizmetleri ve güvenlik işlerinde gerekli olması halinde fazla mesai yaptırılabilir.

Editör: TE Bilisim