Kamu kurum ve kuruluşlarında devlet memuru olarak görev yapan memurlara verilmeyen bazı ilave ödemelerin, mahalli idarelerde görev yapan memurlara yapıldığı görülüyor. Hem Belediye Kanunu’nda, hem Büyükşehir Belediye Kanunu’nda hem de İl Özel İdaresi Kanunu’nda düzenlendiği bilinen mahalli idarelerde görev yapan memurlara ikramiye ödemesi, benzer düzenlemelerle memurlara ödeniyor. Ayrıca mahalli idare personeline sosyal denge tazminatı ödemesi de yapılıyor. Kamuda ikramiye alan memurların ne kadar ilave ödemeler alacaklarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Belediye Personeline Ödenen İkramiyeler

Belediye personeline her defasında 3 bin 651 TL tutarında ikramiye ödeniyor. Belediye Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan hükümlere göre belediyelerdeki toplam memur sayısının yüzde 10’unu geçmemek kaydıyla belediyede çalışan memurlara yılda iki defa ikramiye ödeniyor. Ayrıca Bu ödemelerden herhangi gelir vergisi veya damga vergisi gibi kesinti de yapılmıyor. Konuyla ilgili olarak 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun norm kadro ve personel istihdamı başlıklı 49. maddesinde yer alan açıklamaya göre “Sözleşmeli ve işçi statüsünde çalışanlar hariç belediye memurlarına, başarı durumlarına göre toplam memur sayısının yüzde onunu ve devlet memurlarına uygulanan aylık katsayının (25.000) gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmemek üzere, hastalık ve yıllık izinleri dâhil olmak üzere, çalıştıkları sürelerle orantılı olarak encümen kararıyla yılda en fazla iki kez ikramiye ödenebilir.” denilmiştir. Bu hüküm kapsamında belediye memurlarından başarılı olan personele encümen kararıyla yılda en fazla iki defayı geçmemek üzere 3 bin 561,52 TL tutarında ikramiye ödeniyor. Ayrıca personelin maaş katsayısındaki mevcut artışlara göre aldığı ikramiye tutarı da artıyor.

Büyükşehir Belediyesi Personeline Ödenen İkramiyeler

Büyükşehir belediyesi bünyesinde çalışan memurlara her defasında 5 bin 258 TL ikramiye ödeniyor. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 22. maddesine göre büyükşehir belediyesinde çalışan başarılı memurlara her defasında 5 bin 258 TL tutarında olmak üzere en fazla iki defa ikramiye ödemesi yapılıyor. 5216 sayılı Kanun’un ilgili maddesinde yer alan hükümlere göre “Sözleşmeli ve işçi statüsünde çalışanlar hariç belediye memurlarına, başarı durumlarına göre toplam memur sayısının % 10’unu ve devlet memurlarına uygulanan aylık katsayının (36.000) gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmemek üzere hastalık ve yıllık izinleri dahil olmak üzere, çalıştıkları sürelerle orantılı olarak encümen kararıyla yılda en fazla iki kez ikramiye ödenebilir.” denilmiştir. Bu kapsamda büyükşehir belediyelerinde memurluk görevini yerine getiren başarılı personele encümen kararıyla yılda en fazla iki defayı geçmemek üzere her defasında 5 bin 258 TL tutarında ikramiye ödeniyor.

İl Özel İdaresi Personeline Ödenen İkramiyeler

İl özel idarelerinde çalışma hayatını sürdüren başarılı memurlara 5302 sayılı Kanun’un 36. maddesinde yer alan hükümlere göre her defasında 5 bin 258 TL veya 3 bin 652 TL tutarında olmak üzere yılda en fazla iki defa ikramiye ödeniyor. Ödenecek ikramiyelerin tutarının büyüklüğü, büyükşehir belediyelerinin olduğu illere göre değişiklik gösteriyor. Büyükşehir belediyelerinin mevcut olduğu yerlerdeki il özel idaresinde çalışan memurlara 5 bin 258 TL ikramiye ödemesi yapılırken, diğer yerlerdeki il özel idare memurlarına yılda iki defayı aşmamak kaydıyla 3 bin 652 TL ödeme yapılıyor. 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 36. maddesinde hangi devlet memurlarına ne kadar ikramiye ödemesi yapılacağına dair detaylı hükümler bulunuyor. Her üç kanunda da çalışan memur sayısının ancak % 10’u kadarına ikramiye ödenebiliyor. Bazı belediyelerin ikramiye ödemesinde objektif kriterler belirleyerek başarılı personeli tespit ettikleri görülüyor.

Çalışanlar Dikkat! Maaşınızda AGİ Tutarı Doğru Yatırılıyor Mu?

Teşvik Kredisi Nasıl Alınır ve Başvuru Şartları

İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Editör: TE Bilisim