Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını dolayısıyla Türkiye’de de çalışma ve iş hayatında bir dizi önlemler alınmıştı. Salgının kontrol altına alınması kapsamında kamu çalışanları için alınan tedbirlerde ve yeni çalışma sisteminde normalleşme adımları atılmaya başlandı. Buna göre devletin resmi kurumlarının kamu personelinin mesaiye gelmesi yönünde yazılar yazmaya başladıkları öğrenildi. Salgının önceki döneme göre daha da kontrol altına alınmaya başlanmasıyla birlikte, kamuda görev yapan memur ve personelin idari iznin biteceği tarihi merak etmeye başladığı görüldü. Bu kapsamda milyonlarca kamu personeli, esnek ve uzaktan çalışma sisteminin ne zaman biteceğini öğrenmeye çalışıyor. Kamuda idari izin ne zaman bitecek? Kamu personelinin esnek ve uzaktan çalışma sistemi ne kadar devam edecek? Bu soruların yanıtları ve koronavirüs salgını sonrası çalışma düzeni ile ilgili son gelişmeleri haberimizde bulabilirsiniz. İlk olarak Mart ayında ülkemizde görülmeye başlanan yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla, kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan ve esnek çalışma modeline geçilmişti. Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte ikinci kademede atılacak adımlar gündeme geldi. Kamu çalışanları, kullandıkları idari izin süresinin ne zaman biteceğini merak ediyor. Esnek ve uzaktan çalışma prensiplerine alışan çalışanlar, mesailerine kamu kurum binalarında ne zaman başlayacaklarını araştırıyor.

Kamuda Uzaktan ve Esnek Çalışma Ne Zaman Bitecek?

Kamu kurum ve kuruluşları personeli için normalleşme adımları atmaya başladı. Türkiye’deki milyonlarca memurun yeni dönem çalışma sistemi ile ilgili olarak, edinilen bilgilere göre, Bakanlıkların 1 Haziran 2020 tarihinde personelin ve diğer kamu işçilerinin mesaiye gelmesi yönünde yazılar yazmaya başladıkları öğrenildi. Koronavirüsle mücadele kapsamında kamu kurumları uzaktan ve esnek çalışma sistemine geçmişti. Konuyla ilgili yaşanan son gelişmelere göre, bakanlıklarda kurumların yaptığı işin niteliğine göre işleyiş belirlenecek. Bazı bakanlıklar personeli için haftada 3 gün nöbet yazmaya, bazı bakanlıklar ise çalışılan yerdeki görev dağılımına göre 1 gün nöbet 1 gün iş şeklinde görev çizelgesi oluşturmaya başladı. Türkiye’deki milyonlarca memurun koronavirüs salgını sonrasında normalleşme sürecinde çalışma prensipleri hakkında merak ettiği konuyla ilgili olarak gelişmelerin önümüzdeki günlerde kurumsal bazda netlik kazanması bekleniyor. 1 Haziran 2020 tarihinden önce hangi kurumda nasıl bir çalışma düzeni oluşturulacağı netlik kazanacak. Her ne kadar pek çok kamu kurumunda mesaiye görev yerinde devam edileceği ön görülürken bazı kurumlarda ise esnek ve uzaktan çalışma modelleri üzerinde de duruluyor. Fakat konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı dahil olmak üzere diğer bakanlıklardan henüz resmi bir açıklama gelmedi. Konuyla ilgili detayların önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

Kamu Çalışanlarını İlgilendiren Resmi Gazete Genelge

Kamuda idari izin ve uzaktan çalışma durumuyla ilgili genelge daha önceden Resmi Gazete’de yayımlanarak vatandaşların bilgisine sunulmuştu. Genelgede idari izinlerle ilgili bilgiler verilmişti. Yeni tip koronavirüs salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla, bu salgınla mücadeleyi ve etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetleri zafiyete uğratmayacak ve kamu hizmetlerini aksatmayacak şekilde, ihtiyacı karşılayacak kadar asgari sayıda personelin bulundurulması şartıyla;
  • Çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara, uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir.
  • Bu kapsamda dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli sayılır.
  • Bu Genelge kapsamında esnek çalışma yöntemlerinden faydalanan çalışanlar ile idari izinli sayılanlar bu sürede istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılırlar.
  • Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar hizmetin yürütülmesi sorumluluğu açısından eşittir.

Kısa Çalışma Ödeneği Alanlar Yıllık İzinlerini Kullanabilir Mi?

Çalışma Belgesi Nedir? Çalışma Belgesi Nasıl Alınır ve Doldurulur?

İş Kurmak İçin Kredi Nasıl Alınır Ve Başvuru Şartları

Editör: TE Bilisim