Özel sektörde çalışan milyonlarca işçinin en sık karşılaştığı problemlerden biri de işveren tarafından işçi adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yatırılan primlerin eksik olarak ödenmesidir. Pandemi sürecinde, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçinin SGK primleri de eksiksiz bir şekilde yatırılmalıdır. İşverenin, çalışanı adına SGK’ya eksik prim bildiriminde bulunmasının işçi açısından haklı fesih sebebi olup olmadığı merak ediliyor. Türkiye’deki milyonlarca çalışanı ve işvereni yakından ilgilendiren kısa çalışma ödeneği döneminde SGK prim ödemeleri hakkında bilinmesi gereken önemli detayları haberimizde bulabilirsiniz. Yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla hükümet tarafından uygulamaya geçirilen İŞKUR kısa çalışma ödeneği,  kısa çalışma sürecine giren işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için işçiye yapılan ödemedir. Kısa çalışma uygulandığı dönemde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından, işçinin çalışmadığı süreye ilişkin kısa çalışma ödeneği ödenirken, çalışılan sürenin ücreti ise işveren tarafından ödenmektedir. Bu kapsamda kısa çalışma ödeneği ödenen günler için, uzun vadeli sigorta kılları (emeklilik sigortası) primi yatırılmamaktadır. Sigortalının kısa çalışma ödeneği aldığı günler için Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde /Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine “18 Kısa Çalışma Ödeneği” kodu kullanılarak, eksik gün bildirimi yapılmaktadır.

Kısa Çalışma Ödeneği’nde SGK Primleri

İlgili mevzuatta yer alan hükümlere göre örneklemek gerekirse, bir işyerindeki çalışma süresi yarı yarıya azaltılmış ise İŞKUR tarafından bu iş yerinde çalışanlara 15 gün için kısa çalışma ödeneği verilmektedir. Dolayısıyla ay bazında kalan 15 gün için de işçinin maaşı işveren tarafından ödenir. Bu kapsamda çalışanlar da iş yerindeki kısa çalışma uygulamasının şekline göre ay içinde 15 güne karşılık gelen süreler kadar çalışır, prim günü olarak da Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) 15 günlük bildirim yapılır. Bu kapsamda işveren tarafından çalışana ödenen avans ve ücretlerin, çalışanın iş yerindeki hizmet süresine karşılık gelen kısmının avans ödemesinden kesilmesinde ve çalışılan gün kadar bildirim yapılmasında kanunlara aykırı herhangi bir durum ortaya çıkmamaktadır. Dolayısıyla 4857 sayılı İş Kanunu’na göre, bu durumda olan çalışanın, iş sözleşmesini haklı sebeple feshederek kıdem tazminatı almaya hak kazanması mümkün olmamaktadır.

Kısa Çalışma Ödeneği Ödemeleri Başladı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt  Selçuk, haziran ayı işsizlik ve kısa çalışma ödemelerinin öne çekilerek, 29 Haziran Pazartesi'den itibaren hesaplara yatırılacağını duyurmuştu. Türkiye’de milyonlarca çalışanın merakla beklediği kısa çalışma ödeneği ödemeleri bugün itibarıyla başladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre haziran ayı işsizlik ve kısa çalışma ödenekleri bu hafta hak sahiplerinin banka hesaplarına yatırılacak. Normal ödeme gününden daha erkene çekilen kısa çalışma ödeneği ödemeleri bugün itibarıyla başlıyor. Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) veri tabanında IBAN bilgileri bulunmayan vatandaşların ödemeleri, PTT üzerinden yapılacak. Bakan Selçuk, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamasında, “Covid-19 tedbirleri kapsamında 5 Temmuz'da yapılması gereken haziran  ayına ilişkin işsizlik ve kısa çalışma ödemelerini erkene çektik. Ödemeleri, 29  Haziran'dan itibaren T.C. kimlik numaralarının son hanesine göre  vatandaşlarımızın banka hesaplarına yatıracağız.” ifadelerini kullandı. Banka bilgileri sistemde bulunmayan hak sahibi vatandaşlar için ödemelerin PTT kurumu üzerinden verileceği açıklandı. T.C. kimlik numarasının son hanesine göre ödeme takvimi şu şekilde açıklandı:
  • Son hanesi 0 olanlar bugün
  • Son hanesi 2 olanlar yarın
  • Son hanesi 4 olanlar 1 Temmuz
  • Son hanesi 6 olanlar 2 Temmuz
  • Son hanesi 8 olanlar 3 Temmuz

SGK Yurt Dışı Borçlanma Ne Kadar, Şartları Nelerdir?

SGK’dan Gazilere İkinci Aylık Bağlanmasına İlişkin Yasa Değişikliği Genelgesi

SGK’dan Azami Tutarı Aşan Kazancın Primi Nasıl Geri Alınır?

Editör: TE Bilisim