Belirli bir hizmet süresini dolduran memurlar, daha sonra görevlerinden istifa etmeleri halinde dışarıdan katılım ile birlikte emeklilik olmaya hak kazanabilmektedirler. Emekli olmak isteyen ancak istifa etmiş memurlar için bu durum pek çok kimseyi ilgilendiriyor.

Hizmet Süresinin Doldurulması Gerekli

5453 sayılı hükme bağlı olarak 10 yıllık hizmet sürelerini doldurarak istifa eden memurlar, herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmamak kaydıyla ve dışarıdan primlerini kendilerinin yatırması halinde memurluk üzerinden emekli olabilmektedirler. İsteğe bağlı katılım olarak bilinen bu durum genel hatlarıyla memurluk statüsünden emekli olmak isteyenler için aranılan hizmet süresini çalışmadan ve prim tutarlarının tamamının kişiler tarafından SGK’ya yatırılmak yöntemi ile hizmet satın almak ve böylece emeklilik için gerekli olan hizmet sürelerini tamamlamalarını içermektedir.

Dışarıdan Memur Emeklisi Olmak İçin Yapılacaklar

İsteğe bağlı iştirak ve usul esasları olarak görülen sistem kanunda detaylı bir şekilde ifade edilmiştir. Buna göre isteğe bağlı iştirakçilik olarak katılmak isteyenler şu adımları takip etmelidir;
  • Devlet memurluğundan herhangi bir gerekçe, ceza alma gibi durumlar ile çıkarılmamalıdır,
  • En az 10 yıllık hizmet süresinin bulunması gerekmektedir. İlgili sürenin de fiili olarak bir çalışma süresinin olması gerekmektedir. Başka bir deyişle fiili çalışma dışında yıpranma payı, ücretsiz izinle geçen süreler, askerlik, ücretsiz izin gibi süreler 10 yıllık hizmet süresi içine katılmamaktadır.
  • En az bu şekilde 10 yıl hizmet süresi olanların görevlerinden ayrılmalarında yani kendi gerekçeleri ile istifa etmeleri halinde 6 ay içerisinde SGK’ya dilekçe yazarak talepte bulunmaları gerekmektedir. İlgili süre içinde yapılmayan başvurular sonrasında kişilerin haktan yararlanma durumları olmamaktadır.
  • Sistemden yararlanmak için kişinin SGK’ya dışarıdan prim ödemesi yaptığı zaman zarfı boyunca herhangi bir işte çalışmaması gerekmektedir. Bu bakımdan işçi ya da esnaf gibi işlerde olmaması, prim ödemelerini tamamen kendisi yapması gerekmektedir.
  • Görevden ayrılarak işçi ya da esnaf olarak çalışan kimseler, 6 ay içerisinde başvuru yaptıklarında sistemden yararlanabilmektedirler. Ancak sisteme giriş yaptıkları süreden itibaren işlerinden ayrılmak zorundadırlar. Bu süreler, memurların ek göstergelerini belirleyen hak aylık dereceleri ya da kıdem aylıklarında uygulanmamaktadır ve bu süreler içinde de emekli ikramiyesi ödenmemektedir.
  • Bu sistemin uygulanması için 5434’e tabii olunması gerekmektedir. 5510’a tabi olanlar için böyle bir hak bulunmamaktadır. Başka bir deyişle, memurlukla hizmet tamamlama işi için 5434’e tabi olunması gerekmekte, ilk defa 5510’a tabi olacak memurlar için hakkı kullanma imkânı bulunmamaktadır. 5510’a tabi memurlar için de istifa sonrasında emeklilik hakkı tanınmaktadır ancak sigortalılık durumları 4 B statüsünde sayılmaktadır.
  • Bu bakımdan örneğin 17 yıllık bir memurun görevden istifa ile ayrılması sonucunda, ayrılma sonrasında 6 ayı geçirmeden SGK’ya yazılı olarak müracaat etmesi gerekmekte ve isteğe bağlı iştirak sisteminden yararlanması gerekmektedir.
  • Bu bakımdan 25 yılın isteğe bağlı katılımcılığı SGK’ya başvuruda bulunarak bu yıldan sonra prim ödemeyi keserek sonlandırmak mümkündür.
  • 25 yıl tamamlandıktan sonra prim ödemeye devam edilmesi halinde hizmet süresinin isteğe bağlı olarak arttırılması da mümkündür.
  • Ayrıca sosyal güvenlik sisteminde bulunan en az 15 yıl ve artı 61 yaşın doldurulması olarak da aylık bağlanma imkânı bulunmaktadır. Buna bağlı olarak da isteğe bağlı iştirakçilik sistemine hiç katılmayarak, 58 yaşın değil 3 yıl gecikmeli olarak 61 yaşın doldurulması halinde de aylık talebinde bulunmak mümkündür.
  • İstifa edildikten sonra işçi ya da esnaf gibi zorunlu sisteme bağlı bir çalışma olması 3 yıl 6 ayı geçtiği durumda memur statüsünden emekli olunmamaktadır. Bu yüzden işçi ya da esnaf statüsünden emekli olunmaktadır.

Çalışanlar Dikkat! İzin Parası Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

İşten Çıkarılanlar Dikkat! İşsizlik Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

SGK İş Göremezlik Ödeneği Hangi Şartlarda Alınır?

Editör: TE Bilisim