Türkiye’yi etkisi altına alan koronavirüs salgını ile mücadelede alınan ekonomik tedbirler kapsamında yararlanma şartları esnetilerek kolaylaştırma yapılan kısa çalışma ödeneğinde belirlenen 3 aylık sürenin dolmasına az bir zaman kaldı. İş dünyasından kısa çalışma ödeneği süresinin uzatılması yönünde talepler gelmeye devam ediyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hak sahibi çalışanlara verilen kısa çalışma ödeneği süresinin uzatılmaması durumunda ödenekten ilk yararlanmaya başlayan iş yerlerinde önümüzdeki günlerde süre dolmaya başlayacak ve çalışanlara ödeme yapılmayacak. Koronavirüs salgını kapsamında alınan ekonomik tedbirler arasında büyük bir yeri bulunan İŞKUR kısa çalışma ödeneği süresi hakkında bilinmesi gereken gelişmeleri ve gelinen son durumu haberimizden takip edebilirsiniz. Bilindiği üzere koronavirüs salgını döneminde İŞKUR üzerinden devreye alınan kısa çalışma ödeneği, virüsten kaynaklı mücbir sebepten dolayı ticari faaliyetlerini tamamen durduran veya çalışma sürelerini en az 3’te 1 oranında azaltan iş yerleri için hayati rol oynadı. Virüs salgını dolayısıyla iş yerlerini kapatmak durumunda olan işverenlerin, işçisini kaybetmekten kurtulmasını sağlayan kısa çalışma ödeneği sayesinde normalleşme sürecine geçilmesi ile birlikte iş yerlerini açan işverenlerin yeniden eleman aramak zorunda kalmamaları mümkün oldu. Kısa çalışma ödeneği sadece işverenlere değil aynı zamanda çalışanlara da yaradı. İş yerinde çalışamadığı için bu dönemde ücret alamayan işçiler, en büyük desteği İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sağlanan kısa çalışma ödeneğinden aldı.

Kısa Çalışma Ödeneğinde 3 Aylık Süre Doluyor

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü başta olmak üzere koronavirüs salgını döneminde yoğun bir mesai harcayan devletin resmi kurumları, iş hayatını da mümkün olabildiğince en iyi seviyede tutmaya çaba gösterdi. Bu kapsamda, koronavirüs dolayısıyla kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartları kolaylaştırıldı. Son 3 yılda en az 600 gün olan prim gün sayısı, koronavirüs salgını sebebiyle 30 Haziran 2020 tarihine kadar uygulanmak üzere 450’ye çekilmesinin yanı sıra son 120 gün hizmet akdi süresi de 60 güne indirildi. İlgili kanuna göre, İŞKUR kısa çalışma ödeneği, bir iş yerine en fazla 3 ay süreyle ödenecek. Faaliyetleri durdurulan iş yerlerinden bir kısmı tekrar çalışmaya başladı. Personel sayısının yoğun olduğu lokanta, restoran, kafe gibi işletmeler bu hafta büyük ölçüde açıldı. Her ne kadar ticari faaliyetler başlasa da bu tip iş yerlerinde eski müşteri yoğunluğunun yeniden yakalanması için epey zaman geçmesi gerekecek gibi görünüyor. Turizm sektörü başta olmak üzere birçok işletme ise henüz açılamadı. İş yoğunluğu az olan işletmelerde kısa çalışma ihtiyacının bir süre daha devam edeceği değerlendiriliyor.

Süreyi 6 Aya Kadar Uzatma Yetkisi Cumhurbaşkanında

16 Mart tarihinde kısa çalışma ödeneği sistemine geçen iş yerlerin için belirlenen 3 aylık süre önümüzdeki günlerde sona erecek. İş dünyasından birçok meslek örgütü, sürenin uzatılması konusunda talepte bulundu. Cumhurbaşkanının, kısa çalışma ödeneği süresini 6 aya kadar uzatma yetkisi bulunuyor. Kısa çalışmaya devam etme ihtiyacında olan iş yerleri için sürenin uzatılıp uzatılmayacağı bugünlerde belli olacak. Üç aylık sürenin uzatılması kararı alınırsa, esnek koşullara ilişkin de bir uzatma kararı alınması gerekecek. Kısa çalışma uygulamasının süresi uzatılırsa, mevcut iş yerlerinin yeniden Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) uzatma başvurusunda bulunması gerekecek. Süre uzatılması durumunda İŞKUR tarafından yapılan uygunluk tespitinin önce mi, yoksa şu an olduğu gibi sonra mı yapılacağı hususu önemli olacak. Bu süreçte iş dünyasının gözleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili açıklamalarında olacak.

Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimler Bu Haktan Yararlanabiliyor?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları 1200 TL Yardım Dağıtacak!

ALO 183 Sosyal Destek Hattı Artık Whatsapp Üzerinden de Hizmet Verecek

Editör: TE Bilisim