SÜREKLİ İŞGÖREMEZLİK GELİRİ ALAN ÇALIŞARAK YAŞLILIK AYLIĞINA HAK KAZANABİLİR Mİ?

[caption id="attachment_3567" align="aligncenter" width="494"] SGK İŞ KAZASI MESLEK HASTALIĞI GELİRİ SSKDAN BAĞKURDAN YAŞLILIK AYLIĞI[/caption]

Bilindiği gibi iş kazası ve ya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücü kayıp oranı  %10  üzerinde olduğunun Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulları tarafından tespit edilen sigortalılara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sürekli işgöremezlik geliri bağlanmaktadır.

Sürekli iş göremezlik geliri alan kişilerin son zamanlarda en çok sordukları sorulardan bir tanesi  çalışmaya devam ettiklerinde yaşlılık aylığına da hak kazanıp kazanmayacaklardır.

Sürekli işgöremezlik geliri alan kişilerin kanunen sigortalı olarak çalışmasında sakınca bulunmamaktadır.Sigortalı çalışmaya başladıklarında ise almış oldukları gelir kesilmemektedir.Bu şekilde sürekli işgöremezlik geliri alırken çalışan ve yaşlılık aylığı alabilmek için gerekli prim günü, sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlayan sigortalılar aynı zamanda yaşlılık aylığına da hak kazanabilmektedirler.

Sürekli işgöremezlik geliri sigortalının çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın ömür boyu ödenmektedir.Kişi sürekli işgöremezlik geliri alıyorken herhangi bir işte çalışmasa bile geliri üzerinden sağlık hizmetlerinden de faydalanma hakkına sahip olmaktadır.

Ayrıca Sürekli işgöremezlik geliri alıyorken vefat eden sigortalının hak sahiplerine hisseleri oranında gelir bağlanabilmekte ve cenaze yardımı da ödenmektedir.

Yaşlılık Aylığına da Hak Kazanan Sigortalıya Hem Yaşlılık Aylığı Hem Sürekli İşgöremezlik Geliri Aynı anda Bağlanır mı?

İş kazası ve ya meslek hastalığı sonucu sürekli işgöremezlik geliri bağlanan sigortalı yaşlılık aylığına hak kazandığında yaşlılık aylığı ya da gelirden yüksek olanın tamamı diğerinin ise yarısı bağlanır.

Örnek:01.03.2004’ten beri sürekli işgöremezlik geliri alan Ahmet Bey aynı zamanda SSK’lı çalışmaya da devam ederek yaşlılık aylığına da hak kazanmıştır.

Ahmet Bey’in en son aldığı sürekli işgöremezlik tutarı 380,00 T.L. iken SSK yaşlılık aylığı olarak 01.01.2015 tarihinden itibaren 970,00 T.L aylık bağlanmıştır.

Bu durumda Ahmet Bey SSK aylığının tamamını yani 970,00 T.L ve sürekli işgöremezlik aylığının ise yarısını yani 190,00 T.L. alma hakkına sahip olacaktır.

Kısaca özetlemek gerekirse Sürekli işgöremezlik geliri çalışmaya başlayınca kesilmemekte, sigortalı çalışsa da çalışmasa da gelir üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilmekte, çalışmaya devam ettiği sürece yaşlılık aylığına da hak kazanabilmektedir.

Sürekli İşgöremezlik Geliri Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

İş kazası sonucu sürekli işgöremezlik talebinde bulunacaklar için başvuru esnasında SGK tarafından istenen belgeler şunlardır:                                 -Talep Dilekçesi(Herhangi Bir Sosyal Güvenlik Merkezi ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden temin edilebilir)                   -İş kazası nedeniye düzenlenen resmi bilgi, belge ve konu ile ilgili düzenlenen tutanaklar,   -Kaza geçirdiği işyerine ilişkin işe giriş sağlık raporu yoksa raporun olmadığına dair beyan dilekçesi,   -Askerliğini yapmış erkek sigortalılar için askerlik terhis belgesi,   -Eğer sigortalı askerlikten muhaf tutulmuş ise buna ait askeri hastanece düzenlenmiş ayrıntılı muayene bulgularını içeren sağlık raporu(askerlik sakat raporu),   -İş kazasından sonra başvurulan hastanelerde görülen tedavi, ameliyat bilgilerini içeren epikriz(çıkış özeti) ve varsa ameliyat notları,          Meslek hastalığı sonucu sürekli işgöremezlik talebinde bulunacaklar için başvuru esnasında SGK tarafından istenen belgeler şunlardır: -Maluliyet ve ya meslek hastalığı tespitine ilişkin talep dilekçesi,   -İşyeri ortam analizleri, risk analizleri ya da buna buna benzer işyerine ait bilgiler,   -İş sağlığı iş güvenliği uzmanları ve ya varsa iş güvenliği müfettişleri tarafından düzenlenen raporlar, -Sigortalının meslek hastalığına uğradığı işyeri ile ilgili çalışma süre ve koşullarını belirleyen mesai listesi/listeleri işe giriş/çıkış tarihlerini, toplam çalışma süresini gün ay yıl olarak bildirir belgeler,   -Meslek hastalığı uğradığı işyerine ilişkin işe giriş raporu yoksa olmadığına dair beyan  
Editör: TE Bilisim