SGK tarafından karşılanan tıbbi malzeme bedellerinin geri ödenmesine yönelik olan süreç hastalar tarafından merak edilmektedir. SGK tıbbi malzeme bedeli geri ödeme ve sorgulama yaparak bu kapsamda söz konusu olan ödemelerin nasıl yapılacağına yönelik bilgi sahibi olabilirsiniz.

SGK’dan Tıbbi Malzeme – Cihaz Nasıl Alınır?

SGK’dan tıbbi malzeme alımı için öncelikli olarak SGK müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir. Kurum tarafından raporda belirtilmiş olan malzemelerin kendi stokunda bulunması halinde temin işlemi başlatılacaktır. Fakat kuruma ait stoklarda cihaz mevcut değilse medikal bayilerden cihazın satın alınması ve SUT kapsamında yani sağlık uygulama tebliği kapsamında SGK’dan geri ödeme almak mümkündür. Bu kısım, tıbbi malzeme ihtiyacı olan durumlarda hastaların herhangi bir bekleme yaşamamaları içindir. Medikal malzeme satışı yapan yerlerden cihazlar hemen temin edilerek böylece hastalıkla ilgili olarak süreç de daha rahat şekilde geride kalmaktadır.

SGK Tıbbi Malzeme Geri Ödeme Başvurusu Nasıl Yapılır?

SGK’dan tıbbi malzeme geri ödemesi almak için öncelikle gerekli belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler ile SGK’ya başvuru yapılması gerekmektedir. Geri ödeme yapılması için istenen belgeler şu şekildedir;
  • Rapor ya da reçetede kurumda yoktur yazısı bulunmalıdır.
  • Alınan malzemeye yönelik UBB yani ulusal bilgi bankası kaydının olması gerekmektedir.
  • Malzemenin garanti belgesi bulunmalıdır.
  • Malzemenin satın alınmış olduğu firmaya yönelik yetki belgesinin örneği bulunmalıdır.
  • Tedavinin bitiminde cihazın kuruma verileceğine yönelik sözleşme imzalanmalıdır.
  • Cihaza ait UBB etiketi bulunmalıdır.
  • Firma UBB kaydının ibraz edilmesi gerekmektedir.
Söz konusu bu belgeler ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapıldığı halde SGK tarafından malzeme bedeli kapsamında geri ödeme yapılmaktadır. Malzemelere ait kurum ödeme tutarları da yıllık olarak değişkenlik göstermektedir. Gerekli belgeler ile başvuru yapıldığında SGK tarafından geri ödeme yapılmakta, SGK geri ödeme sorgulama işlemleri de e-devlet üzerinden Şahıs Ödemeleri Sorgulama kısmından yapılmaktadır.

Tıbbi Malzeme Ödemeleri Ne Zaman Yatırılır?

Tıbbi malzeme ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her ayın 8 ve 14’ü arasında gerçekleştirilmektedir. Ödeme almak için geçerli durumda olanlara ödemeleri Ziraat Bankası aracılığı ile yapılmaktadır. Ödemeler sadece sigortalının adına yapılmaktadır. Bu kapsamda tıbbi malzemenin başkaları tarafından alınması halinde bile ödeme yine tıbbi malzemeyi asıl kullanacak kişi adına yapılmaktadır.

Tıbbi Malzeme Kapsamında Neler Bulunuyor?

SGK tıbbi malzeme kapsamında geniş bir çeşitlilik bulunmaktadır. Bu kapsamda olan cihaz ya da malzemelerin temin edilmesi sonrasında SGK tarafından geri ödeme yapılabilmektedir. Tıbbi cihazlar Sağlık Bakanlığı tıbbi cihaz yönetmeliği kapsamında tanımlanmış olan her araç, gereç, alet ve cihaz ya da benzeri malzemeler olarak değerlendirilmektedir. Aynı şekilde tıbbi sarf malzemeleri ise protez ya da ortez tanımına girmeyen ve iyileşmeyi de tek başına sağlamayan teşhis, tedavi ve bakım kapsamında işlemlerin yapılmasına yönelik tek sefer ya da sınırlı olarak kullanım imkânı sunan malzemelerden oluşmaktadır. İyileştirme araç ve gereçleri ise protez ve ortez tanımına tek başına girmeyen ve tek başına iyileştirme özelliği sunan iyileştirici tıbbi malzemelere denilmektedir. Ortez ise doğuştan ya da daha sonradan herhangi bir neden kapsamında bir organda oluşmuş fonksiyon kaybının ya da yetersizliğinin önlenmesi için veya vücut parçalarından birisinin desteklenmesi ya da korunması amacı ile kullanılmakta olan tıbbi cihazlar olmaktadır. Protez ise doğuştan ya da sonradan herhangi bir sebep yüzünden vücut organlarının bir ya da birden fazlasının tam ya da kısmi olarak kaybında, o organ ya da organların işlevlerinin yerine getirilmesi ya da görsel olarak da vücut bütünlüğünün sağlanmasına yarayacak tıbbi malzemelerdir. SGK kapsamında bu malzemelerin temini belirtildiği gibi karşılanmakta ve daha sonra geri ödeme dahilinde değerlendirilmektedir.

Ayakta Kullanılmakta Olan Tıbbi Malzemelerin Ödemesi Nasıl Yapılır?

Ayakta kullanılmış tıbbi malzemelerin temini ve ödemesi SGK tarafından farklı şartlar dahilinde ödenmektedir. Reçete edilmiş yardımcı tıbbi malzemeler görmeye yönelik ise; gözlük, cam ve çerçeve, kontakt lens ise SGK ile anlaşması olan optiklerden temin edilebilmektedir. Söz konusu malzeme bedelleri kurum tarafından optik firmasına ödenmektedir. Kurum tarafından iade alınmış tıbbi malzemelerin durumu ise kişilerin sağlık kurulu tarafından almış oldukları rapor kapsamında Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmekte ve kurum stoklarında cihaz bulunuyorsa kişilere malzeme verilmektedir. Kurum stoklarında malzemelerin bulunmaması halinde ise kişiler tarafından ayakta kullanılacak tıbbi malzemelerin temin işlemleri yapılmaktadır.

Tıbbi Malzemelerin Yenilenmesi İçin Süre Şartı Bulunuyor mu?

Tıbbi malzemelerin yenilenmesi için süre şartı konuyla ilgili sigortalılar tarafından merak edilmektedir. Kurum tarafından belirlenmiş olan bazı protez ya da ortezlerin yenilenmesi için belirli sürelerin sağlanması gerekmektedir. Yenilenme süresi bulunmakta olan ortez ve protezler ve yenilenme sürelerinin SGK tarafından yayımlanmış olan sağlık uygulama tebliği kararlarında belirlenmiştir. Bu sürelerden öncesinde söz konusu tıbbi malzemelerin yenilenmesi mümkün olmamaktadır. Fakat büyüme ve gelişme çağında olan çocuklar için kullanılması gereken malzemeler, malzemenin çocuğun büyüme ve gelişme durumu yüzünden kullanılmadığı ve yenilenmesi gerektiği de sağlık kurulu tarafından tasdik görüyorsa bu durumda SUT hükümleri kapsamında yenilenmektedir. Aynı zamanda yetişkinlerde de malzemelerin bakım ve onarımlarının mümkün olmadığı durumlarda kullanılmadığı ve yenilenmesinin de gerekliliğinin sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi şartıyla süresinden önce alınmış olan SUT hükümleri doğrultusunda yenilenmektedir. Ayrıca kurum tarafından iade alınmış malzemelerin kullanma süreleri de dolmadan arızalanması ya da kullanılmaz hale gelmesi durumunda da sağlık kurulu raporu ile birlikte bu durumun belgelendirilmesi ve kurum onarımının da sağlanmaması halinde sürelerinden önce yenileme yapmak gerekmektedir.

Özel Hastalıkların Tedavisindeki Malzemeler Geri Ödeme Kapsamında mıdır?

Özellikle SGK tarafından tıbbi malzemelerin geri ödenmesi sürecinde özel hastalıkların ödeme kapsamında olup olmadıkları da merak edilmektedir. Bu kapsamda beyin pilleri sağlık uygulama tebliği kapsamında tıbbi malzemeler listesinde yer almaktadır ve belirlenmiş olan şartların sağlanması halinde kurum tarafından karşılanmaktadır. Bu kapsamda esansiyel tremor, iskemi sonrasında gelişen dirençli tremor, Parkinson hastalığı durumlarında beyin pilleri kurum tarafından karşılanır. Nöroloji kliğine yatırılmış her türlü tıbbi tedavi uygulamasına yönelik hastaya gerekli olan malzemelerin bedelleri de yine kurum tarafından karşılanmaktadır. İlaçlı stentlerin bedelleri de yine kurum tarafından belirli şartların karşılanması halinde mümkün olmaktadır. Bu kapsamda damar çağı 3,0 mm ve altında uzunluğu da 15 mm ve üzerinde olan olgular için, stent restenozu tespit edilen durumlarda, bir hasta için en fazla 3 stent bedeli kurum tarafından karşılanmaktadır. Bu özel hastalıkların yanında söz konusu edilen durumlar için de SGK tarafından tıbbi malzemelerin geri ödemeleri yapılmaktadır.

Yatarak Tedavi Durumunda Tıbbi Malzeme Geri Ödemesi Yapılır mı?

SUT kapsamında kurum ile sözleşmeli olan sağlık kurumlarında yatarak tedavi olunan durumlarda kullanılmış olan malzemeler sağlık kurumu tarafından temin edilmesi gerekmektedir. Bu malzemelerin reçete dahilinde hastaya aldırılması halinde fatura tutarı hastaya ödenmekte ve ilgili sağlık kurumundan da mahsup edilmektedir. Fakat SUT kapsamında ilgili maddeler dahilinde bulunmayan tıbbi malzemelerin yatarak tedavi kapsamında hasta tarafından alınması halinde SGK tarafından yatış gerektiren tıbbi malzeme geri ödemesi yapılmamaktadır, bu konuya dikkat edilmelidir.

Tıbbi Malzeme Ödemelerinin Geri Ödenmesine Dair Talep Dilekçesi

Geri ödeme alınabilmesi için talep dilekçesinin doldurulması şarttır.

Şahıs ödeme Talep dilekçesini indirmek için lütfen TIKLAYINIZ

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankasına (TİTUBB) Kayıtlı Olmayan Tıbbi Malzemelerin Ödemeleri SGK Tarafından Yapılır mı?

Kurumca bedeli karşılanan tıbbi malzemelerin, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankasına (TİTUBB) kayıt/bildirim işlemi tamamlanmış olmalıdır. TİTUBB kayıt/bildirim işlemi tamamlanmamış tıbbi malzemelerin bedelleri Kurumca karşılanmaz. Ancak, Sağlık Bakanlığının tıbbi cihazlar ile ilgili mevzuat kapsamında olmayan tıbbi malzeme bedellerinin Kurumca karşılanmasında ve SUT’ta belirtilen istisnalar için (hasta alt bezi ve çocuk alt bezi) TİTUBB kayıt/bildirim işleminin tamamlanmış olması şartı aranmaz. TİTUBB’a kayıtlı olan bir malzemenin ayrıca üretici ve/veya distribütör (dağıtıcı) firmalarca bayilerinin de TİTUBB’da tanımlanmış olması gerekmekte olup, resmi kurumlar/sağlık kurumları için bu şart aranmaz.

Tıbbi Malzeme Ödemesi İçin Talep Dilekçesi Ekine Hangi Belgeler Eklenmelidir?

Geri ödemesi talep edilen tıbbi malzeme için aşağıda sıralanmış olan ve Kurum mevzuatında isteneceği belirtilen ilgili belgeler ibraz edilmelidir.
  1. Şahıs ödemesi talep dilekçesi
  2. Sağlık raporu aslı (Uzman hekim raporu/Sağlık kurulu raporu),
  3. Reçete aslı,
  4. Fatura aslı,
  5. Barkod ve varsa etiket,
  6. İş kazaları için iş kazası tespit tutanağı veya iş kazası kısmı doldurulmuş vizite kağıdı,
  7. Trafik kazalarına ait kanıtlayıcı belgeler,
  8. Adli vakalar için adli vaka raporu,
  9. Protez/ortez ve ısmarlama üretilen tıbbi malzemeler için, faturayı düzenleyen merkezin açılış izin belgesi ve sorumlu müdür belgesinin “Aslı Gibidir” onaylı örneği,
  10. Kurumca iade alınan cihazlar için iade taahhütnamesi,
  11. Kurumca iade alınan cihazlar, işitme cihazları ve tekerlekli sandalyeler için “Aslı Gibidir” onaylı garanti belgesi fotokopisi,
  12. Firma taahhütnamesi,
  13. Aktif iş yaşamını sürdürme veya öğrenci olma şartı bulunan tıbbi malzemeler için, kişilerin bu durumlarını gösterir belge,
  14. Özürlü sağlık kurulu raporu varsa, raporun onaylı fotokopisi,
  15. Yurtdışı sigortalıları için “Sosyal Güvenlik Sözleşmesine Göre Sağlık Yardım Belgesi”nin aslı veya onaylı fotokopisi,
  16. Geri ödemesi talep edilen tıbbi malzeme için, Kurum mevzuatında istenileceği belirtilen diğer belgeler,
  17. Yatarak tedavilerde ve ayakta ağız ve diş tedavilerinde temini zorunlu tıbbi malzemelerin sağlık hizmet sunucusu (SHS) tarafından hastaya temin ettirilmesi durumunda gerekli belgeler; fatura aslı, reçete aslı veya ıslak imzalı epikriz notu veya tıbbi malzemenin kullanıldığına dair sağlık raporu aslı veya tıbbi malzemenin gerekliliğine dair sağlık raporu aslı, varsa barkod ve/veya etiket aslı.

Tıbbi Malzeme Reçetesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Tıbbi malzemeye ilişkin reçete aslının ibrazı zorunludur.
  2. Reçetede aşağıdaki bilgiler yer almalıdır;
    1. Hasta adı soyadı, T.C. Kimlik Numarası,
    2. Tarih,
    3. Protokol numarası,
    4. Tanı,
    5. Doktorun adı soyadı, diploma ve varsa uzmanlık tescil numarasını içeren kaşe ve ıslak imzası,
    6. Tıbbi malzeme adı, varsa taraf bilgisi (sağ/sol) ve adet bilgisi.
  3. Bir defaya mahsus verilen tıbbi malzemelere ait reçeteler, sağlık raporunu düzenleyen SHS’de görevli ilgili branş uzman hekimi tarafından düzenlenecektir.

Tıbbi Malzeme Faturasında Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. (1) Tıbbi malzemeye ilişkin faturanın aslının ibraz edilmesi esastır. Mücbir sebepler veya kaybolma, yırtılma, yanma gibi durumlar nedeniyle tıbbi malzeme fatura aslının ibraz edilememesi halinde, “Aslı Gibidir” onaylı fatura ikinci nüshası fotokopisi kabul edilebilecektir.
  2. Fatura ön yüzünde;
    1. Hasta adı-soyadı, TC Kimlik Numarası,
    2. Firma kaşe ve ıslak imzası,
    3. Tıbbi malzemenin adı, küresel ürün numarası (barkod numarası) ve varsa SUT kodu (Hasta alt bezi ve çocuk alt bezi için, TİTUBB kayıt/bildirim şartı olmadığından ve marketlerden alınabilme durumu göz önünde bulundurularak, bunlara ilişkin faturalarda SUT kodu belirtilmiş olma şartı aranmaz),
    4. Taraf bilgisi olan tıbbi malzemelerde, vücudun hangi tarafında (sağ/sol) kullanıldığı bilgisi,
    5. Ismarlama olarak üretilen tıbbi malzemelerde ürünün kişiye özel olarak üretilmiş “ısmarlama ürün” olduğu beyanı, bulunmalıdır.
    6. Fatura arka yüzünde; malzemeyi teslim alan kişinin adı-soyadı, TC Kimlik Numarası, telefon numarası, ıslak imzası yer almalı ve faturadaki tıbbi malzeme/malzemeleri teslim aldığına dair “Teslim Aldım” ibaresi ve teslim alınan tıbbi malzeme miktarı belirtilmelidir. Ancak, iade kapsamındaki cihazlarda taahhütname düzenlendiği ve aynı bilgiler taahhütnamede de yer aldığı için fatura arka yüzünde bu bilgilerin yer alması zorunlu değildir. Tıbbi malzemeyi teslim alan kişi, hastanın kendisi veya yakını değilse, tıbbi malzemeyi satan firma yetkilisi veya çalışanı olamaz.
  3. Fatura arkasında reçetenin düzenlendiği branşın uzman hekimlerinden biri tarafından reçetede yazan malzemenin (ısmarlama eksternal protez/ortezler için) hasta üzerinde uygulandığının görüldüğü ve uygunluğunun belirtilerek onaylanması gerekir (tıbbi uygunluk gerektirmeyen tıbbi malzemeler ve işitme cihazları hariç).
  4. Fatura üzerinde yer alan bilgilerin kontrolü;
    1. Birim fiyat, malzeme adet ve genel toplam bilgilerinin doğrulukları kontrol edilir.
    2. Katma Değer Vergisi (KDV) oranları, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (s) bendine göre “Engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç gereç ve özel bilgisayar programları” KDV’ den istisna edilmiştir. Diğer taraftan söz konusu cihazların yedek parçaları ile bunlara ilişkin olarak verilen bakım onarım hizmetleri istisna kapsamında değerlendirilmemektedir. Söz konusu yedek parçaların dahilde teslimi ve ithali ile bakım onarım hizmetleri KDV Kanununun genel hükümleri çerçevesinde KDV’ye tabidir. Bu sebeple, faturalarda yer alan KDV oranlarının titizlikle incelenmesi gerekmektedir.
    3. Fatura üzerinde firma tarafından tıbbi malzemeye ilişkin varsa SUT kodu belirtilmelidir. Ancak, faturada belirtilen SUT kodu üzerinden değil de, TİTUBB kayıtları ve Kurum mevzuatı esas alınarak geri ödeme işlemi yapılmalıdır.

Tıbbi Malzeme Ödemelerinde Barkod ve Etiket

  1. İbraz edilen barkod ve varsa etiket bilgisi TİTUBB’dan kontrol edilmelidir.
  2. Tıbbi malzeme faturasında yer alan tıbbi malzemenin adedi kadar barkod ve varsa etiket aslının ibraz edilmesi esastır. Ancak, ambalajı üzerindeki barkodların çıkarılamadığı/çıkarıldığı zaman sterilizasyonun bozulacağı steril ambalajlı tıbbi malzemeler (sondalar ve aspirasyon kateterleri) ve kolostomi, ileostomi ve ürostomi torbaları ile hasta alt bezi için faturada barkod bilgisinin ibrazı yeterlidir.
  3. Ismarlama üretilen tıbbi malzemelerde, nihai ısmarlama cihazın üretiminde kullanılan ve Tıbbi Cihaz Yönetmelikleri kapsamında olan malzemelerin her birisi için ayrı ayrı barkodlarının ibraz edilmesi zorunludur. Ayrıca, ısmarlama protez ve ortez merkezleri, nihai ısmarlama cihazın üretiminde kullanılan malzemeleri ayrı bir liste şeklinde faturaya eklemelidir.
  4. SUT’ta temin edilme kriteri olarak aktif iş yaşamını sürdürme veya öğrenci olma şartı bulunan tıbbi malzemeler için;
    1. Aktif çalışanlar;
      1. 4a (SSK) çalışanlarından, mevcut işyerinden alınacak halen çalıştığını gösterir onaylı belgenin,
      2. 4b (BağKur) çalışanlarından, bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezinden alınacak çalıştıklarını gösterir onaylı belgenin,
      3. Emekli olup tekrar aktif çalışmaya başlayan kişilerden, bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezinden alacakları “Sosyal Güvenlik Destek Primi” kesildiğine dair onaylı belge ve mevcut işyerinden alınacak halen çalıştığını gösterir onaylı belgenin,
    2. Öğrenci olanlardan onaylı öğrenim belgesinin ibraz edilmesi zorunludur.
Editör: TE Bilisim