2021 genç girişimci Bağkur desteği kendi işini kurmak isteyenler için özel bir avantaj sağlıyor. 18 ve 29 yaş arasında olan gençlere yönelik sunulan bu destek sayesinde gençler kendi işyerlerini kurabiliyorlar ve sağlanan özel desteklerden yararlanabiliyorlar. Genç girişimci desteği girişimciler için özel fırsatlar sunuyor.

Genç Girişimci Desteği Nedir?

Kendi işini kurmak isteyen gençler için genç girişimci desteği büyük avantajlar yaratıyor. Bu destek sayesinde 18 ve 29 yaş arasında olanlar önemli fırsatlardan yararlanarak kendi işletmelerini açabiliyorlar. Kendi işini erken yaşta kurmak isteyenler için harika bir fırsat olan bu durum işsizlik sorununu azalttığı gibi aynı zamanda gençlerin girişimci olmalarını da teşvik ediyor. Gençlerin işletmelerini kurarak, fiziksel olarak faaliyete başlamalarının ardından genç girişimci desteğinden vergiden muaf olmak, sigorta prim teşviki sağlanması gibi önemli destekler sunuluyor. 2021 yılında da devam eden genç girişimci destekleri şu şekilde;
  • 3 vergi dönemi içinde işletmenin kazanmış olduğu 75 bin TL’lik kısım vergiden muaf tutulacaktır.
  • Bağkur ödemeleri için sigorta prim teşviki sağlanacak.
  • İlk kez sigortalı olanlar için 1 yıl süre ile prim teşviki verilecek.
Bu teşvikler kapsamında 18 ve 29 yaş arasında olan gençler iş yerlerini kurmaları halinde önemli avantajlar yakalayabiliyorlar. Ancak destekten yararlanmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor.

Genç Girişimci Bağkur Desteği Şartları Nedir?

Genç girişimci desteği şartları sağlanması halinde hem Bağkur desteği almak hem de vergi muafiyetinden yararlanmak mümkün olmaktadır. Genç girişimci şartları şu şekildedir;
  • Mükellefiyetin başlangıç tarihinden itibaren 18 yaşını doldurmuş olmak ve 29 yaşını tamamlamamış olmak,
  • İşe başlama tarihini kanuni olarak bildirmiş olan,
  • İşletmeyi kendi adına kurmuş olmak, bu kapsamda şahıs şirketi kurulması gerekmektedir,
  • İşletmenin üçüncü derece kan bağına kadar olan akrabalarından herhangi birisinden devralınmamış olması,
  • Ortaklar mevcut ise onların da 29 yaşını doldurmamış olması,
  • Teşvik alacak kişinin kendini idare edebilmesi ve işini aktif olarak sürdürmesi,
  • Genç girişimcilere kazanç istisnası belgesi almak gerekmektedir.
Şartların en önemli ve ana maddeleri ise kişilerin yaş sınırları ve kendi işlerini kurmaları olarak beliriyor. Bu şartların sağlanması ile birlikte başvuru yapılarak teşviklerden ve Bağkur desteğinden yararlanmak mümkün hale geliyor.

Genç Girişimci Bağkur Desteği Nedir?

Kendi işini kuranlar için sosyal güvenlik hakkı bilindiği gibi Bağkur yani 4B kapsamında sağlanmaktadır. Sosyal hizmetlerden yararlanmak ve emekli olabilmek için 3 ana statü bulunmaktadır; bir işyerinde çalışanlar ve maaş alan özel sektör çalışanları 4A kapsamındadır. Memurlar ise 4C kapsamında bulunurlar. Kendi işini yapanlar ise 4B olarak tarif edilen Bağkur kapsamında yer almaktadırlar. Bağkur primleri ödeme koşulları açısından diğer alanlara göre prim tutarları göz önünde tutulduğunda daha zor olabilmektedir. Özellikle işini yeni kuran kimseler Bağkur primlerini ödemekte zorlanabilmektedirler. Bu yüzden sağlanan genç girişimci Bağkur desteği önemli bir avantaj sağlayarak, prim ödemelerini belirli bir süre içerisinde karşılanmasını sağlıyor. Ancak bu destekten faydalanmak için kişinin mutlaka Bağkur kapsamında olması gerekiyor. Bir başkası üzerine işyerini açarak, kendi işyerinde işçi statüsünde çalışanlar böyle bir destekten yararlanamıyorlar. 4B kapsamında yer alan sigortalıların SGK’ya her ay brüt asgari ücret ve bu tutarın 7,5 katı arasında değişmekte olan kazançlar üzerinden yüzde 34,5 oranında prim ödemeleri gerekiyor. Bu durumda ise genç girişimciler için kolaylık sağlanması adına destek kapsamında primleri 12 ay boyunca hazine tarafından ödeniyor. Bu durumda ise önemli bir avantaj elde ediliyor. Her yıl da asgari ücrete bağlı olarak ödenmekte olan aylık prim teşvikleri artış gösterebiliyor. Örneğin Ekim ayında teşvikten yararlanmaya başlamış olan birisi, Ocak ayından itibaren yeni asgari ücret üzerinden hesaplanan prim teşvikleri alabiliyor. Ayrıca gelir vergisi kanunu kapsamında da genç girişimciler yıllık 75 bin liraya kadar olan kazançlarından 3 yıl boyunca vergi de ödemiyorlar, bu durum da yine büyük bir avantaj sağlıyor.

Teşvikten Yararlanmak İçin Dikkat Edilecekler

Genç girişimci Bağkur teşviki yararlanma için belirli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Her girişimci bu teşvikten bir kez yararlanabiliyor. Destek alınmaktayken işyerinin faaliyetini sonlandırması halinde ise destek hakkı da kayboluyor ve yeni bir iş koluna geçiş yapılsa bile destek geçerlilik kazanmıyor. Bu noktaya dikkat edilmesi gerekiyor, sağlanan Bağkur desteği ve vergi istisnası ilk kez kurulan iş kolu için geçerli oluyor. Çok kısa süreli ara ile mevcut işyeri kapatılıp yeni bir iş kolunun açılması bile desteğin sonlanmasına neden oluyor. Bunun yanında destekten yararlanma koşullarının arttırılması için belirli şartlar da bulunuyor. Mevcut işletmesi olan yani desteğe başvuru yapmamış kimseler bu destekten yararlanamıyorlar. Ancak daha önceden kurulmuş olan bir işletme ya da mesleki faaliyeti devralmak destekten yararlanmayı sağlıyor. Bunun yanında vefat eden anne ya da babanın sahip olduğu şirketlerin devralınması da genç girişimci desteğinden yararlanmayı sağlıyor. Genç girişimci teşvik başvuruları için ise ilk adım vergi mükellefi olmak gerekiyor. Vergi mükellefi olma işlemlerinin yapılmasından sonra girişimci, Bağkur desteğinden yararlanmak için vergi dairesinden genç girişimcilerde kazanç istisnası isimli belgeyi istiyor. Gerekli koşulları sağlaması halinde belge kendisine veriliyor ve bu belge ile birlikte genç girişimci sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezlerine giderek belgesini veriyor.
Editör: TE Bilisim