Milyonlarca kişinin yakından takip ettiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili kanun nihayet TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Meclis Genel Kurulu tarafından kabul edilen kanun ise 4 maddeden oluşuyor.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici madde ile ilgili kanunlara göre, söz konusu teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlar, yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, belirlene hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından faydalanabilecek.

EYT İLE EMEKLİLİK SÜRECİ NASIL OLACAK?

EYT düzenlemesinin TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilmesinin ardından gözler Resmi Gazete’ye çevrildi. Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. EYT yasasının yürürlüğe girmesinin ardından ilgili kapsamda yer alan vatandaşların başvurularını yapmaları mümkün olacak. EYT’liler ilk maaşlarını ise Nisan ayında alacaklar. Başvuruyu takip eden ay maaşlar ilgililerin hesaplarına yatırılacak.

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ VERİLECEK!

İlk defa yaşlılık ve emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılacakları tarihi takip eden 30 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışmaya başlanan tarihten itibaren prim desteği verilecek.

Çalışmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına denk gelen tutarda Hazine tarafından karşılanacak. Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indirimden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde bu indirimden tekrar yararlanamayacak.

EYT ŞARTLARI NELER?

EYT düzenlemesinin kapsamı da belli oldu. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişi EYT’den yararlanacak. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanlar, yaş sınırı aranmaksızın emekli olabilecek. Emekli Sandığı, SSK ve Bağ Kur ayrımı yapılmayacak. Prim gün sayısı ve çalışma süresini dolduranlar ise emeklilik hakkı elde edebilecekler.

İşverenlere ayrıca kıdem tazminatı için kredi desteği verilecek. Buna ek olarak yüzde 5 sosyal güvenlik destek primi de ödenecek. Taşeron kadroya geçen işçiler için zorunlu emeklilik de bu kapsamda kaldırılacak.

Editör: TE Bilisim