Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son haftalarda yapılan açıklamalar, EYT mağdurlarının beklentilerinin tersi yönünde olmuştu. Son gelişmelere göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce kadın 20, erkek 25 sene sigortalılık süresi ve 5000 gün prim şartları yerine getirilerek emekli olmak mümkün oluyordu. Ancak bu konuda pek çok mağduriyet oluştuğu için EYT mağdurları 3600 günden emekli olmayı bekliyorlar.

3600 Günden Emekli Olmak İçin Gelişmeler Neler?

Emeklilikte yaşa takılanlar için 3600 günden emekli olabilmeleri bir süredir gündemi meşgul ediyor. Geçen haftalarda yapılan değerlendirmeler sonucunda yaş şartı için farklı çözümler gündeme getirilmiş ancak bu çözümler uygun bulunmamıştı. Konuyla iliği son açıklama ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tan geldi. 4A, 4 B ve 4C kapsamında olan çalışanların 3600 günden emekli olabilmeleri için sigorta başlangıç tarihlerinin 09.09.1999 tarihinden önce olmaları gerektiği belirten Selçuk, bu tarihten sonra sigorta başlangıcı yapmış kimselerin 3600 günden emekli olmalarının mümkün olmadığını belirtti.

Canlı Yayında Sorulara Yanıt Verdi

Katıldığı canlı yayında EYT ile ilgili soruları yayınlayan Selçuk, konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Bu durumla ilgili Emeklilikte Yaşı Tutmayanlar demeyi tercih ediyoruz. Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor. Maliyet hesapları var. Prensipte de sorunu var. Emeklilik dediğimiz şey teknik olarak kullandığımız tabirde ‘Yaşlılık aylığı’. Yaşlılık aylığı yaşlı olunca alınır. Dolayısıyla EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş yaşlı olarak kabul edilmiyor. Geçen yıl emekli ettiğimiz nüfusun ortalaması 52-53 bandında. Bunun 65 yaşa dönmesi 2048 yılını bulacak.” EYT Yasası ile de görüşlerini paylaşan Selçuk, bu durumla ilgili olarak komisyon kurulması halinde EYT yasasının farklı yöntemleri üzerinde görüşmeler yapılabileceğini belirtti. Ancak komisyonda alınan kararların Genel Kurul’da oylama ile kabul edilmesi, Resmi Gazete’de yayınlanması halinde geçerli olacağını belirten Selçuk, bu kapsamda yapılacak işlemlerin uzun bir süreye yayılacağına işaret etti.

3600 Günden Nasıl Emekli Olunur?

Halihazırdaki yasaya göre 3600 günden emekli olmak için 4A, 4B ve 4C kapsamındaki sigortalıların başlangıç tarihlerinin 09.09.1999 ve öncesi bir tarihe ait olması gerekiyor. Bu tarihten sonraki sigorta girişlerinde 3600 günden yararlanmak mümkün olmamaktadır. 3600 prim günü ödemesinin SGK’ya yapılmış olması ve 15 yıllık sigortalılık süresinin de tamamlanması gereken bu durumda, ödemelerin ve sigorta sürelerinin 09.09.1999 – 30.04.2008 tarihleri arasında tamamlanmış olmaları gerekmektedir. Ayrıca süre ve prim ödemelerine ek olarak yaş şartlarının da yerine getirilmesi gerekmektedir. Yaş konusunda ise 09.09.1999 ve öncesinde ilk kez sigorta girişi yapılmış olanlardan 31.12.2011 tarihinden önce 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim günü dolduran erkekler 55 yaşında, kadınlar ise 54 yaşında emekli olmaya hak kazanmaktadırlar. İlgili tarihte ilk kez sigorta girişi yapılmış ancak 31.12.2011 tarihine kadar 3600 prim günü ödemesini doldurmamış olan erkek çalışanlar ise 59 yaşında, kadınlar ise 58 yaşında emekli maaşları almaya hak kazanmaktadırlar.

3600 Günden Emeklilikte Kıdem Tazminatı Var mı?

15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 prim gününü dolduranlar için kıdem tazminatı da ayrıca merak ediliyor. Kıdem tazminatının alınabilmesi için işten ayrılma dilekçesinde emekliliğin açıkça bildirilmiş olması gerekmektedir. İlgili yazıda emeklilik şartlarını doldurduğunu ve sadece yaş kriterinin beklendiği açık bir şekilde ifade edilmelidir. Kıdem tazminatı hak ediliyorsa, SGK’dan alınacak uygundur yazısının işyerine bildirilmesi gerekmektedir.

Emekli Maaşına Zam Ne Kadar Olacak, Temmuz Maaşları Zamlı Olacak!

Malulen Emekliliğe Başvurdum Maaşım Ne Zaman Bağlanır?

4/A, 4/B ve 4/C Emekli Tarihine Göre Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Editör: TE Bilisim