4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzni Kanunu uyarınca Ülkemizde çalışmak isteyen yabancıların çalışma izni alması gerekmektedir.

Türkiye’de Emniyet makamlarından alınmış en az altı (6) ay süreli ikamet tezkeresi (Öğrenim amacı hariç) sahibi olan yabancıların işverenleri Bakanlığımıza on-line Çalışma izni başvurusu yapabilir.

Yabancının ikamet tezkeresi olmadığı durumda, uyruğunda bulunduğu ülkedeki T.C. dış temsilciliğine giderek çalışma vizesi başvurusunda bulunması ve oradan kendisine verilecek olan 16 haneli referans numarasını Türkiye’deki işverenine bildirmesi, işvereninin de bu referans numarasını kullanarak Bakanlığımıza on-line Çalışma izni başvurusu yapması gerekmektedir.

Başvuruya başlamadan önce aşağıdaki belge ve bilgilerin elinizde hazır bulunması gerekmektedir.

1. Yabancı şahıs adına Türkiye’de Emniyet makamlarından alınmış en az altı (6) ay süreli ikamet tezkeresi. (Yurtiçi başvurularda ) -Eğer başvuru yurtdışından yapılmışsa yabancıya T.C. dış temsilciliğinden verilen 2012- asdfg123-2507 (yıl-8haneli kod-gün ay) şeklinde 16 haneli bir referans numarası.

2. Yabancı şahsa ait Pasaport sureti. (Pasaport’un Latin harfleri ile yazılı olmadığı durumlarda yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı çevirisi de başvuruya eklenecektir.)

3. Yabancı şahsa ait bir adet vesikalık fotoğraf. (Son 6 ay içinde çekilmiş)

4. Yurtiçi başvurularda, Yabancı T.C. Kimlik Numarası (Bu numara en az 6 ay süreli İkamet tezkeresi sahibi olan tüm yabancılara verilmektedir. Aşağıdaki link ’ten sorgulanabilir.)

Önemli : Lütfen başvuruya başlamadan https://tckimlik.nvi.gov.tr/ adresinden, yabancının kimlik bilgilerini doğrulayınız/ kontrol ediniz. Orijinal pasaportundaki bilgilere göre hata/farklılık tespit ederseniz, başvuru yapmadan önce ilgili birime (Nüfus kaydının ilk açıldığı birim) müracaat ederek bilgilerin düzeltilmesini sağlayınız.

5. Dilekçe (Ev Hizmetlerinde Yabancı Çalıştıracak İşveren Başvuru Dilekçesi -Örneği: formlar adresinde mevcuttur.)

6. İşverene ait Nüfus Cüzdanı fotokopisi.

7. İşveren kişi adına E-devlet şifresi (PTT merkez şubelerinden edinebilmektedir.)

8. İşveren kişi adına E-mail adresi. (İnternetten bir çok siteden ücretsiz olarak temin edilebilir.)

9. Başvurunun işveren adına başka bir şahsın e-devlet şifresi ile yapılması halinde, kişinin bu konuda yetkilendirildiğine dair vekaletname gereklidir. Ancak, Ev hizmetlerinde istihdam edilecek yabancılara ilişkin başvurularda işverenin kendi e-devlet şifresi ile başvurmasının mümkün olamadığı hallerde işverenin annesi, babası, çocuğu veya kardeşinin e-devlet şifresi ile yapılacak başvurular ayrıca vekâletname istenilmeksizin sonuçlandırılacaktır.

10. Başvuru işveren adına aile fertlerinden birinin e-devlet şifresi ile giriliyorsa, işveren adına Nüfus Müdürlüğünden alınmış ikametgah Belgesi. NOT : Başvuruya başlamadan önce yukarıda belirtilen dokümanların bir tarayıcı vasıtasıyla .pdf uzantılı taranarak bilgisayara yüklenmesi gerekmektedir.

*****

AYRINTILI BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ...

----

Editör: TE Bilisim