Enerji Kimlik Belgesi Nedir? Nereden Alınır? Gelen habere göre Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olmak kaydı ile Enerji Kimlik Belgesi olmayan binaların alış – satış ve hatta kiralama işlemi dahi yapılamayacağını bildiriminde bulundu. Türkiye genelinde mesken olarak kullanılmakta olan tüm binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale gelmesine sayılı zaman zarfı bulunmaktadır. Türkiye genelindeki tüm binaların enerji verimliliğini arttırmak amacı ile alınması mecburi hale gelen Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren başlayacaktır. Alınan Enerji Kimlik Belgesinin 10 yıl süre ile geçerliliği bulunmaktadır. Gelen habere göre 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi bulunmayan binalar için alış ve satış ayrıca kiralama dahil olmak üzere bu işlemler gerçekleştirilemeyecektir.

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Enerji Kimlik Belgesi Nedir? 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği gereğince Enerji Kimlik Belgesi ile binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli olarak kullanılmasını, boşa enerji harcanmasını önlemek ve ayrıca çevrenin korunmasını sağlamak adına asgari nitelikte binanın enerji ihtiyacını ve enerji tüketiminin sınıflandırılması, sera gazı salınım seviyesi, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliğini içeren bilgileri barındırmaktadır. Buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalardaki gibi enerji performans sınıflandırma işlemi artık binalar için de uygulanacak. Buna göre A sınıfı verimli olarak kabul edilirken, G sınıfı en düşük verim seviyesini bildirmektedir. Binalar arasında ki sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi denilmektedir. Buna göre yeni inşa edilecek binalar için Enerji Kimlik Belgesi sınıfının en düşük olanı C olacak şekilde tasarlanarak inşa edilmesi gerekmektedir. C sınıfından daha düşük binalar için kanunen iskan ruhsatı verilmeyecektir. Mevcut olan binalar için de Enerji Kimlik Belgesi asgari sınıflandırma seviye koşulu aranmamaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi Nereden Alınır?

Enerji Kimlik Belgesi Nereden Alınır? Binalar için Enerji Kimlik Belgesi, bina sahipleri ve yöneticileri tarafından Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetki verilmiş olan enerji verimliliği danışmanlığı bulunan şirketlere başvurarak alabilmektedirler. Diğer taraftan Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek adına yetki belgesi almış olan serbest müşavir mühendis belgesine sahip olan mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıfları barındıran mühendis ya da mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalar için Enerji Kimlik Belgesi verebilmektedirler.

Enerji Kimlik Belgeli Bina Yoğunluğu Türkiye’de Hangi Bölgelerde Bulunmaktadır?

Enerji Kimlik Belgeli Bina Yoğunluğu Türkiye’de Hangi Bölgelerde Bulunmaktadır? Yapılan çalışmalar doğrultusunda Türkiye genelinde en çok Enerji Kimlik Belgeli binalar aşağıdaki şehirlerimizde bulunmaktadır.
  • İstanbul, 165 bin 983 adet bina ile birinci sırada,
  • Ankara 87 bin 806 adet bina ile ikinci sırada,
  • İzmir 71 bin 278 adet bina ile üçüncü sırada,
  • Bursa 40 bin 805 adet bina ile dördüncü sırada,
  • Antalya 38 bin 135 adet bina ile beşinci sırada,
  • Kocaeli 35 bin 709 adet bina ile altıncı sırada,
  • Muğla 31 bin 502 adet bina ile yedinci sırada,
  • Konya 27 bin 182 adet bina ile sekizinci sırada,
  • Eskişehir 25 bin 487 adet bina ile dokuzuncu sırada,
  • Balıkesir 23 bin 968 adet bina ile onuncu sırada olmaktadır.
Bakanlıkça zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi’nin ülke geneline bakıldığında çevreci bina sayısın artması, sera gazı salınımının azaltılmasını sağlamış bulunmaktadır.
Editör: TE Bilisim