Emniyetten Ailelere Güvenlik Uyarısı, 2019 – 2020 Eğitim Öğretim yılının başlamasına kısa bir zaman kala Emniyet Genel Müdürlüğü’nden açıklama geldi. Gelen açıklama da ailelerin çocuklarını güvenlikleri için uyarılması konusu içermektedir. Buna göre ailelerin çocuklarını tanımadığı kişilerle fiziksel temas kurmasına izin verilmemesi, internet ortamında görüştüğü kişilere dikkat edilmesi, aile üyelerinin telefon numaraları ile acil ihbar hatlarının ezberletilmesi gibi konularda genel uyarılar içermektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü okulların açılmasına az bir süre kala sosyal medya hesaplarından ailelere yönelik olarak genel uyarılar paylaştı. Yapılan paylaşımlarda ailelerin çocuklarını tanımadığı kişilere karşı nasıl davranması gerektiği, herhangi bir fiziksel temasa müsaade etmemesi gerektiği, tanımadığı kişilerden uzak durmasını söylemeleri gerektiği ve tanımadığı kişilerin vücuduna dokunmaya kalktığında nasıl tepki vermesi gerektiği gibi konularda çocuklarını bilinçlendirmeleri gerektiğini anlatmalarını ve öğretmelerini istedi. Çocukların internet ortamında kimlerle görüştüğüne dikkat edilmesi gerektiği vurgulanan paylaşımda ailelere, çocuklarının fotoğraflarını, ismiyle birlikte sosyal medyada paylaşmamaları uyarısında bulunuldu.

Acil Durum Numaralarını Ezberletin!

Acil Durum Numaralarını Ezberletin! Aileler kendi telefonları dışında Acil durum gerektiren numaraları ezberletin(155 – 156 – 112). Çocuklarınıza tanımadığı kişilerin arabalarına binmemesi gerektiğini ve tehlike anında arabanın gittiği yönün tersi istikametinde koşmanın öğretilmesinin önemli olduğu kaydedildi.

Çocuğunuza Bağırmayı Öğretin

Çocuğunuza Bağırmayı Öğretin, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan paylaşımda çocukların kaybolduğunda güvenlik güçlerinden yardım istemeyi bilmesi gerektiği vurgulanarak, aile arasında "Anne ve babamın adı ne?", "Aile şifremizi söyle" gibi gizli bir kodun belirlenmesi ve ebeveynlerin bu kodları acil durumlarda kullanması için çocuklarına öğretmesi istendi. Ailelere çocuklarının takibini yapabilmek için mobil konum uygulamalarını kullanmaları tavsiyesinde bulunulurken, kendini tehlikede hissettiği anda çocuklarına "Ben onu tanımıyorum!" diye bağırmayı öğretmeleri önerildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Paylaşımları

  1. Çocuğunuzun tanımadığı kişilerle fiziksel temas kurmasına izin vermeyin.
  2. Tanımadığı kişilerden uzak durmasını söyleyin.
  3. Tanımadığı bir kişi tarafından vücuduna dokunulduğunda çocuğunuza nasıl tepki vermesi gerektiğini öğretin.
  4. İnternet ortamında görüştüğü kişilere dikkat edin.
  5. Çocuğunuzun adını her yere yazmayın. Çocuğunuzun fotoğraflarını ismiyle birlikte sürekli sosyal medyada paylaşmayın.
  6. Telefon numaranızı ve acil ihbar hatlarını (155 – 156 – 112) ezberletin.
  7. Çocuğunuza tanımadığı kişilerin arabasına binmemesi gerektiğini ve tehlike anında arabanın gittiği yönün tersi istikameti yönünde koşmasını öğretin.
  8. Çocuğunuz kaybolduğunda güvenlik güçlerinden yardım istemesi gerektiğini öğretin.
  9. Çocuğunuz için acil durumlar karşısında gizli bir kod icat ederek “Anne ve babamın adı ne? Aile şifremizi söyle” diye sormasını isteyin.
  10. GPS sayesinde ve çeşitli mobil konum uygulamaları ile çocuğunuzun nerede olduğunu öğrenin ve şarjın ne kadar kaldığını takip edin.
  11. Kendini tehlikede hissettiği anda “Ben onu tanımıyorum” diye bağırmayı öğretin.
Editör: TE Bilisim