2021 emlakçı açma şartları bu hizmet türünün daha yüksek kalitede sağlanması için belirli şartların yerine getirilmesine dayanıyor. Emlakçı olmak isteyenler bu şartları yerine getirerek emlak ofisi açarak emlakçılık yapmaya başlayabilirler.

Emlakçı Nedir, Hangi İşleri Yapar?

Emlakçı tanımı itibariyle emlak komisyonculuğu ile uğraşan kimseye denilmektedir. Başka bir deyişle taşınmaz mülklerin temelde alım satım ve kiralama işleri ile uğraşarak, komisyon almaktadırlar. Emlakçıların aracılığını yaptığı mülkler genelde kendilerine ait değildir, mülk sahibinin başvurusu ile birlikte söz konusu mülkün satılmasına ya da kiralanmasına uğraşırlar. Bu işlerin yanında pek çok görev tanımları da bulunmaktadır. Bunalar; satış, kiralama, ipotek, kat irtifakı, trampa, cins değişikliği, hibe, taksim, harita ve belediyelerden imar planı çıkarma, çap belgesi alma, emlak beyannamesi düzenleme, kira sözleşmesi yapma gibi görevleri de bulunmaktadır. Emlakçılar mülk sahibi ve alıcıların iletişime geçmelerini sağlamaktan yükümlüdürler. Görevlerini yerine getirirken bağımsız çalışmazlar, kendi ya da çalışmakta oldukları firmanın adı altında bu işlemleri yaparlar. Bazı durumlarda mülk sahipleri tüm tasarruf hakkını emlakçıya vermekte ve kira ödemesi ya da mülk ile diğer sorunlar ile emlakçılar ilgilenmektedir.

Emlakçı Açmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Emlakçı açmak için gereken belgeler bulunmaktadır, bu belgelerin sağlanmasından sonra emlakçılık yapılabilmektedir. Emlakçı açmak için gerekli belgeler şu şekildedir;
  • Esnaf odası kayıt belgesi,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Vergi levhası,
  • Zabıta müdürlüğüne ödenecek makbuz belgesi,
  • Çevre temizlik vergisi kayıt belgesi,
  • İşyeri açılış bildiri belgesi,
  • Dükkan kira ise kira sözleşmesi,
  • Açılış harcının ödendiğine dair belgeler,
Bu belgeler belediye ve vergi dairesine ibraz edilecek belgelerdir. Bunun yanında esnaf kefalet için gereken belgeler şu şekildedir;
  • Kimlik fotokopisi,
  • Vergi levhası,
  • İşyeri kira ise kira sözleşmesi,
  • Halkbank’a yatırılan harç makbuzu
  • Başvuru belgesi ile esnaf kefalet odası kaydı da yapılmaktadır.

Emlakçılık Sertifikası Nedir?

Son zamanlarda yapılan düzenlemeler ile birlikte sektörde belirli bir kalite standardının yakalanması için emlakçılık yapmak isteyenler için emlakçılık sertifikası alınması zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsamda İSMEK, halk eğitim merkezleri ya da benzeri kurumlardan bu sertifikanın alınması gerekmektedir. Sertifikanın alınması için kurslara devam etmek ve sonunda yapılacak olan sınavdan başarılı puan alınması gerekmektedir. Kurs kapsamında temel emlakçılık değerleri, kavramları ve işlemlerin nasıl yapılacağı açıklanmaktadır. Sınav sonrasında başarılı olunduğunda emlakçılık yapılacağına dair belge verilmektedir.

Emlakçı Olabilmek İçin İşlemler Neler?

Emlakçı olabilmek için diğer bir etmenlerden birisi de ofis açmaktır. Bu ofis hem ilanların vitrini olarak kullanılabilecek hem de kurumsal bir hava sağlayacaktır. Ayrıca emlakçılık için ofis açma yükümlülüğü de bulunmaktadır çünkü belediyeye yapılacak olan başvurularda ofis yerinin belli olması gerekmektedir. Bu yüzden emlakçılık yapmak için ofisi açacağınız bir dükkan kiralamalı ya da satın almanız gerekmektedir. Daha sonra ise vergi dairesine başvuru yapılması gerekmektedir. Vergi dairesine başvurular işyeri açılış bildirimi için gereklidir. Bu bildirimi muhasebeci yapmaktadır. İnternet üzerinden başvurular yapıldığı için anlaşılan muhasebeci Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden emlak ofisi açılış bildirimi yapabilecektir. Muhasebeci ile çalışmak vergilerin ve primlerin ödenmesi ve takip edilmesi için yararlı olacaktır. Ortalama bir muhasebeci ile çalışmanın bedeli aylık 250 – 400 TL arasında olmaktadır. Muhasebeci ile çalışmak aynı zamanda ofisin aktif hale gelmesi için de önemlidir, daha önceden belediyeye başvuru yapılmasına karşılık belediyenin onay vermesi sadece söz konusu dükkanda emlakçılık yapılacağına dairdir ancak vergi levhası almadan herhangi bir işlem yapmak söz konusu olmamaktadır. Bunun için basit usulde vergiye tabi olmak gerekmektedir. Bu işlemler arasında en düşük gerçek usulden şahıs şirketi açmak gerekecektir. Vergi dairesi başvurusu sonrasında da esnaf kefalet kooperatifine başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru esnasında kooperatif dahil olmak için en uygun faaliyet alanının seçilmesi gerekmektedir. Yanlış faaliyet alanının seçilmesi ödenecek olan ücretin de artması anlamına gelebilecektir. Bu yüzden kooperatif başvurusunda emlak komisyonculuğu ve danışmanlığı alanının seçilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Ortalama kooperatif başvuru ücreti de 500 TL civarında olmaktadır. Bu işlemler sonrasında emlakçılık olarak görev yapılabilmektedir. Emlakçı olmak için herhangi bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır. 18 yaşını doldurmuş olan herkes gerekli olan yöntemleri takip ederek emlakçılık yapabilmektedir.

Emlakçı Olmak Kolay mı, Ne Kadar Kazanç Sağlar?

Emlakçı olmak kolay gibi gözükmesine rağmen esasında iş tanımı olarak dikkat, özen ve çaba gerektirmektedir. Emlakçılar dışarıdan sadece bir mülkün alım satım gibi işlemleri ile uğraşıyor gözükseler de bu alanda pek çok kişinin yer aldığını unutmamak gerekmektedir. Halihazırda bulunan emlakçılar yerine sizin açacağınız emlakçının mülk sahipleri tarafından tercih edilmesi için gerekli altyapı çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Öncelikle bilinmesi gereken nokta, kolay kolay kimsenin mülkünü size gelip teslim etmeyeceğidir. Bunun için ise emlakçının çaba göstermesi, gerekli bağlantıları kurması ve diğer emlakçılardan öne çıkmak için komisyon ücretlerini makul seviyelerde tutması yararlı olacaktır. Aynı zamanda alım satım ya da kiralama yapılacak yerleri iyi bilmek, özellikle internet kanallarını iyi kullanmak, detaylı fotoğraf çekimi yapmak hem almak hem de satmak isteyenlere detaylı bir şekilde yardımcı olmak başarılı bir emlakçı olayı sağlayacaktır. Ayrıca kiralama ya da satın almak isteyen tüm ilgililerin mülke götürülmesi, geri getirilmesi gibi pek çok etmen de yine emlakçı tarafından sağlanmalıdır.
Editör: TE Bilisim