Emekliye 7500 TL ikramiye Farkı Nasıl ne zaman ödenecek
450 bin yakın memur emeklisine emekli olurken 30 yıl ve üzeri çalışmaları için ödenmeyen emekliye ikramiye farkı ödenmesi için yapılan düzenlemeyi içeren torba yasa mecliste kabul edilerek onay için Cumhurbaşkanlığına gönderildi.
Başvurular Resmi Gazetede Yayınlanır yayınlanmaz Başlayacak
Torba yasada ki emekliye ikramiye farkı düzenlemesine göre ek ikramiye farkı alacak olan memurlar, ek ikramiye alması için yasanın Resmi Gazetede yayınlandığı tarihte itibaren başvurular başlayacak.
Başvuru süresi Bir Yıl Olacak
Emekliler ikramiye farkı ödemesi Yapılan düzenlemeye göre yasa yürürlüğe girdiği tarihi takip eden bir yıl içerisinde başvuruda bulunmaları şartıyla ödenecektir. Bu süre ikramiye farkı ödemesi için başvuru süresi olup kesinlikle emeklilerimiz kaçırmamalıdır.
Ödemeler Nasıl Olacak ?
30 yıl üzeri emekli ikramiye farkı ödemesi yasa yürürlüğe girdikten sonra başvuru yapan emeklilere 7500 TL ye kadar ikramiye farkı alacak olanların tamamı üç ay içinde emeklilik maaşı aldığı hesabına yatacak. 30 yıl üzeri emekli ikramiye farkı 7500 TL den fazla olanlara ise üç ay içinde hesaplarına 7500 TL yatacak. Kalan kısmı ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde ödenecek. Konuyla ilgili örnek verecek olursak 14.000,00 TL 30 yıl üzeri emekli ikramiyesi alacağınız var ise bunun 7500 TL si Mayıs 2017 de ödenirse kalan 6500 TL ‘lik bölümü ise mayıs 2018 de faiziyle birlikte ödenecek.
Dava Açmış Olanların Durumu Ne Olacak?
30 yıl üzeri emekli ikramiyesi alacağı olup yasa yürürlüğe girmeden önce mahkeme de emekli ikramiye farkı almak için dava açan emeklilere dava açtığı tarih itibariyle 30 yıl üzeri emekli ikramiye farkları faiziyle birlikte aynı şartlarda ödenecek. Açılan davalar hiçbir işleme gerek kalmaksızın yasa yürürlüğe girince düşecek. Avukata ücretlerinin dörtte biri devlet tarafından ödenecek. Mahkeme giderlerini de devlet ödeyecek.
Hükümet Neden Bu Düzenlemeyi Yaptı ?
2015 Yılının başlarında Anayasa Mahkemesi yapılan başvurular sonucunda , Emekli Sandığı kanununda bulunan, ‘Emekli ikramiyesi hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz’ bendini iptal etti. İptal edilmesi ile yıllar boyunca süre gelen haksız sistem sona erdi. Mahkeme Kararının Resmi Gazetede yayınlamasından sonra emekli olanlar. Yıl esası gözetmeksizin kaç yıllık hizmetleri varsa o süreler üzerinden emeklilik ikramiyesini almaya başladılar. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Anayasa Mahkemesinin kararından önce emekli olmuş ve 30 yıldan fazla hizmeti olanların başvurusunu. Mahkeme kararının geçmişe yönelik uygulanamayacağını gerekçe göstererek, 2015 öncesi emekli olanların, ikramiye farkı için yaptığı başvuruları geri çevirdi. Anayasa Mahkemesinin kararından önce emekli olanlar mağduriyetlerinin kurum tarafından giderilmemesi üzerine bir bir mahkeme yoluna giderek dava açıyorlardı. Mahkemelerde yaşanan sorunların çözümü hem de geçmişte emekli olanların hak kayıplarının telafisi ve mağduriyetlerin giderilmesi için hükümet tarafından düzenlemeye karar verildi.
Yorumlar