Emeklilik ile ilgili özellikle son 7 yıl kuralı pek çok kişiyi mağdur edebilmektedir. Emeklilikte yaşa takılanlar için çok önemli olan son 7 yıl kuralının hesaplanması doğru yapılmadığı durumlarda mağduriyet söz konusu olabilmektedir. 7 yıl kuralı tüm emekli olmak isteyenler için oldukça önemli olduğu için doğru şekilde hesaplanmalıdır.

Sigortada 2008 Öncesi Girişliler İçin 7 Yıl Kuralı

Emekli olacak kimseler için sigorta geçmişleri büyük önem taşıyor. Emekli olabilmeye farklı durumlar farklı etkiler yapabiliyor. Bu durumların başında gelen 7 yıl kuralı ise farklı kurumlardan sigortalılık durumunda geçerlilik kazanıyor. Emekli olmak için bekleyen kimseler kendi sigortalı geçmişlerine göre farklı koşullarda değerlendiriliyorlar. Bu değerlendirmelerden birisi olan sigortalının son 7 yıllık fiili olarak görev yapması yani hizmet süresi içerisinde en fazla hangi statüde çalışmışsa, başka bir deyişle 1261 prim ödeme günü hangi statüde olmuşsa, o statü şartlarına göre emekli olunuyor. Bu bakımdan son 7 yıl için yapılacak prim ödemelerinin önemi de daha fazla oluyor. Emeklilik için şartların tamamlanması sonucunda emekli olmak için dilekçe verildiği halde, aylığı ödeyecek kurumun belirlenmesi ve tutarın hesaplanmasında son yedi yıl temel alınıyor. Prim gün sayısının hesaplanması için de son 2250 günlük prime bakılıyor. Bu bakımdan emekli olacak kimsenin 7 yıllık fiili çalışma durumunda hangi kurumda en fazla hizmeti bulunuyorsa emeklilik için de bu kurum temel alınıyor.

7 Yıl Hesaplaması Nasıl Yapılır?

7 yıl hesaplaması yapmak için emeklilik için son yedi yıllık fiili çalışma süresinin dikkate alındığının bilinmesi gerekmektedir. Bu bakımdan hesaplama yapmak için son 7 yıllık fiili hizmet; 360 x 7 = 2520 gün ediyor. Bu sürede 3,5 yıldan yani 1260 günden fazla süreli kişinin örneğin 4/B statüsü bulunuyorsa, kişi 4/B’den emekli olacaktır. Eğer yine bu hesaplamaya göre kişinin 1260 günden daha fazla 4/A yani SSK statüsü bulunuyorsa, bu durumda da kişi 4/A’dan emekli olacaktır. Ancak bu kural 2008’den sonra yapılan girişlerde farklıdır. 1.10.2008 tarihinden sonra işe giren sigortalıların çalışma hayatının tümünde ödenen sigorta primlerinin fazlalığına bakılmaktadır. Başka bir deyişle 2008 sonrası giriş yapanların hangi statüden emekli olacakları toplam prim sayıları üzerinden en fazla olan üzerinden değerlendirilmektedir. Yakın zamana kadar 2008 sonrası girişliler için 3,5 yıl yani 1260 şartı bulunuyorken, düzenlemeler ile birlikte 2008 ve sonrası sigorta girişliler için artık 3,5 yıl şartı aranmıyor. 2008 sonrası sigorta girişi olan kimselerin emekli olabilmesi için aynı zamanda birden fazla kurumda çalışma durumunda hizmet birleştirmesi yapılarak da gereken prim sayılarının tamamlanması mümkün oluyor. Bu durumdan yararlanmak için ise SGK’ya yazılı bildirimde bulunulması gerekiyor. Özellikle memurların hizmet birleştirmeleri yapmaları kendileri için daha büyük avantajlar ortaya çıkarıyor. Memurların hizmet birleştirmesi yapmaları halinde 1 Ekim 2008 öncesi hizmetleri ile emekli aylığına esas teşkil etmekte olan derece kademelerinde yükseltme yapılabiliyor. Bu durum ise alınacak emekli maaşının da artmasına neden oluyor.

SSK Girişi Bağkur’dan Daha Avantajlı

Bir diğer merak edilen konu için temel alınacak statünün hangisinin daha avantajlı olduğudur. Emekli maaşı hesaplarına bakıldığında Bağkur yerine SSK’dan emekli olmak daha fazla avantaj sunmaktadır. SSK’dan emekli olma ihtimalinin bulunması halinde emekli olmak isteyenlerin SSK’dan emekli olmaları uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Sunulan daha yüksek maaş ve diğer sosyal güvenceler için SSK statüsü hem 2008 öncesi hem de 2008 sonrası sigorta girişleri için önem taşıyor.

Tamamlayıcı Sigorta ve Emeklilik Konusunda Yeni Düzenlemeler Yapılıyor

Emeklililer Kredi Alabilir mi, Emekliler İçin Kredi Çekme Rehberi

Kimler Hangi Durumda Sigortalı Sayılmaz?

Editör: TE Bilisim