Emeklilik tarihi yaklaşan özellikle de emekli olacağı tarih yılın son ayına yani aralık ayına denk gelen kişilerin en çok merak ettikleri konu emeklilik dilekçesini aralıkta mı yoksa ocakta mı verme konusu!Emeklilik dilekçesi aralıkta mı verilmeli ocak ta mı? Aralıkta veren mi yüksek maaş alır ocakta veren mi?İşte tüm bu soruların cevapları:

Ne Kadar Emekli Maaşı Alacağınız Nasıl Hesaplanır?

Emekli maaş hesabında üç tarih aralığı büyük önem arz etmektedir.Bu tarih aralıkları 31.12.1999 öncesi hizmetler, 01.01.2000 ile 30.09.2008 arası hizmetler ve 01.10.2008 sonrası hizmetler.Her dönem için aylık bağlama oranları farklı olarak hesaplanmaktadır.

En yüksek aylık bağlama oranı 31.12.1999 tarihi öncesindeki hizmetler için hesaplandığından bu tarihten önce hizmeti fazla olanlar daha yüksek emekli maaşı alabilmektedirler.

01.01.2000-30.09.2008 arası aylık bağlama oranı nispeten 31.12.1999 tarihine göre düşük olsa da 01.10.2008 sonrasındaki aylık bağlama oranına göre biraz daha yüksektir.

En düşük aylık bağlama oranı da 01.10.2008 sonrasıdır ki şu anda bizi en çok bağlayan da bu dönemlere ait hizmetlerdir.Yürürlükteki 5510 Sayılı kanuna göre aylık bağlama oranı bir hayli düşüktür.Dolayısıyla özellikle asgari ücretle çalışanlar emekli olduklarında çok yüksek emekli maaşı hayali kurmasınlar.Hüsrana uğramış olurlar.

Yılbaşından Önce ya da Sonra Dilekçe Vermenin Emekli Maaşına Etkisi

[caption id="attachment_6040" align="aligncenter" width="500"] ssk bağkur aralıkta emeklilik başvurusu yapmak ocakta yapmak[/caption]

Yürürlükteki 5510 Sayılı Kanuna göre 01.10.2008 tarihi sonrasında emekli olanlar için emeklilik hesabı şu şekilde yapılmakta:

Öncelilikle emekli maaşı için güncelleme kat sayısı belirlenmekte.Güncelleme kat sayısından kasıt sigortalının geçmiş yıllar kazançlarının günümüz kazançlarına güncellenmesi anlamına gelmektedir.

Güncelleme kat sayısı için ise her yıl aralık ayında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan TÜFE'nin %100'ü ve gelişme hızının %30'unun toplamına (1) tam sayısının ilave edilmesi sonucu bulunmaktadır.

Aralık ayında dilekçe veren kişiler için emeklilik hesabında dilekçe vermiş olduğu yılın Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleşen enflasyon farkı yansıtılırken, Ocak ayında dilekçe verenler için ise dilekçe verdikleri yıldan önceki yılda gerçekleşmiş olan büyüme hızının %30'u ve Ocak'taki enflasyon farkı yansıtılmaktadır.

Dolayısıyla büyüme hızının enflasyondan yüksek olduğu yıllarda Ocak ayında, enflasyondan düşük olduğu yıllarda ise Aralık ayında dilekçe vermek daha avantajlı olacaktır.

Örneklemek gerekirse Türkiye'nin 2015 yılı için ortalama büyüme hızı %3 civarı olacak.Ancak enflasyon zammı bundan daha yüksek olduğu için 2015 Aralıkta dilekçe vermek emekliye daha çok avantaj sağlamış olacaktır.

Yılbaşından önce ya da sonra emeklilik dilekçesinin verilmesinin SSK ve Bağ-Kur maaşları üzerinde etkisi vardır.Memurlar için talep tarihi önemli değildir.

Memur emeklilik dilekçesini yılbaşından önce mi vermeli sonra mı?

Devlet memurları için emeklilik dilekçesinin verildiği tarihin maaş üzerinde çok fazla etkisi yok.Çünkü aynı kademe ve dereceden emekli olan memurlara eşit oranda maaş ödenmekte olup yılbaşından önce ya da sonra verilmesinin alınacak maaş üzerinde pek bir etkisi olmuyor.

Editör: TE Bilisim