Emlak vergisi özellikle emekliler ve ev hanımları için özel şartlar bulunuyor. Kredi faizlerinin düşmesi ile birlikte ev almak isteyenlerin sayısı artarken, emeklilerin ev vergisi ödeyip ödemeyecekleri merak ediliyor. Ev alanların karşılaştıkları emlak vergisinin emeklileri kapsayıp kapsamadığını haberde bulabilirsiniz.

Emlak Vergisini Emekliler Öder mi?

İlk kez ev alanların önceden bilmedikleri ama ev aldıktan sonra karşılaştıkları bir vergi türü olan emlak vergisi için 1319 sayılı kanun geçerli olmaktadır. Kanuna göre: “Cumhurbaşkanı, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin,  engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²'yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir,” denilmektedir. Ancak kanunun devamında, e fıkrasında; Sosyal güvenlik kuruluşlarından emekli, dul, yetim ve ölüm – maluliyet aylığı alanların, bu aylıkları dışında başka gelirlerinin olması halinde indirimli vergi oranından yararlanamayacaklar, denilmektedir. Buna göre gelir sağlayan yerlere sahip olan emekliler, ev aldıklarında emlak vergisi ödemek durumundadır. Bu duruma göre SGK’dan alınan emekli maaşının yanında eşten dolayı da ölüm aylığı gibi aylıkların alınması halinde indirimli bina vergisi (sıfır oranından) yararlanılmamaktadır. Bir diğer nokta ise emekli kimselerin evlerini kiraya vermeleri halinde sağladıkları kazançtan ötürü de emlak vergisi ödemeleri gerekmektedir. Daha detaylı ifade etmek gerekirse, sahip olduğu tek meskeni kiraya veren ve kendisi de kirada oturan emekliler emlak vergisi ödemezken, kendi evinde değil ama kira ödemeden bir başkasının yanında oturan emekliler emlak vergisinden sorumlu tutulmaktadırlar. Bu durumda sahip olunan meskende oturulması kuralı ile birlikte eşe ait olan meskenin kiraya verilmesi halinde, oturmakta olunan mesken için sadece emlak vergisi ödenmemektedir. Fakat emekli ve eşinin birer dairelerinin olması durumunda ise eşe ait olunan meskenin de kiraya verilmesi ile birlikte bu meskenden kira gelirinin elde edilmemesi durumunda emlak vergisi ödenmemektedir. Konuyla ilgili bir diğer konu ise emeklilerin sahip oldukları bir evlerinin bulunması ve yılın da belirli dönemlerinde olmak üzere yazlık amacıyla kullanmak üzere yine ev almaları halinde, bu durum da yasadan muaf tutulmayacak ve yazlık için de emlak vergisinin ödenmesi gerekmektedir. Bu konuda, özellikle geniş kesimler tarafından yazlık olarak alınan ve kullanılan meskenlerin emlak vergisinden muaf tutulması vurgulanmaktadır. Ancak emlak vergileri ile ilgili çalışmalar uzun zamandır yapılmıyor ve ev sahibi olan emeklilerin evlerinde kendileri oturmamaları halinde vergiyi ödemeleri gerekiyor.

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi olarak adlandırılan vergi, tüm taşınmazlar için senelik olarak vergiye verilen isimdir. 1986 yılından itibaren tüm belediyeler tarafından alınan emlak vergisi, mülk sahibi olan vatandaşlar tarafından her yıl düzenli olarak ödenmektedir. Servet vergisi olarak da adlandırılan bu verginin bina ve arazi vergisi olarak iki türü bulunmaktadır. Tüm binalar, bina vergisine tabiidirler, tüm araziler de yine arazi vergisine dahildirler. Her sene olarak binası ya da arazisi olan ve bu alanlardan gelir elde eden kimselerin vergi ödemesi gerekmektedir. Ödenmediği durumlarda yasal olarak faiz işletilmektedir.

Emeklilere Bayram İkramiyesi Ne Kadar, Ne Zaman Yatacak?

Emekli Olamayanlara Devletten Maaş Desteği, 65 Yaş Aylığı İmkânı

Emekliye İntibak Yasası Var mı? İntibak Zammı Ne Zaman Onaylanacak?

Editör: TE Bilisim