Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, Türkiye’deki milyonlarca hak sahibi emekliye ödenen emekli maaşında geçen yıl yapılan artışın ardından bu sene ikinci zam yapıldı. Daha önce bin TL’ye çıkarılan en düşük emekli aylığı, koronavirüs salgını ile mücadelede alınan ekonomik tedbirler kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi”nde aylık bin 500 TL’ye çıkartıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yayınlanan yeni bir genelge ile birlikte en düşük bin 500 TL maaş uygulaması hakkında icra edilecek ayrıntılar belirlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) en düşük emekli maaşı uygulaması hakkında emeklileri yakından ilgilendiren ve bilinmesi gereken tüm detaylar haberimizde yer alıyor. 2000 yılından sonra SGK tarafından hak sahiplerine bağlanan malullük ve yaşlılık aylıklarında alt sınır asgari ücretin yüzde 35’i oranında belirlendiği için, özellikle minimum prim günü ile emekli olan vatandaşların emekli aylıkları düşük oluyor. Asgari geçim sağlamaktan uzak olan düşük emekli maaşlarının tutarını artırmak için son iki yılda iki düzenleme yapıldı. Geçtiğimiz sene ocak ayında yayımlanan kanunla en düşük emekli aylığı bin liraya çıkartıldı. Şubat 2019 ayından itibaren de bin liranın altında emekli aylığı kalmadı. Bu yıl mart ayında çıkartılan ikinci kanunla da en düşük emekli aylığı bu kez bin 500 TL’ye yükseltilmiş oldu.

SGK Genelge Yayımladı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayınlanan genelge ile en düşük emekli aylığı uygulaması hakkında detaylar düzenlendi. Bu genelgeye göre, hem 2008’de yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, hem de 2008’den önceki sosyal güvenlik kanunları uyarınca bağlanmış ve bağlanacak malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları dosya bazında bin 500 TL’nin altında olamayacak. Emekli aylığının bin 500 TL’nin altında olup olmadığının hesabında, dosya bazında yapılan engelli çocuk fark aylıkları, makam ile görev/temsil tazminat tutarları gibi her ay aylıklarla birlikte yapılan ödemeler de dahil edilecek. Emekli aylığı alan vatandaşlara, uygulamadan kaldırılan vergi iadesinin yerine “ek ödeme” yapılıyor. Ek ödemeler, 2020 yılı ilk yarısı itibarıyla, emekli aylığı bin 167 TL’nin altındakilere yüzde 5 olarak uygulanırken, bu rakamın üzerindekilere de yüzde 4 olarak uygulanıyor. Emeklilerin eline geçen paranın bir kısmı, söz konusu ek ödemeden oluşuyor. Emekli aylığında bin 500 TL alt sınırının uygulanmasında, ek ödeme dahil tutar dikkate alınacak.

Temmuz Ayında Yeniden Zam Yapılacak Mı?

SGK’dan aldığı emekli maaşı bin 500 TL’ye yükseltilmiş olan vatandaşların normal aylıkları ile yükseltilmiş tutar arasındaki fark Hazine tarafından karşılanacak. Bu vatandaşların normal maaşları bin 500 TL’ye ulaşıncaya kadar, emekli aylıklarına yapılan 6 ayda bir süreli zam yansıtılmayacak.  Örneğin normal aylığı bin 200 TL olan vatandaşın maaşı bin 500 TL’ye yükseltilmiş olduğu için, temmuz ayında yüzde 5 maaş zammı olsa bile bu artıştan yararlanamayacak. Aynı şekilde gelecek sene Ocak ayında yine yüzde 5 oranında maaş zammı olması halinde de bu durumda olan emekli vatandaş, o artıştan da faydalanamayacak. SGK’nın yayınladığı genelgeye göre, kurumdan birden fazla aylık alanların da durumu değerlendirildi. Buna göre hem kendi emekliliğinden hem de anne - babasından veya eşinden dolayı ölüm aylığı gibi birden fazla dosyadan aylık alanların durumu her bir dosya için ayrı değerlendirilecek. Örneğin babasından dolayı yetim aylığı, eşinden dolayı ölüm aylığı alan kadın için ödeme yapılırken her iki dosyadan da bin 500 lira üzerinden, hakkı olan payları oranında ödeme yapılacak.

Bakanlıktan Emekliye ve Çalışana Ucuz Tatil Kredisi Müjdesi!

Emeklilik Yaş Tablosu Kadın / Erkek Tüm Detayları

Emeklilik Dilekçesi Örneği Nasıl Yazılır, Nereye Verilir

Editör: TE Bilisim