Emekli maaşları ile ilgili yaşanan son gelişmeler, maaşlara yönelik haciz geldiğini gösteriyor. Yıllarca beklenen emeklilik günlerine sonunda kavuşan emeklileri, maaşlarına gelen haciz durumu oldukça tedirgin ediyor. Emekli maaşları için haciz durumu söz konusudur. Yasa kapsamında emekli maaşına haciz gelmemesine rağmen, bazı durumlarda emekli maaşına haciz uygulanabilmektedir. Ancak haciz durumu, emekli maaşına ancak SGK’nın alacağı olduğunda geçerli olmaktadır.

Emekli Maaşına Haciz Geliyor mu?

Emekli maaşına, yasala göre emeklinin rızası olmadan haciz gelmesi söz konusu değildir. Ancak 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda belirtilen 93’üncü maddeye göre doğrudan haciz işlemi ancak SGK’ya olan borçlar durumunda söz konusudur. Bu durumda hak sahibinin aylık ve ödenekleri, genel sağlık sigortası gibi hükümlerin uygulanması kapsamında kurum için oluşan alacaklar, doğrudan emekli maaşından haciz edilebilmektedir. Fakat böyle bir durumda da emekli aylığının ancak dörtte bir oranında haciz işlemi yapılmaktadır. Başka bir deyişle, SGK alacakları için emekli maaşının sadece yüzde 25’ine haciz işlemi yapılabilir.

Emekli Maaşına Haciz Gelirse Şikayet Edebilirsiniz

SGK dışındaki ilgili haller dışında emekli maaşınıza olası bir haciz durumunda şikayetçi olmanız halinde haciz olağanüstü bir durum yoksa kalkacaktır. 5510 sayılı kanuna göre emeklilerin aylık maaşları yasal güvence altında olup hem kendilerinin hem de ailelerinin mağdur olmayacakları şekilde düzenlenmiştir. Ancak SGK işlemleri dışında herhangi bir nedenden ötürü emekli maaşına haciz geliyorsa, haciz kesintisi koyan icra müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır. Eğer müdürlükten olumlu yanıt çıkmazsa, bu durumda İcra Tetkik merciine başvuru yapabilirsiniz.

Emekli Maaşından Hangi Durumlarda Kesinti Yapılmaktadır?

Emekli maaşından sadece devlet borçları ve SGK kapsamındaki kesintilere yüzde 25 oranında kesinti (haciz) işlemi yapılabilmektedir;
  • Herhangi bir devlet kurumuna vergi borcu, idari para cezası gibi borcunuzun olması durumunda,
  • Nafaka borcunuzun olması, bu durumda karar verilen tutar emekli maaşınızdan çoksa, emekli maaşının tamamına mahkeme kararı ile el koyulabilmektedir.
  • İlaç katılım payları, reçeteler, muayene ücretlerinin tamamı kesilmektedir.
  • Kayıt olduğunuz derneklerin aidatları doğrudan emekli maaşınızdan kesilebilir.
  • Bankalar doğrudan emekli maaşınıza haciz uygulayamazlar. Ancak emekliliğinizi referans göstererek kredi çekmişseniz, bu durumda emekli maaşınızdan doğrudan ödemeniz gereken aylık taksit tutarı kadar kesinti yapılır.

Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emekli maaşınızda herhangi bir kesinti olup olmadığını ya da üzerinizde haciz bulunup bulunmadığını sorgulamak için E-Devlet kanalını kullanabilirsiniz. Sisteme TC kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapınız. Eğer şifrenizi bilmiyor ya da ilk kez giriş yapacaksanız en yakın PTT şubesinden kendinize e-Devlet şifresi alınız. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına “emekli aylığı kesintileri” yazınız ve arama yapınız. Açılan sayfada ay ve yıl bazlı olarak emekli maaşınızdan hangi yerlere kesinti yapıldığını öğrenebilirsiniz. Eğer katılım payınızı sorgulamak istiyorsanız bu sefer arama kutusuna “katılım payı sorgulama” yazarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

Emekli Aylığı Haciz Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ

Sahte Emeklilikte Haciz Uygulanıyor

Yukarıda bahsedilen durumların dışında emeklilik maaşının tamamına el koyulması ve geçmişe yönelik emekli maaşlarına da haciz uygulama işlemi sahte emeklilik işlemlerinde görülmektedir. Sahte hizmetler ile emekli olan bir kişinin durumunun anlaşılması durumunda, tespit edildiği tarihten itibaren geriye dönük 10 yıl içindeki ödenen emekli maaşlarının devlete geri ödenmesi, aksi halde tutar miktarınca haciz ile karşılaşmak mümkündür. 10 yıllık süre emekli aylığının alınmaya başladığı tarihten itibaren değil, sahte emekliliğin tespit edildiği tarihten itibaren söz konusudur. Örneğin sahte hizmetler ile iki yıldan beri emeklilik bulunuyorsa, bu durumda yine 10 yıllık emekli maaşının geri ödenmesi gerekmektedir.
Editör: TE Bilisim