Türkiye’de geçim sıkıntısı yüzünden emekli oldukları halde çalışmak durumunda olan milyonlarca emekli vatandaş bulunuyor. 2020 yılında emekli maaşı alan vatandaşları yakından ilgilendiren açıklamalar yapıldı. Yapılan açıklamalarda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli maaşı aldığı halde geçinemediği için çalışan vatandaşlara kötü haberler geldi. Bu koşullarda bulunan milyonlarca emekli vatandaşın maaşlarından kesinti oranlarının artacağı dile getirildi. Peki emekli maaşlarından hangi kesintiler yapılıyor? Emekli maaşı kesintisi artarsa ne olur? Milyonlarca emekli vatandaşın merak ettiği maaş kesintileri hakkında bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Son dönemde internet üzerinde emekli vatandaşların araştırma yaptıkları konuların başına emekli maaş kesintileri yer alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak eski adıyla SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı, yeni adıyla 4A – 4B – 4C statüsünde emekli maaşı alanlar, merakla aylık olarak emekli maaşlarından SGK’nın yaptığı kesintileri araştırıyor. Yetkililer tarafından emekli maaşı alan milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren maaş kesintileri hakkında dikkat çeken açıklamalar yapıldı.

Emekli Maaşlarından Hangi Kesintiler Yapılıyor?

Türkiye’de milyonlarca vatandaş emekli maaşı ile geçinme savaşı veriyor. Bu durumda olan emekliler başka işlerde çalışarak ekonomik koşullarını iyileştirmeye çalışıyor. Son dönemde yapılan emekli maaş kesintilerinin artacağı yönündeki haberlerin ardından emekli maaşı alanlar ya da alacaklar, maaşlardan yapılan kesintilerin neler olduğunu araştırmaya başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekli maaşlarından yapılan kesintiler arasında şunlar öne çıkıyor:

İlaç Katılım Payı Emekli Maaş Kesintisi

SGK’dan emekli maaşı alan milyonlarca vatandaş sağlık kurum ve kuruluşlarında ayakta uygulanan tedavilerdeki ilaçlar için yüzde 10 katılım payı kesintisi ödüyor. 4A, 4B ve 4C fark etmeksizin emekli maaşlarından bu kesinti yapılıyor. Ayrıca her bir reçete için;
  • 3 kutu ilaca kadar temin edilen ilaçlar için 3 TL (3 kutu dahil)
  • 3 kutuya ek olarak temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL
olmak üzere SGK tarafından ilaç katılım payı alınıyor. Bu kesintiler, gerekli görüldüğü dönemlerde emekli vatandaşın maaşından yapılıyor.

Tıbbi Malzeme Katılım Payı Emekli Maaş Kesintisi

Emekli maaşı alan vatandaşlar, vücut dışı protez ve ortezlerden de katılım payı adı altında kesinti ödemesi yapıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) gelir ve aylık alanlar ile bu kişilerin bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yüzde 10 oranında katılım payı alınıyor. Bu katılım payı tutarları aylık veya gelirlerden kesiliyor.

Muayene Katılım Payı Emekli Maaş Kesintisi

Emekli vatandaşların birinci basamak sağlık hizmetleri veren kurum ve kuruluşlarda yağılan tüm hekim ve diş hekimi muayenesinden katkı payı alımı yapılmıyor. Ancak kanunda belirtilen diğer sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesi sebebiyle vatandaşların emekli maaşlarından belirli oranlarda kesinti yapılıyor. Bu muayene katılım payı emekli maaş kesintileri şu şekilde açıklanmıştır:
  • İkinci basamak sağlık hizmeti sunucularında (devlet hastanesi) 6 TL,
  • Üniversiteler ile ortak kullanılan Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 TL
  • Üniversite eğitim ve araştırma hastanelerine bağlı üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularında 8 TL
  • Özel hastanelerde 15 TL
  • 10 gün içinde aynı uzmanlık dalında farklı basamaklı hastanelerde sağlık hizmeti başvurusu yapılırsa açıklanan bu bedellere 5 TL ilave yapılır. (Acil durumlar, kronik hastalıklar ve sağlık ocağı tedavileri hari.)
Emekli vatandaşlar maaşlarında aylık olarak ne kadar kesinti yapıldığını e-Devlet Kapısı sistemi üzerinden “Emekli Aylık Kesintileri” menüsünü kullanarak görüntüleyebiliyor.

SGK, Bağ-Kur Erkek Kadın Emeklilik Hesaplama Tablosu

Emeklilere Devletten Konut (Ev) Yardımı Kimler Alabilir?

PTT Emekli Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Editör: TE Bilisim