Kaplıca Tedaviniz SGK'dan, Emekli ve dar gelirli vatandaşların kaplıca tedavilerini SGK ödeyecek. Emekli ve dar gelirli hastaların kaplıca tedavisini artık SGK ödeyecek. Daha önce bilmediğiniz ve artık bu haktan faydalanmak için hangi şartları yerine getirmeniz gerektiğini yazımızın detayından ulaşabilirsiniz. Havaların soğuması ile birlikte kaplıca mevsimi başlamış bulunmaktadır. Daha önceden emekli olduğu halde gidilemeyen kaplıca tedavisine artık gidebilirsiniz. Aynı şekilde dar gelirli vatandaşlar da maddi imkansızlıklar sebebi ile gidemedikleri kaplıca tedavilerine artık gidebilecekler. Kaplıca tedavisini artık Sosyal Güvenlik Kurumu karşılamaktadır. Tabi bazı şartları taşıyor olmanız ve yerine getirmeniz koşulu da bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşlar için pek çok alanda destekler sağlamakla birlikte, pek çok alanda da destek ödemleri ve sağlık gibi imkanlardan yararlanma imkanı tanımaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalı bireyin sağlık kapsamında muayenesini, tedavinin yanında ilaç ihtiyaçlarını da karşılamaktadır. Yaşlı ve bakıma muhtaç hastalar için evde bakım hizmetine, bakıma muhtaç hastaya evinde bakana aylık gibi pek çok ödeme desteği de sağlamaktadır. SGK artık doktor tarafından verilen kaplıca tedavisini de karşılamaktadır. Kaplıca mevsimi olarak genellikle, kış ve bahar aylarında tedavi verilmektedir. Kaplıca tedavisinin hastalar üzerinde gösterdiği tedavi şekilleri cilt hastalıklarından başlayarak, akciğer, karaciğer ve genel olarak en çok kaplıcalara gidilme nedeni olarak bilinen romatizma gibi pek çok hastalığı tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Doğal kaynak suları konusunda Türkiye termal zengini olarak Avrupa ülkeleri arasında birinci durumda olmaktadır. Türkiye Dünya ülkeleri arasında da doğal kaynak su sıralamasında yedinci sırada olmaktadır.

Kaplıca Tedavisini SGK’nın Karşılaması İçin İstenen Şartlar Nelerdir?

Kaplıca Tedavisini SGK’nın Karşılaması İçin İstenen Şartlar Nelerdir? Ülkemizde bulunan doğal kaynak suyu tedavi yöntemlerinden zengin ve turistler diledikleri gibi faydalanabilmektedir. Fakat dar gelirli ve emekli sınıfına mensup vatandaşlarımız ise neredeyse hiç faydalanamamaktadır. Artık dar gelirli ve emekli olan vatandaşlarımızda bu imkanlardan faydalanabilecek. Nasıl olacağını merak ediyorsanız işte cevabı, kaplıca tedavilerini artık SGK kurumu ödemektedir. Fakat bu işlemin gerçekleşmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. İstenen şartlar aşağıdaki gibi olmaktadır.
  • Hastanın Sağlık Kurulu raporu olası gerekmektedir.
  • Düzenlenen Sağlık Kurulu raporu ile düzenlendiği tarih itibarı ile en geç 5 gün içinde kaplıca tesisine müracaat edilmelidir.
  • Bu sürenin aşılması durumunda, 6 ay içinde sevk belgesi istenmektedir.
  • Hastanın yol giderinin de ödenmesi için tedavinin gerçekleştirileceği en yakın kaplıca tesisine başvurulması gerekmektedir.
  • Alınan rapor ya da sevk belgesinde refakatçinin tıp olarak gerekli olduğunun ispatlanması gerekmektedir. Tedavinin yapıldığı kaplıca tesislerinde refakatçinin kalındığının belgelenmesi gereklidir. Belirtilen şartlan sağlandığı zaman refakatçi olarak kalan bireyin yol giderleri ve günlük giderleri karşılanmaktadır.
  • Doktor tarafından kaplıca tedavisi verilen hastalar, Sağlık Bakanlığı tarafından işletime izin verilen kaplıca tesislerine başvuru yapabilmektedirler.
  • SGK kurumunun ödeyeceği kaplıca tedavisinin gerçekleştirebileceği yerlere sgk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

SGK Tarafından Karşılanan Giderler

SGK Tarafından Karşılanan Giderler, Kaplıca tedavisi verilen hastaların SGK kurumu tarafından karşılanan kaplıca giderleri aşağıdaki gibi olmaktadır.
  • Hastanın kaplıca tesislerine gidebilmesi için yol parası. Ulaşım sağlanan aracın biletinin saklanması gereklidir.
  • Hastanın günlük giderlerinin karşılanması için gündelik yardımı. 2019 yılının sonuna kadar gündelik tutarı 28 TL olmaktadır.
Hasta ile birlikte giden refakatçi yol ve gündelik giderleri.
Editör: TE Bilisim