18 yaşını doldurmamış çocukların koşulsuz olarak sağlık hizmetlerinden yararlandıkları bilinmektedir. 18 yaşını dolduran çocukların sağlık hizmeti alma koşularının neler olduğu ise merak konusudur. Lise mezunu ve üniversite mezunlarının anne baba sigortasından faydalanabilme durumları değişkenlik göstermektedir. Düzenlemeler kapsamında 18 yaşını geçen çocukların sağlık sigortası hakları lise mezunu olanlar, üniversite mezunu olanlar ve anne babasının sigortası üzerinden sağlık hizmeti alabilme durumları şeklinde ayrı olarak incelenmektedir.

18 Yaşını Geçen Çocuklar Sağlık Hizmetlerinden Faydalanabilir Mi?

18 yaşın altında olan çocuklar var ise anne ya da babaları üzerinden sağlık sigortasından 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre hiçbir şart aranmadan yararlanabilme hakkına sahiptir. 18 yaşını geçen reşit çocukların sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları ise bazı şartlar kapsamında belirlenmiştir.

18 yaşını geçen çocuğun sağlık sigortasından yararlanabilme durumları şunlardır,

  • Lisede öğrenim görenler 18 yaşını geçmeleri halinde, babalarının sigortasından 20 yaşına kadar yararlanabilmek hakları bulunmaktadır. Çocuğun üniversitede öğrenim görmesi halinde de 25 yaşına kadar sağlık sigortasından yararlanabilme hakkı bulunmaktadır. 18 yaşını tamamlamış ve lise öğrenimini henüz bitirmemiş olan çocuklar, öğrenimlerinin sürmüş olduğuna dair öğrenci belgesini vakit kaybetmeden ikamet ettikleri ilin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ibraz ederek başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru sonrasında sigorta aktif hale gelecektir.
  • Üniversitede okuyan 18 yaşını geçmiş kişiler için anne ya da babasının sigortasından yararlanma yaşı 25 yaşın tamamlanmasına kadar olan tarihtir.
  • 18 yaşını dolduran kız çocuklarının sigortalarının kapanması halinde, kız çocukların öğrenim görmemesi halinde, anne ya da babasından 2008/10 döneminden önce SSK kapsamında en az 120 gün veya Bağkur kapsamında da en az 180 gün sigorta başlangıçlarının bulunması gerekmektedir. Anne ya da babanın devlet memuru olması halinde ise kız çocuklar 18 yaşını geçmiş olsalar bile evleninceye kadar sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmaktadır. Kız çocukların 18 yaşından sonra sigorta hakları sona ereceği için, kız çocuğun Genel Sağlık Sigortası sistemine geçmesi gerekmektedir.
  • Erkek çocukların ise anne ya da babasının 2008/10 döneminden önce emekli sandığı kapsamında memur olarak atanmaları halinde, erkek çocukları 18 yaşını geçmeleri halinde sağlık sigortasından evleninceye kadar yararlanabileceklerdir.
  • Liseden mezun olmuş olan çocuklar, lise mezuniyetinden sonraki 2 yıl süre için ve 20 yaş sınırına kadar sağlık sigortasından anne ya da babası üzerinden olmasa bile yararlanabilme hakkı bulunmaktadır. Aynı durum üniversite öğrencileri için de geçerli olmaktadır. Üniversite öğrencisi çocuklar, üniversite mezuniyetlerinin bitiminden ve 25 yaş sınırına kadar olan süre kapsamında anne ya da babaları üzerinden sigorta kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanabilme hakları bulunmaktadır.

18 Yaşını Geçen Çocuklar Muayene Ücreti Öder Mi?

18 yaşını dolduran çocukların muayene ücreti ödeme durumu ile ilgili olarak, 18 yaşın tamamlanması halinde lise mezunları 20 yaşına kadar, üniversite mezunları da 25 yaşına kadar muayene hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmaktadır. Bu hizmet kız ve erkek çocukları için farklılık göstermemektedir.

18 Yaşını Geçen Çocuklar İlaç Ücreti Öder Mi? 

18 yaşını dolduran çocuklar için ilaç ücreti durumu ise, lise mezunu olanlar 20 yaş sınırına kadar, üniversite öğrenimi görenler de 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabileceklerdir. Bu kapsamda sağlık hizmetleri içerisinde yer alan ilaç ücretinden de sigorta kapsamında ücretsiz ya da indirimli olarak yararlanabilme hakları bulunmaktadır.

18 Yaşını Geçen Erkek Çocuğu Babasının Sigortasından Yararlanabilir Mi?

Erkek çocuklarının sağlık hizmetlerinden yararlanması kapsamında bazı hükümler ve şartlar belirtilmiştir. Bu hüküm ve şartlar kapsamında erkek çocukların anne ya da babasının sağlık sigortasından yararlanma hakkı şu hükümler çerçevesinde belirlenmiştir,

  • Lise öğrenimini bitiren 18 yaşını geçenler 20 yaş sınırına kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmektedir.
  • Üniversitede okuyan öğrenciler de 25 yaş sınırına kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmektedirler.
  • Lise mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl süre kapsamında 20 yaş sınırına kadar, 20 yaşını geçmemek koşulu ile anne ya da babasının sigortasından yararlanarak sağlık hizmeti alabilirler.
  • Üniversite öğrencilerinin mezun olma tarihinden sonraki 2 yıl boyunca anne ya da babalarının sigortaları kapsamında sağlık hizmeti alabilirler. Üniversite bitiminden sonra verilen 2 yıllık süre yalnızca 25 yaş sınırına kadar geçerli olmaktadır. 25 yaşını geçenler bu haktan yararlanamayacaklardır.
  • Anne ya da babasının güvencesi olmayan 18 yaşını geçen erkek çocukları yine yukarıda belirtilen üniversite ve lise mezuniyeti sonrası iki yıllık sağlık hizmeti alabilme hakları bulunmaktadır.

Erkek Çocuğu Kaç Yaşına Kadar Sağlık Sigortasından Yararlanır?

Erkek çocukları 18 yaşına gelene kadar anne ya da babalarının sigortaları üzerinden sağlık hizmeti alabildiği bilinmektedir. Peki, erkek çocukları için belirlenen sağlık hizmet süresi ne kadar konusunu merak edenler için de detayları ile şöyle açıklanmaktadır:

  • Erkek çocukları 18 yaşına kadar anne ya da babalarının sigortaları üzerinden sağlık hizmetlerini ücretsiz olarak alabilmektedirler.
  • 18 yaşını tamamlamış ve reşit olan erkek çocukları, lise öğrenimini bitirmesi halinde 20 yaşını geçmeyen süreye kadar toplamda iki yıl daha sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabileceklerdir.
  • 18 yaşını tamamlamış erkek çocuklarının üniversiteye başlamaları halinde, üniversite öğrenimi boyunca ücretsiz olarak anne ya da babaları üzerinden sağlık hizmeti alabilmektedirler. Üniversite öğrenimi biten erkek çocukları 25 yaş sınırına kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabileceklerdir.
  • 18 yaşını tamamlayan erkek çocuklarının anne ya da babası üzerinden sigorta güvencesi olmaması halinde ise yeşil kart kapsamında liseden sonra 20 yaşına kadar, üniversiteden sonra 25 yaşına kadar sigorta primi ödemeden sağlık hizmetinden yararlanabileceklerdir.

18 yaşını geçen çocukların sağlık sigortası hakları kapsamında söz konusu düzenlemeler ile belirtilmiştir.

18 Yaşını Geçen Çocukların Sigortası Bittiğinde Ne Yapmalıdır?

18 yaşını tamamlamış ve reşit durumda olan çocukların anne ya da babalarının sigortası üzerinden sağlık hizmeti alma hakkının bitmesi ile ne yapacaklarını merak etmektedirler.

18 yaşını tamamlayanların sigortalı hallerinin bitmesi halinde şu adımları izlemeleri gerekmektedir,

  • Öncelikle Gelir Testi yaptırmaları gerekmektedir. Gelir Testi sonucu, kişi başına aylık gelirin asgari ücret üzerinden 1/3’ü altında çıkması ile prim ödemesi yapmadan yeşil kart kapsamında sağlık hizmetinden yararlanabileceklerdir.
  • Gelir Testi sonucunun kişi başına düşen asgari ücretin 1/3’ü üzerinde çıkması halinde, ya da 18 yaşından sonra Gelir Testi yaptırmamış olanlar, 60g kapsamında brüt asgari ücretin %3’ü oranında prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.

18 Yaşını Geçen Çocukların Genel Sağlık Sigorta Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

18 yaşına kadar koşulsuz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanan çocukların, 18 yaşını geçmeleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanma sorgusu işlemleri için izlemeleri gereken adımlar şunlardır,

  • E-devlet sistemi üzerinden kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş sağlayın.
  • Sorgu ekranına SGK Ortak 4a/4b/4c Hizmetler-Spas Müstehaklık Sorgulama (Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi) yazarak aratın.
  • Ekran üzerinden ilaç, hastane, SGK provizyon sorgusu yapabilirsiniz.
  • Ekran üzerinde Müstehaktır, provizyon alabilir sonucu çıkması halinde, sigortanın aktif olduğu ve sağlık hizmetlerinden yararlanılabileceği anlaşılmaktadır.

Bu yazı kapsamında 18 yaşını geçen çocukların sağlık sigortası hakları kapsamında incelenmiştir.

Editör: TE Bilisim