Salgın döneminde her ne kadar otomobil fiyatlarında artış görülse ve sıfır kilometre otomobil bulmak zor hale gelse de özellikle çiftçiler için traktör bulmak da zor bir hale gelmiş durumda. Salgın yüzünden bu dönemde gıda ihtiyaçlarının artması ile birlikte traktör taleplerinde artış yaşanmasına neden oldu ancak otomobil sektöründe görülen sorunlar traktör sektöründe de görülüyor ve bu yüzden traktör almak isteyen çiftçilerin belirli noktalara dikkat etmeleri gerekiyor.

Salgın Yüzünden Traktör Fiyatlarında Artış

Otomobil fiyatları 2020 yılın başından beri artış göstermesine karşılık özellikle salgın yüzünden çok daha yüksek oranlarda fiyat artışı yaşanmıştı. Özellikle fabrikaların üretime ara vermeleri nedeniyle bayilerde sıfır kilometre araç kalmamış, bu durum ise alıcıların ikinci el pazarına yönelmesine, bu durumda da fiyatların artması söz konusu olmuştu. Son aylarda döviz fiyatlarında da artış yaşanması nedeniyle sıfır kilometre ve ikinci el araçların fiyatları da son derece yükselmişti. Otomobil sektöründe bu durum söz konusu iken tarım ile uğraşanların vazgeçilmezi olan traktörler için de aynı durum söz konusu oluyor. Tarımsal üretimin başat araçlarından olan traktörler için yüksek fiyat artışları söz konusu. Bu durumda traktör piyasasında oluşan artış ortalama yüzde 30’u geçmiş durumda. Son aylarda ise bazı firmalar fiyatlara yüzde 15 ve yüzde 50 arasında zam yaptılar ve böylece traktör almak isteyen çiftçiler için oldukça zor bir durum oluştur. Fiyat artışlarına karşılık yeni traktör almak isteyen çiftçiler ortalama 3 ay boyunca da sıra beklemesi gerekiyor. Çok acil ihtiyacı olan çiftçiler ise tarla ekim döneminin gelmesinden dolayı ikinci el piyasasına yöneliyorlar. Bu durum ise ikinci el fiyatlarının yükselmesini sağlıyor.

İkinci El Fiyatları Yükseliyor

İkinci el traktör piyasası salgın yüzünden uzunca bir dönemdir artış gösteriyor. Fiyatlar aynı zamanda kur ve enflasyondan da etkileniyor ve böylece maliyetteki artışlar da traktör fiyatlarının yükselmesine olanak tanıyor. Esasında traktör pazarının 2019 yılında çok düşük seviyelere düşmüş olduğunun da vurgulanması gerekiyor. Ancak salgın ve diğer artan etmenler yüzünden ikinci el fiyatları 2020 yılı genelinde yüksek fiyatlara alıcı buluyor. Yurtdışı tedarik konusunda ayrıca sadece sıfır traktör gelmesi değil, aynı zamanda malzemelerde de aksama yaşandığı için bu durum pazar içindeki toptan üretimi de olumsuz etkiliyor. 2020 yılının ilk verilerine göre traktör üretimi 19 bin seviyelerinde ve tarihin gördüğü en düşük seviyelerde seyrediyor. Aynı zamanda bir taraftan sıfır traktör almak isteyenler döviz ve enflasyon artışının sona ereceğini umut ederken yeni traktör alımlarını da bekletirken, bir taraftan almak isteyenler de düşük üretim ve ithalattan dolayı yine traktör bulmakta zorluk çekiyorlar. Özellikle salgın yüzünden gıda üretiminde artış yaşanması gıda hammaddelerine olan talebi arttırmış durumda. Aynı zamanda pek çok sektörün salgın şartlarından etkilenmesi ve salgının ne zaman biteceğine dair hâlâ belirsizliğin devam etmesi pek çok kişiyi de çiftçi olmaya sevk etti. Özellikle tarıma yeni adım atanlar için çok gerekçi bir ekipman olan traktörlere olan bu eğilim, fiyatların da artmasına neden oluyor. Sektörün halihazırda en büyük sorunu ise parça tedariki ve stok sorunu olarak beliriyor. Fabrikalarda yaşanan parça tedarik sorunları üretim adetlerinin kısıtlanmasına olanak veriyor. Ayrıca çoğu ikinci el traktörün geçen yıllarda komşu ülkelere satılması da bu bakımdan yine yükselen traktör talebinin karşılanmamasını sağlıyor. Ekim ayı sonu ile birlikte yeni bir traktör almak isteyenlere ortalama 3 aylık bir süre tanınıyor ve taleplerin çok olmasından dolayı bu bekleme sürelerinin 2021 yılında da devam edeceği ön görülüyor.

Traktör Alımlarında Vergi Düşük Tutuluyor

Traktör almak isteyenlerin bilmeleri gereken bir konu da vergilendirme üzerinde görülüyor. Otomobil fiyatlarında yıllık bazda neredeyse yüzde 100’e varan fiyat artışlarının yaşanmasına rağmen traktör alımlarında fiyatlar daha düşük seviyelerde kalıyordu. Bunda en büyük etmen ise traktörlerden alınan vergilerin görece daha düşük olması. Otomobillere uygulanan vergilendirmenin tersine traktörler için özel tüketim vergisi istenmiyor. Sıfır traktörler için yüzde 8 oranında katma değer vergisi KDV uygulanıyor ve ikinci el traktörler için bu oran sadece yüzde 1 olarak geçerlilik kazanıyor.

Traktör Fiyatlarının Artışı Kredi Taleplerini Yükseltiyor

Öte yandan traktör fiyatlarında da artış söz konusu olduğu için yeni traktör almak isteyenler traktör kredisi başvurusu yapıyorlar. Ziraat Bankası tarafından sunulan traktör kredisi yerli üretim traktör alındığında aylık faiz oranı 0,41 oranından kredi sunuyor. Yurtdışından gelen ithal traktörlerin alınmasında ise uygulanan faiz oranı 0,62 olarak belirlenmiş durumda. Bu halde, yeni traktör almak isteyenler 48 aya varan vade süreleri ve hasat zamanı ödeme anlaşmaları ile birlikte traktör kredisi alabiliyorlar. Özellikle tarıma eğilimin artması ve salgın yüzünden gıda hammaddesi isteklerinin de artması yüzünden traktör kredileri de yükselmiş durumda. Krediye başvuru yapmak isteyenlerin ise banka şubelerine giderek gerekli belgeler ile başvuru yapmaları gerekiyor.
Editör: TE Bilisim