Çeyiz hesabı açarak para biriktirmek isteyenler, açtıkları çeyiz hesabında 3 yıl boyunca paralarını biriktirebilirler ve evlenecekleri zamanda devlet desteği ile çeyiz paralarını alarak güzel bir birikim yapmış olurlar.

Devlet Destekli Çeyiz Hesabı İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?

Çeyiz hesabı açmak için gerekli şartlar;
  • Türk vatandaşları çeyiz hesabı açtırabilmektedirler.
  • Çeyiz hesabının açtırılabileceği bankalar; yurt içi mevduat ya da katılım bankalarıdır.
  • Çeyiz hesabı sahiplerinin evlenmeden önce en az 3 sene boyunca düzenli olarak çeyiz hesaplarına ödeme yapmaları gerekmektedir.
  • İlk evlilik 27 yaşını doldurmadan önce yapılmaz ise; devlet desteği alınamamaktadır.

Çeyiz Hesabı Başvurusu İçin Bir Yaş Sınırlaması Var Mıdır?

Çeyiz hesabına başvurmak isteyenlerin ilk evliliklerini 27 yaşını doldurmadan önce yapmaları ve en az 3 yıl ödeme yapmaları gerektiği için 24 yaşını doldurmadan önce çeyiz hesabının açılması gerekmektedir. 18 yaşından küçükler için çeyiz hesabı başvuruları yapılabilmektedir. Ancak başvuruyu kişinin vasisinin gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Çeyiz Hesabı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çeyiz hesabı için başvuru yapmak isteyenler; Türk Lirası cinsinden mevduat, katılma ve özel cari hesap açtırabilmektedirler. Hesabın açtırılacağı bankadan gerekli belgeler hakkında bilgi alabilmektedirler.

Çeyiz Hesabına Ne Kadar Ödeme Yapılmalıdır?

Çeyiz hesabı açtırmak isteyenlerin hesabı açtırdıktan sonra bankaya en az 190.32 TL ve en fazla 28.548,42 TL ödeme yapmaları gerekmektedir. Hesap sahibinin tercihine göre aylık veya üç aylık periyotlarda ödeme yapabilmesi mümkündür. Aylık ödeme yapacak olanlar düzenli olarak en az 190.32 TL ve en fazla 1.903,23 TL ödeme yapabilmektedirler. 3 aylık periyotlarda ödeme yapacak olanların bir ay içerisinde ödeyeceği tutar minimum 570.96 TL ve maksimum 5.709,69 TL olmalıdır. Çeyiz hesabının ödeme için alt ve üst limitlerini ihlal etmemek şartı ile istendiği zaman hesaba ekleme yapılabilmektedir.

Çeyiz Hesabının Ödeme Planının Değiştirilebilmesi Mümkün Müdür?

Çeyiz hesabı açılırken seçilmiş olan aylık veya üç aylık ödeme periyotlarının değiştirilebilmesi mümkün değildir. Hesabı kapatıp yeniden açanlar, yeni ödeme periyodunu belirleyebilmektedirler.

Çeyiz Hesabı Devlet Katkısı Ne Kadar Ödenmektedir?

Çeyiz hesabı sahiplerinin ödeme yaptıkları süreye göre alacakları devlet katkısı tutarı da değişiklik göstermektedir. %20 ile %25 aralığında devlet katkısı ödemesi yapılabilmektedir. Çeyiz hesabı için devlet katkı payı şöyle;
  • 36 aydan daha kısa süre ödeme yapanların devlet katkısı alabilmeleri mümkün değildir. Bu sebeple azami devlet katkısı tutarları 0 TL’dir.
  • 36 aydan 47 aya kadar ödeme yapanların hak kazandıkları devlet katkısı oranı %20’dir. Azami tutarı ise; 7.967,70 TL’ye denk gelmektedir.
  • 48 ay ile 59 ay arası ödeme yapanlar, %22 oranında devlet katkısı almaktadırlar. Hesaplanan azami devlet katkısı ise 9.193,50 TL olmaktadır.
  • 60 ay ve üzeri süre boyunca çeyiz hesabı için ödeme yapanlar; %25 oranında devlet katkısı alabilmekte ve azami 11.032,20 TL devlet katkısı alabilmektedirler.

Çeyiz Hesabındaki Para Nasıl Alınabilir?

Çeyiz hesabı sahiplerinin evlendikten sonraki 6 ay içerisinde çeyiz hesabı açtırmış oldukları bankaya başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Banka, devlet katkısı için gerekli belgeleri 10 iş günü içerisinde bakanlığa aktarmaktadır. Bakanlık gerekli kontrolleri yaptıktan sonra 30 iş günü içerisinde devlet katkısını çeyiz hesabına aktarmaktadır. Ardından hesap sahipleri paralarını çekebilmektedirler.

Halkbank Çeyiz Hesabı Ödeme Planı

Halkbankasından çeyiz hesabı açmak isteyenler, ödeme talimatlarını ister aylık isterse de 3 aylık olarak yapabilirler. Halkbankası aylık çeyiz parası ödeme tablosu;
Ödeme Planı Asgari Ödeme Tutarı* Azami Ödeme Tutarı* Azami Hesap Açılış Tutarı*
Aylık 207,66 TL 2.076,61 TL 31.149,19 TL
3 Aylık 622,98 TL 6.229,85 TL

Halkbankası Çeyiz Hesabı Devlet Katkısı Ne Kadar ?

Çeyiz için para biriktirmek isteyen kişiler, halkbankasından açacakları çeyiz hesaplarına devlet tarafından verilecek destek ödeme tablosu şöyle ;
Birikim Süresi Devlet Katkısı Oranı Devlet Katkısı Azami Tutar*
36 aydan az Ödenmez Ödenmez
36-47 ay Birikim tutarının %20’si 8.693,56TL
48-59 ay Birikim tutarının %22’i 10.031,03TL
60 ay üzeri Birikim tutarının %25’i 12.037,24TL

Akbank Çeyiz Hesabı Nasıl Açılır ?

Akbank'dan çeyiz hesabı açmak isteyenler, birikimlerini ister döviz, ister altın ister fon isterse de türk lirası olarak yapabilirler. Akbank'dan çeyiz hesabı açmak isteyenler için vergilendirme tablosu aşağıda ki gibidir.
2019 2020
Mevduat Faizi Vadelerine göre değişen oranda stopaja tabi Vadelerine göre değişen oranda stopaja tabi
Repo % 15 % 15
Yatırım Fonu %10(**) %10(**)
​Hisse Senedi Yoğun Fon ​%0 %0
Hazine Bonosu, Devlet Tahvili Faiz Geliri %10(**) %10(**)
Hazine Bonosu, Devlet Tahvili Alım-Satım Kazancı %10(**) %10(**)
Eurobond Faiz Geliri - -
Eurobond Alım-Satım Kazancı - -
Hisse Senedi Kar Payı %15 (***) %15 (***)
Hisse Senedi Alım-Satım Kazancı %0 %0
Türev Ürünler (forward, swap, opsiyon vb.) %10(**) %10(**)
VİOP​ %10(**) %10 (**)
 
Editör: TE Bilisim