Yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla, Türkiye’de hükümet tarafından alınan tedbirler kapsamında, üç aylık süre belirlenmişti. Bu üç aylık sürede, üretime ara verilen ve zorunlu olarak kapatılan iş yerlerinde çalışanlar için çeşitli kanallardan destekler sağlandı. Söz konusu pandemi süreci tedbirlerini kapsayan 3 aylık süre, bu hafta içi itibarıyla tamamlanıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, pandemi döneminde 2. faz tedbirleri uygulamaya geçirmeye hazırlanıyor. “Yeni Normal” olarak adlandırılan dönemde, daha önce uygulamaya konulan tedbirlerin bir kısmında süre uzatılacak, bir kısmı ise dönüştürülecek. Yeni tedbirler cumhurbaşkanı kararnamesi ve yasa değişiklikleriyle hayata geçirilecek. Türkiye’de milyonlarca işveren ve çalışanı yakından ilgilendiren pandemi dönemi 2. faz tedbirleri hakkında tüm bilinmesi gereken detayları haberimizde bulabilirsiniz. Koronavirüs salgını döneminde, hükümet tarafından istihdamı korumak amacıyla mart ve nisan aylarında iki yasal düzenleme hayata geçirildi. Son 3 yılda en az 600 gün prim koşulu 450 güne, son 120 gün hizmet akdi ile çalışma koşulu da 60 güne indirilerek kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartları kolaylaştırıldı. Bu ödenek kapsamında ilk iki ayda yaklaşık 3.5 milyon kişiye 10.6 milyar lira ödeme yapıldı. Düzenlenen kolaylıkların süresi 30 Haziran’da dolacak. Cumhurbaşkanının uygulama süresini yılsonuna kadar uzatma yetkisi bulunuyor. Hükümet adına yapılan açıklamalarda kısa çalışma süresinin uzatılması yerine kısa çalışmadan normalleşmeye dönüşün teşvik edileceği belirtildi. Turizm başta olmak üzere bazı sektörlerden ise uygulamanın uzatılması yönünde talepler geliyor.

İşten Çıkarma Yasağı Uzatılacak

17 Nisan tarihinde başlatılan ve 3 ay süreyle getirilen işten çıkarma yasağı 17 Temmuz’da sona erecek. İşverenin işçiyi ücretsiz izne çıkartması normalde işçi açısından iş akdini haklı fesih sebebidir. İşçi haklı sebeple iş akdini feshettiğinde kıdem tazminatını alır, işsizlik maaşı hakkından da yararlanır. Fakat, geçici düzenleme uyarınca, işten çıkarma yasağı döneminde ücretsiz izne çıkartılan işçiler, bu durumu haklı fesih sebebi yapamıyorlar. Çalışma Bakanlığı’ndan elde edilen bilgilere göre işten çıkarma yasağı süresi Cumhurbaşkanı kararı ile 3 ay daha uzatılarak 17 Ekim 2020 tarihine kadar devam edecek. İşverenler bu tarihe kadar ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılık dışında işçiyi işten atamayacak. Ücretsiz izne çıkartılan işçiler için kısa çalışmaya başvurulmamışsa ya da işçinin kısa çalışma ödeneği alma hakkı yoksa, günlük 39,24 TL’lik nakdi ücret desteği alma hakkı bulunuyor. Ücretsiz izin uygulaması ve nakdi ücret desteği de 17 Ekim’e kadar uzatılacak.

İstihdam Kalkanı Paketi Teşvikleri

İstihdam Kalkanı Paketi kapsamında, 1 Ocak 2019’dan 17 Nisan 2020 tarihine kadar olan dönemde işten çıkartılmış kişilerin son çalıştıkları iş yerine dönmesi teşvik edilecek. İşverenler daha önce işten attıkları bu kişileri geri alıp çalıştırmaya başlarsa, primlerini devlet karşılayacak. Eğer işverenin geri aldığı işçisini, mevcut durumda çalıştırmaya imkanı yoksa ücretsiz izne çıkartacak. Bu durumda işçiye, işsizlik maaşı alma hakkı olup olmadığına bakılmaksızın günlük 39.24 TL’lik nakdi ücret desteği sağlanacak. İşveren açısından bir yük söz konusu olmayacak. Bu kişiler 12 ay çalıştırılırsa işsiz kaldıkları dönem emekliliklerine sayılacak. Öte yandan işsizlik maaşı alma hakkı olmayan işçiler, eski işverenleri tarafından istihdam edilmezse, bu kişiler için de nakdi ücret desteği sağlanacak.

Kısmi Zamanlı Çalışmaya Vergi İstisnası

Yaşı 50 ve üzerinde olan kişilerin tam zamanlı çalışmadan kısmi zamanlı (part time) çalışmaya geçmeleri teşvik edilecek. Bu çalışanlara gelir vergisi istisnası uygulanacak. Çalışmadıkları sürelerin emekliliklerine sayılması için uzun vadeli sigorta primleri devlet tarafından karşılanacak. Bu sayede, yaşı 50 ve üzerindeki kişiler ayda 15 gün çalışırlarsa, emeklilikleri bakımından 30 gün çalışmış sayılacaklar.
Editör: TE Bilisim