Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olarak sigortalı çalışanları yakından ilgilendiren pek çok ödeme ve yasal hak ne yazık ki çalışanlar tarafından yeteri kadar bilinmiyor. Sigortalı olarak herhangi bir işyerinde çalışanların SGK kayıtlarının açılıp bildiriminin yapılmasının ardından yaşadıkları sağlık sorunları sebebiyle çalışamadıkları günler için rapor alma hakkı bulunuyor. Raporlandırılan sağlık sorunlarının tespit edilmesinin ardından, çalışanın işine devam edemediği döneme ilişkin maaşından yapılan kesintiler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeniyor. Genellikle malulen emeklilik ile karıştırılan rapor parası ödeneği ile ilgili olarak bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından işine devam edemeyen ve sağlık raporu alan sigortalı çalışanların çalışmaya ara verdikleri dönemdeki maaşları ödeniyor. Her ne kadar bu işlem malulen emeklilik hakkı kapsamıyla karıştırılsa da SGK rapor parası ödeneği farklı şartlara sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Malulen emeklilik sisteminin aksine rapor parasının iş gücü kaybının olmadığı ve çalışanın istihdam edilmesinin garanti olduğu durumlarda geçerli olduğu biliniyor.

SGK Rapor Parası Alma Şartları Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) rapor parası almak için sigortalı çalışanların kurum ve ilgili mevzuatlar tarafından belirtilen bazı temel şartlara uygun olması gerekiyor. Sigortalı çalışanın SGK rapor parası alma şartlarından herhangi birine bile uygun olmaması durumunda, çalışanların sağlık raporuna sahip olup olmadığına bir önem verilmeksizin rapor parası desteğinin ödenmesi mümkün olmuyor. İlgili mevzuatta yer alan SGK rapor parası alma şartları şu şekilde sıralanıyor:
  • Sigortalı çalışanın, çalışma süresi içinde yaşadığı sağlık sorununun ya da iş kazasının hastanelerde sağlık kurulu tarafından verilen rapor ile belgenmiş olması
  • Rapor sahibinin, söz konusu raporu aldığı tarihten önceki 1 yıl boyunca SGK’ya bağlı olarak çalışıyor olması ve SGK’ya en az 90 prim günü ödemesinin yapılmış olması
  • Rapor parası desteği için başvuruda bulunacakların Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde herhangi bir borcu bulunmaması
  • Verilen sağlık raporu süresinin en az 3 gün olması (Çalışanların hastalık, hamilelik, iş kazası veya meslek hastalığı gibi hallerde rapor parası ödeneği alması mümkündür.)

SGK Rapor Parası Ödeneği Nasıl Alınır?

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren rapor parası desteğinden yararlanmak için çalışanların ilk etapta ilgili kurum üzerinden başvurularını tamamlamaları gerekiyor. Çalışanın işverenine sağlık raporunu iletmesinin ardından 5 iş günü içinde verilen bilgiler SGK e-rapor sistemine ekleniyor. Bu aşamanın akabinde yönlendirilen rapor SGK yetkilileri tarafından incelemeye alınıyor. Yapılan incelemenin olumlu sonuçlanmasıyla birlikte karar, başvuru sahibine kısa mesaj yoluyla bildiriliyor. SGK tarafından kararın olumlu çıkmasından sonra sigortalı çalışan üzerinde T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı veya kimlik kartı ile kendisine en yakın PTT şubesinden rapor parası ödeneğini çekebiliyor. Ödeme tarihinden 2 ay geçmesine rağmen PTT hesabında kalan ve hak sahibi sigortalı çalışan tarafından tahsil edilmeyen ödemeler zamanaşımı sebebiyle SGK’ya iade ediliyor. İade edilen tutarlar emanet hesaplara yönlendiriliyor.

Rapor Parası Ödeneği Tutarı Ne Kadar?

Asgari ücret baz alınarak oluşturulan rapor parası 2020 yılı için yeniden belirlendi. Bu kapsamda 2020 yılında rapor parası ödemesi tutarı günlük en az 65.40 TL olarak veriliyor. Rapor parasındaki artış için etkili olan diğer faktörler de çalışanın aldığı brüt maaş tutarıdır.
  • Hastanede yatma durumunda aylık rapor parası bin 373 TL
  • Ayakta tedavilerde aylık rapor parası bin 831 TL
  • İş kazası sebebiyle hastanede yatma durumunda aylık bin 451 TL
  • İş kazası sebebiyle ayakta tedavilerde aylık bin 962 TL

SGK Hastalık Rapor Parası Nasıl Alınır ?

Muhtaç Aylığı (Maaşı) Ne Kadar, Kimler Alabilir?

SGK Günlük Borçlanma Tutarları Ne Kadar Oldu?

Editör: TE Bilisim