Türkiye'de milyonlarca özel sektör çalışanını yakından ilgilendiren konuda pek çok çalışan vatandaşımızın dikkatinden kaçan bazı noktalar bulunuyor. Her yıl hükümet ve diğer yetkililer tarafından yapılan görüşmeler neticesinde güncellenen asgari ücret tutarına bağlı olarak çalışanların maaşlarına yansıtılan asgari geçim indirimi (AGİ) tutarları da değişiyor. Peki asgari geçim indirimi tutarının maaşlarınıza doğru bir şekilde yatırıldığını kaç çalışan kontrol ediyor? Çalışanları yakından ilgilendiren AGİ tutarları hakkında bilinmesi gereken tüm detayları haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz. Bilindiği üzere asgari geçim indirimi (AGİ), ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan yani güncel asgari ücretin yıllık brüt tutarının;
  • Mükellefin kendisi için yüzde 50'si,
  • Çalışmayan ve herhangi bir gelir sahibi olmayan eşi içi yüzde 10'u,
  • Mevcut çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için yüzde 7,5 oranında, üçüncü çocuk için yüzde 10 oranında ve diğer çocuklar için yüzde 5'i
oranında uygulanmaktadır. Türkiye'deki milyonlarca çalışanın maaşlarına eklenen asgari geçim indirimi tutarının eksik yatırılıp yatırılmadığı kontrol edilmesi gereken bir konudur. Maaş bordronuzu karşılaştırarak asgari geçim indirimi (AGİ) tutarının doğru bir şekilde yatırıldığından emin olabilirsiniz.

AGİ Tutarını Mutlaka Karşılaştırın

Asgari geçim indirimi tutarının doğru yatıp yatmadığı, aile durumu, evli - bekar, mevcut çocuk sayısı ve eşin çalışma durumuna göre maaşa eklenen AGİ tutarlarını şu sıralamadan öğrenebilirsiniz:
  • Bekar çalışan için indirim tutarı: 2 bin 648 TL, aylık tutar: 220,73 TL
  • Evli eşi çalışmayan için indirim tutarı: 3 bin 178 TL, aylık tutar: 264,87 TL
  • Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu için indirim tutarı: 3 bin 575 TL, aylık tutar: 297,98 TL
  • Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu için indirim tutarı: 3 bin 973 TL, aylık tutar: 331,09 TL
  • Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu için indirim tutarı: 4 bin 502 TL, aylık tutar: 375,23 TL
  • Evli eşi çalışan için indirim tutarı: 2 bin 648 TL, aylık tutar: 220,73 TL
  • Evli eşi çalışan 1 çocuklu için indirim tutarı: 3 bin 046 TL, aylık tutar: 253,83 TL
  • Evli eşi çalışan 2 çocuklu için indirim tutarı: 3 bin 443 TL, aylık tutar: 286,94 TL
  • Evli eşi çalışan 3 çocuklu için indirim tutarı: 3 bin 973 TL, aylık tutar: 331,09 TL
2020 yılı asgari ücret üzerinden belirlenen gelir vergisi tutarı aylık 375 TL olduğu için asgari geçim indirimi (AGİ) 2020 yılında aylık 375 TL'yi aşamayacaktır. Bu sıralamadan yararlanarak mevcut durumunuza göre maaşınıza yatırılan asgari geçim indirimi tutarı hakkında detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.

AGİ İndirimi Tespitinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Asgari geçim indirmi tutarının tespit edilmesinde mükellefin, gelirin elde edildiği tarihteki medeni durumu ve aile durumu esas alınmaktadır. bunun yanı sıra asgari geçim indirimi, belirtilen oranlara göre hesaplanan tutarları aşmamak kaydıyla, ücret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, çocukları için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanmaktadır. Eğer maaşlı çalışanlar boşanmışsa bu durumda asgari geçim indirimi tespitinde nafakasını sağladıkları çocuk sayısı dikkate alınmaktadır. Maaşlı çalışanların ücretlerinin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra eğer mevcut olması halinde teşvik amaçlı diğer indirim ve istisnalar da dikkate alınmaktadır. Engellilik indirimi bulunan çalışanın gelir vergisi matrahı hesaplanırken mahsup edilecek tutar kalan gelir vergisi tutarını aşamayacaktır.

Teşvik Kredisi Nasıl Alınır ve Başvuru Şartları

İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar, Nasıl Alınır?

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır, İş Kazası Bildirim Süresi Nedir?

Editör: TE Bilisim