Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iş ve çalışma yaşamını adeta durma noktasına getiren yeni tip koronavirüs salgını döneminde, Türkiye’de milyonlarca çalışana Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından kısa çalışma ödeneği ile maaş desteğinde bulunuldu. Milyonlarca çalışanın ücret desteğinden yararlanmasını sağlayan kısa çalışma uygulamasında, koronavirüs salgını dolayısıyla geçici olarak başlatılan kolaylaştırıcı hükümler önümüzdeki hafta itibariyle sona eriyor. Eğer Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve diğer hükümet yetkilileri tarafından yeni bir düzenleme yapılmazsa veya Cumhurbaşkanı kararıyla süre uzatımı yapılmazsa, kısa çalışma ödeneği uygulamasında koronavirüs salgını öncesi dönemin kurallarına geri dönülecek. Kısa çalışma ödeneğinden ücret desteği alan vatandaşların sayısı, mayıs ayı verilerine göre 3 milyon 91 bini bulmuş durumda. Bu vatandaşların kısa çalışma ödeneği almaya devam edip etmeyecekleri önümüzdeki günlerde netleşecek. Kısa çalışma ödeneği uygulaması ile ilgili son gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz.

25 Mart’ta Düzenleme Yapıldı

Koronavirüs salgınının şiddetini artırması ve Türkiye’de hızla yayılmaya başlaması ile birlikte, 25 Mart 2020 tarihinde Meclis’te onaylanıp yasalaşan düzenleme kapsamında İŞKUR kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırıldı. 30 Haziran’a kadar geçerli olan kurallarla şu değişiklikler yapıldı:
  • Bir çalışana kısa çalışma ödeneğinden ücret ödenebilmesi için gerekli olan son 3 yıl içinde 600 gün sigortalı olma şartı, 450 güne indirildi.
  • Son 90 gün aynı işyerinde sigortalı olma koşulu da 60 güne indirildi.
İŞKUR kısa çalışma ödeneği uygulamasında yapılan bu kolaylıkların 31 Aralık’a kadar uzatılabilmesi konusunda ise Cumhurbaşkanın yetkisi bulunuyor. 16 Nisan’da yürürlüğe giren bir diğer yasayla da koronavirüs nedeniyle işverenlerin yaptığı kısa çalışma başvurularında, inceleme beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda ödeme yapılması benimsendi.

Prim Desteği Duyuruldu

İş dünyası temsilcileri, kısa çalışma ödeneğindeki kolaylaştırıcı hükümlerin devam etmesini isterken, Çalışma Bakanlığı ve hükümet tarafından yapılan açıklamalarda, mevcut durumdaki kolaylaştırılmış hükümleri bulunan kısa çalışma ödeneğinin eski haline döndürüleceği onun yerine ise prim desteğinin geleceği belirtildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “İstihdam Kalkanı paketiyle Kısa Çalışma Ödeneği’nden normalleşmeye geçen işverene prim desteği verilecek” açıklamasında bulundu. Fakat Bakan Selçuk’un sözünü ettiği düzenleme için yasal değişiklik gerekmesine rağmen, bu değişiklik ile ilgili yasal değişiklik teklifi henüz TBMM’ye sunulmadı. Önümüzdeki hafta içinde ise kısa çalışma ödeneğiyle ilgili durumun netlik kazanması bekleniyor.

Ödeme Tarihleri Erkene Alındı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, haziran ayında İŞKUR’dan hak sahiplerine verilecek işsizlik ve kısa çalışma ödemelerinin tarihinin öne çekilerek, 9 Haziran Pazartesi’den itibaren hesaplara yatırılacağını bildirdi. Selçuk, yazılı açıklamasında, haziran ayına ilişkin işsizlik ve kısa çalışma ödemelerine yönelik bilgi paylaşımında bulundu: “COVID-19 tedbirleri kapsamında 5 Temmuz’da yapılması gereken haziran ayına ilişkin işsizlik ve kısa çalışma ödemelerini erkene çektik. Ödemeleri, 29 Haziran’dan itibaren T.C. kimlik numaralarının son hanesine göre vatandaşlarımızın banka hesaplarına yatıracağız.”

İşten Çıkarma Yasağı Uzatma Yetkisi Cumhurbaşkanında

17 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe giren torba kanunun geçici maddesiyle de işyerlerinde 3 ay boyunca işten çıkarma yasağı uygulamasına geçildi. İşten çıkarma yasağı süresince çalışanları ücretsiz izne çıkartma mümkünken, bu süreçte yine işsizlik sigortası fonundan çalışanlara aylık bin 177 lira ücretsiz izin desteği veriliyor. Kanun kapsamında fesih yasağı uygulama süresi için Cumhurbaşkanına 3 ay uzatma yetkisi de verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uygun görmesi halinde herhangi bir yasal değişikliğe gerek kalmadan, işten çıkarma yasağı uzatılabilecek.
Editör: TE Bilisim