Çalışan Emekliye İkinci Tazminat Hakkı, Yıllar boyu çalışmış emekli olmuş, fakat emekli olduktan sonra tekrar çalışmak zorunda kalan birçok vatandaşımız bulunmaktadır. Emekli olduktan sonra çalışma hayatına geri dönen vatandaşlarımızın, bireysel özlük hakları bakımından diğer çalışanlardan farkı bulunmamaktadır. Gerekli şartları yerine getirdikten sonra tazminat alma hakları da mevcuttur. Ülkemizin şartları gereği emekli olduktan sonra iş hayatına tekrar geri dönen birçok vatandaşımız bulunmaktadır. Tazminat hakkından faydalanarak emekli olan ve daha sonra tekrar iş hayatına geri dönen vatandaşlarımızın en çok merak ettiği bir konudur, yeniden gerekli şartları sağladıkları takdirde bu imkanlardan faydalanabilecekler mi? Emekli olduktan sonra tekrar çalışma hayatına dönen vatandaşlarımızın şartları sağladığı takdirde tekrardan tazminat hakkı mevcut durumdadır.

Çalışan Emekli Vatandaşlarımızın Özlük Hakları Nelerdir?

Çalışan Emekli Vatandaşlarımızın Özlük Hakları Nelerdir? Ülkemiz şartlarında emekli olduktan sonra çalışmak isteyen vatandaşlarımız için herhangi bir engel söz konusu değildir. Emekli olduktan sonra çalışanlar ile diğer çalışanlar arasında özlük hakları bakımından bir ayrım yapılamıyor. Yani izinleri, tazminatları aynı şekilde hesaplanıyor. Emekli çalışan personel de diğer çalışanlar gibi 1 yıllık süreçten sonra kıdem tazminatına hak kazanıyor. Kıdem ve ihbar tazminatı yine brüt maaş üzerinden hesaplanıyor.  Emekli çalışanları izin süreçleri de diğer çalışanlar gibi hesaplanıyor, sadece 50 yaş ve üzeri emekli çalışanların ilk izin hakları 20 gün az olmamaktadır.

Çalışan Emekli İçin İstifa Konusuna Dikkat!

Çalışan Emekli İçin İstifa Konusuna Dikkat! Emeklilik için gereken şartları yerine getirdiğinizde kendi isteğiniz ile istifa ederek emekli olarak tüm haklarınızdan faydalanabiliyorken emekli çalışan olarak içe başladığınızda durum bu şekilde gelişmemektedir. Emekli çalışan olduktan sonra kendi istifanız ile çalıştığınız yerden istifa ettiğinizde herhangi bir ödeme almanız söz konusu değildir. Emekli olduktan sonra aynı firmada çalışmaya devam edenlerin durumu farklı. Onlar için istifa etse de tazminat alma imkanı bulunuyor. Bu kişiler için emekli olduğu tarihte tazminat hakkı doğar ve kıdemi sıfırlanarak çalışmaya devam ederler. Eğer tazminatı almadan çalışmayı sürdürürlerse kıdem hakkı baki kalır. Aynı iş yerinde emekli olduktan sonra tazminat alarak devam ediyorsanız kıdeminiz sıfırlanır, 1 yılı doldurmadan tazminat alamazsınız. Emekli olduktan sonra, hangi durumda ikinci maaş alabilirsiniz ya da hangi durumda maaşınız kesilir aşağıdaki detaylardan bulabilirsiniz.
  • Emekli olduktan sonra SSK'lı olarak çalışanlar her 2 maaşı da alabilir. Emekli maaşları kesilmez.
  • Her hangi bir kurumdan emekli olduktan sonra iş yeri açan ya da ortak olanlar yani Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşları kesilmez, bir prim ödemezler.
  • Malulen emekli olanlar herhangi bir şekilde çalışmaya başlarlarsa emekli maaşları kesilir.
  • Sürekli iş göremezlik ödeneği alanlar çalışmaya başlarsa ödenekleri kesilmez.
  • Herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra kamuda çalışanların bazı istisnalar dışında maaşları kesiliyor.
  • Vergi indirimi ile erken emekli olan engelliler çalışmaya başlarlarsa maaşları kesilmez.
  • Eşinden dul maaşı alanlar çalışırsa ödenek kesilmez. Ancak oranı düşer.
Editör: TE Bilisim